> Voliotaki: Αυστριακός ΥΠΕΞ: Αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ

Επιβεβαιωμένος στην έντονη κριτική που ασκεί εναντίον της Άγκυρας, και στην απαίτησή του για διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, εμφανίζεται ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και νέος αρχηγός του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού «Νέου Λαϊκού Κόμματος» Σεμπάστιαν Κουρτς, ενόψει και των πρόσφατων διακηρύξεων του Ταγίπ Ερντογάν στις εκδηλώσεις για την πρώτη επέτειο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος.
«Αυτή η Τουρκία δεν έχει θέση στην ΕΕ», τόνισε ο Σεμπάστιαν Κουρτς το μεσημέρι σε συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία από τις Βρυξέλλες, όπου συμμετέχει στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, ζητώντας εκ νέου τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, όλες αυτές οι δηλώσεις που προέρχονται από τον Ερντογάν δεν είναι η χειρότερη των περιπτώσεων, αλλά η χειρότερη περίπτωση είναι όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν σε καθημερινή βάση στην Τουρκία, όπου φιμώνονται οι διαφωνούντες, από τους οποίους αμέτρητοι έχουν φυλακιστεί, όπου εκφοβίζονται αντιπολίτευση και δημοσιογράφοι, και όλα αυτά είναι γεγονότα τα οποία δεν επιτρέπεται να παραβλέπει η ΕΕ.
Στη συνέντευξή του ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του, όπως σημείωσε, που οι Βρυξέλλες έχουν αλλάξει εν μέρει τη γραμμή τους και η ΕΕ έχει τώρα μία πιο σαφή γραμμή σε σχέση με την Τουρκία, κάτι που ο ίδιος ζητούσε εδώ και πολύ καιρό, και όπου τώρα εμφανίζεται σταδιακά μία κάποια κίνηση.
Το πάγιο «όχι» του Σεμπάστιαν Κουρτς σε μία ένταξη «αυτής της Τουρκίας» στην ΕΕ, περιέχεται και στο πρόσφατο έγγραφό του με τις προτάσεις του για την αυστριακή Προεδρία στην ΕΕ, το δεύτερο εξάμηνο του 2018, στο οποίο τονίζει πως «είναι καιρός να αποσαφηνίσει η Ευρώπη τη σχέση με την Τουρκία».
Ταυτόχρονα ο Κουρτς σημειώνει πως, σε αντίθεση με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, «η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια από την ΕΕ», και η περυσινή απόπειρα πραξικοπήματος έχει επιταχύνει ακόμη περισσότερο αυτή τη διαδικασία, έχοντας «δραματικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, στο κράτος δικαίου και στη δημοκρατία».
Την περασμένη εβδομάδα ο Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε απαγορεύσει τη είσοδο στην Αυστρία του Τούρκου υπουργού Οικονομίας Νιχάτ Ζεϊμπεκτσί ο οποίος επρόκειτο να μιλήσει σε εκδήλωση για την πρώτη επέτειο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία την 15η Ιουλίου του 2016.
΄Ηδη τον περασμένο Φεβρουάριο ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε απορρίψει ως «ανεπιθύμητη» την ενδεχόμενη προπαγανδιστική εμφάνιση του Τούρκου προέδρου σε συγκεντρώσεις οπαδών του στην Αυστρία για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του της 16ης Απριλίου.
Σε σχέση με εκείνο το δημοψήφισμα οι αρχές κάποιων αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων όπως και δήμων, είχαν ματαιώσει, για «λόγους ασφαλείας», συγκεντρώσεις προσκείμενων στον Ερντογάν οργανώσεων, στις οποίες ήταν προγραμματισμένες εμφανίσεις υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης.
΄Εναν χρόνο έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα και τρεις μήνες μετά από το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, η Αυστρία εμφανίζεται να έχει κρατήσει ίσως την πλέον αυστηρή στάση απέναντι στις εκκαθαρίσεις, τις διώξεις και την καταπίεση που ακολούθησαν το πρώτο, και απέναντι στην εγκαθίδρυση ενός αυταρχικού καθεστώτος, που υπήρξαν το επακόλουθο της έστω και οριακής έκβασης του δευτέρου.
Είναι γεγονός πως ήδη την επομένη της απόπειρας πραξικοπήματος, η Βιέννη δια στόματος του Σεμπάστιαν Κουρτς αφενός τόνιζε την ανάγκη να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές και να γίνουν σεβαστά το κράτος δικαίου και η δημοκρατία, αφετέρου προειδοποιούσε ταυτόχρονα, απευθυνόμενος προφανώς άμεσα προς τον Τούρκο πρόεδρο, πως «αυτό το στρατιωτικό πραξικόπημα δεν συνιστά άδεια για να ενεργεί κάποιος αυθαίρετα και όχι στο πλαίσιο του κράτους δικαίου».
Την πρώτη αυτή αυστριακή αντίδραση ήλθε να συμπληρώσει αμέσως μετά ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, ο οποίος ζητούσε να παρακολουθούνται με προσοχή οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά το πραξικόπημα.
Ο καγεκλάριος έθετε, ενόψει και των από τότε προθέσεων του Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής, θέμα αναστολής της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαική Ενωση, ζητώντας μάλιστα στη συνέχεια, σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Οι επανειλημμένες αρνητικές τοποθετήσεις, στους μήνες που ακολούθησαν, τόσο του καγκελαρίου Κρίστιαν Κερν όσο και του υπουργού Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, απέναντι στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας, οδήγησαν σε μία ένταση στις αυστρο-τουρκικές σχέσεις, που ενισχύθηκε από τον Φεβρουάριο και μετά, με τις αλληλοκατηγορίες Βιέννης και Αγκυρας σε σχέση με το ενδεχόμενο προπαγανδιστικής εμφάνισης στην Αυστρία του Ταγίπ Ερντογάν για το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα του.