Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Τη Βουλή ενημερώνει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ενημερώσει στις 11:00 την Ολομέλεια της Βουλής για τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα.

Σημειώνεται ότι το Κυπριακό βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας του κ. Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς.


Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), προκειμένου να ενημερώσει τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων για το τι συνέβη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας...

Μάλιστα, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τόνισε ότι «η συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής ήταν δημιουργική.

Η Τουρκία δεν θέλει αλλά και δεν μπορεί να αντιληφθεί πως στην Ε.Ε. είναι αδιανόητο να υπάρχουν κράτη-μέλη με ξένα στρατεύματα και συνθήκες εγγυήσεων.

Κι όσο δεν θέλει και δεν μπορεί η Τουρκία να αντιληφθεί τα αυτονόητα, τόσο όλες οι διαπραγματεύσεις θα καταλήγουν σε ναυάγια.

Η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο. Η. Ε. και με την ενεργέστερη κινητοποίηση και παρέμβαση της Ε.Ε.».

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Δανέλλης, από το Ποτάμι τόνισε ότι «εκτιμώ με την αμεσότητα και την πληρότητα της ενημέρωσης από τον κύριο υπουργό.

Βεβαίως η μη λύση δεν αποτελεί λύση, όμως έχουμε την ευκαιρία αυτή τη συγκυρία διεθνώς να την κεφαλαιοποιήσουμε, το γεγονός ότι η στάση ήταν θετική στις συνομιλίες.

Έχουμε ένα νέο πλέον πλαίσιο θέσεων που θα πρέπει να αξιοποιηθεί προωθώντας το. Το ότι έχουν μπει πλέον στο τραπέζι νέα στοιχεία που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια και τις εγγυήσεις και μέχρι σήμερα δεν απασχολούσαν τις εγγυήτριες δυνάμεις και αυτό ήταν εξαιρετικά θετικό. Θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το κλίμα που φαίνεται ότι υπάρχει διεθνώς».

Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος επισήμανε ότι «είχαμε από τον υπουργό Εξωτερικών μία εκτενή ενημέρωση για την διαπραγμάτευση της Ελβετίας.

Επιβεβαιώθηκαν στη συζήτηση πράγματα για τα οποία εμείς έχουμε τοποθετηθεί δημόσια. Πρώτον, ότι ευθύνη του αδιεξόδου βαραίνει την Τουρκία.

Δεύτερον, ότι ακολουθούνται οι σταθερές διαχρονικές εθνικές γραμμές στο ζήτημα του Κυπριακού σε όλες του τις παραμέτρους συμπεριλαμβανομένης της παραμέτρου των μη αποδεκτών εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων, διότι θεωρείται και θεωρούντο πάντα ότι ήταν παρωχημένες και αναχρονιστικές.

Τρίτον ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, δηλαδή η κατάσταση κατοχής εδάφους και ουσιαστικής διχοτόμησης, δεν είναι ανεκτή και επομένως πρέπει να υπάρξει λύση,

Γι' αυτό το λόγο θεωρούμε και πιστεύουμε ότι η διαδικασία δεν είναι νεκρή και ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει επανεκκίνηση στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Και τέλος ότι η διεθνής κοινότητα ακριβώς επειδή η Τουρκία είναι εκείνη που έχει την ευθύνη της αποτυχίας του τελευταίου σταδίου, οφείλει με ενέργειες να αποτρέψει κινήσεις και ενέργειες αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Νομίζω ότι αυτή είναι οι άξονες τους οποίους, ούτως ή άλλως, δημοσίως, με δηλώσεις της η Νέα Δημοκρατία έχει περιγράψει».