> Voliotaki: Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ πρόταση του ΕΡΝΤΟΓΑΝ...

Κυριακή 30 Ιουλίου 2017

Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ πρόταση του ΕΡΝΤΟΓΑΝ...

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ενώ δοκιμάζει τις ποδοσφαιρικές ικανότητες του
Ο σεισμός που προκάλεσε η Λέστερ στο ευρωπαϊκό
ποδόσφαιρο, κατακτώντας την Πρέμιερ Λιγκ το 
2015-16, έφερε μετασεισμούς στην επόμενη σεζόν.

Στη Γερμανία, τη δεύτερη θέση κατέλαβε η Λιψία, μόλις στην πρώτη της χρονιά στην Μπουντεσλίγκα.

Στη Γαλλία, η Νις ήταν τρίτη και εξασφάλισε εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Αλλά το μεγάλο «μπαμ» το έκανε η άγνωστη Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ, που πήρε τη δεύτερη θέση στο περσινό πρωτάθλημα Τουρκίας, μπαίνοντας σφήνα μεταξύ των μεγάλων ομάδων της Κωνσταντινούπολης, οι οποίες έχουν κατακτήσει τους 31 από τους 33 τελευταίους τίτλους.

Μάλιστα την περασμένη Τετάρτη, μόλις στην πρώτη της εμφάνιση στο Τσάμπιονς Λιγκ, πήρε ισοπαλία 3-3 από την Κλαμπ Μπριζ στο Βέλγιο και βρίσκεται πολύ κοντά στα πλέι-οφ της διοργάνωσης.

Ιδρύθηκε το 1990, ως Ιστανμπούλ Μπιικσεχίρ Μπελεντιγεσπόρ. Με τη σημερινή της ονομασία, όμως, μετράει μόλις τρία χρόνια. 

Το 1990, λοιπόν, η Ιστανμπούλ Μπιικσεχίρ Μπελεντιγεσπόρ προέκυψε από τη συγχώνευση των ομάδων των σιδηροδρόμων της πόλης, της υπηρεσίας ύδρευσης και άλλων τοπικών συλλόγων. 

Ο νέος σύλλογος ήταν υπό τον έλεγχο της δημοτικής αρχής της Κωνσταντινούπολης.

Δεν ήταν τυχαία και η ονομασία της: Μπελεντιγέ, που σημαίνει δήμος στα τουρκικά. 

Ως βάση της είχε το Μπασακσεχίρ, που το 2009 έγινε επίσημα η 39η συνοικία της μεγαλούπολης και πλέον μετράει 300.000 κατοίκους, με... αυξητικές τάσεις. Φιλοξενεί τους πλούσιους συντηρητικούς μεγαλοαστούς. 

Σύντομα εκεί θα φιλοξενηθεί και το τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Για 24 χρόνια λοιπόν, από το 1990 έως το 2014, η Ιστανμπούλ Μπιικσεχίρ Μπελεντιγεσπόρ ήταν γνωστή στους περισσότερους ως ομάδα-ασανσέρ, με σειρά ανόδων και υποβιβασμών προς και από τη Σούπερ Λιγκ.

Το 2014, όμως, άλλαξε η μοίρα της, όταν το ποδοσφαιρικό τμήμα αποσπάστηκε από τον υπόλοιπο σύλλογο. 

Αλλαξε όνομα, έγινε Ιστανμπούλ Μπασακσεχίρ -προς τιμήν της πόλης και της συνοικίας όπου εδρεύει- και πέρασε από τα χέρια του δήμου σε αυτά του υπουργείου Αθλητισμού και Νεότητας.

Υστερα από αρκετές σεζόν στο Ολυμπιακό Στάδιο Ατατούρκ με τις 81.000 θέσεις, όπου η Μπασακσεχίρ μπορούσε να συγκεντρώσει μετά βίας 2.000-3.000 άτομα, μετακόμισε στο «Φατίχ Τερίμ» των 17.000 θέσεων (ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του προπονητή-αυτοκράτορα του τουρκικού ποδοσφαίρου).

Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε μέσα σε 14 μήνες και κόστισε 43 εκατ. ευρώ. Είναι ένα από τα 28 γήπεδα που χάρισε η τουρκική κυβέρνηση στον λαό, και στα εγκαίνιά του, στις 26 Ιουλίου 2014, έγινε φιλικός αγώνας.

Η Μπασακσεχίρ νίκησε 9-4 μια μικτή ομάδα βετεράνων παικτών και celebrities. Για τους νικητές, σημείωσε χατ-τρικ ο παίκτης που εκείνο το βράδυ φορούσε το Νο12: ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

Δεν ήταν τυχαία η παρουσία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας εκεί. Τα τελευταία χρόνια, το κακό με τη βία στους αγώνες των μεγάλων ομάδων της Κωνσταντινούπολης είχε παραγίνει.

Μάλιστα μόλις πρόσφατα έληξε η πενταετής απαγόρευση της μετακίνησης φιλοξενούμενων οπαδών στα ντέρμπι της Πόλης.

Υπήρχε λοιπόν ένας πυρήνας νεαρών ποδοσφαιρόφιλων και φοιτητών που αναζητούσαν μια εναλλακτική λύση μακριά από τη Γαλατά, τη Φενέρ και την Μπεσίκτας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του χουλιγκανισμού.

Αυτοαποκαλούνται «γκρίζες κουκουβάγιες» (Boz Baykuslar) και είναι κυρίως φοιτητές ανώτατης εκπαίδευσης που, επιλέγοντας μια συνοικιακή ομάδα χωρίς οπαδική βάση και χωρίς ιστορία, ουσιαστικά κοροϊδεύουν το ποδοσφαιρικό κατεστημένο της Τουρκίας.

Με δεδομένο ότι οι φανατικοί οπαδοί και των τριών μεγάλων συλλόγων της Κωνσταντινούπολης πρωτοστάτησαν στα επεισόδια του καλοκαιριού του 2013 στην πλατεία Ταξίμ, η κυβέρνηση είδε στους νεόκοπους οπαδούς της Μπασακσεχίρ μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πλησιάσει ξανά τη νεολαία.

Διά χειρός κυβέρνησης, η Μπασακσεχίρ μετατράπηκε από μια δημοτική ομάδα σε μια νέα «πρόταση». Είναι κοινό μυστικό ότι ο σύλλογος ουσιαστικά είναι δημιούργημα του ΑΚΡ (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) του προέδρου Ερντογάν, που κατάφερε, όπως είπαμε, να πρωταγωνιστήσει με χατ-τρικ το βράδυ των εγκαινίων του γηπέδου.

Ειρήσθω εν παρόδω, το «Φατίχ Τερίμ» κατασκευάστηκε από την εταιρεία Kaylon Grup, υπεύθυνη για μεγάλα έργα στην Κωνσταντινούπολη, όπως την αναδιαμόρφωση της πλατείας Ταξίμ.

Ο πρώην ομοσπονδιακός τεχνικός, Αμπντουλάχ Αβτσέ, και ένας εκ των θρύλων του τουρκικού ποδοσφαίρου, ο Εμρέ Μπελέζογλου, έφτασαν το 2014 και το 2015 αντίστοιχα στο «Φατίχ Τερίμ» για να ηγηθούν αυτού του φιλόδοξου πρότζεκτ.

Πρόπερσι μάλιστα ο σύλλογος πέρασε σε άλλο επίπεδο, καθώς αγοράστηκε από τη Medipol, αλυσίδα νοσοκομείων που διοικεί ο Φαρχετίν Κοτζά, προσωπικός γιατρός του Ερντογάν.

Μετά την υπογραφή της συγκεκριμένης συμφωνίας, πρόεδρος της Μπασακσεχίρ ανέλαβε ο επιχειρηματίας Γκεκσέλ Γκιμισντάγκ, η σύζυγος του οποίου, η Μιγκέ, είναι ανιψιά της Πρώτης Κυρίας της Τουρκίας, Εμινέ Γκιλμπαράν. 

Ο Γκιμισντάγκ είναι επίσης επικεφαλής του συνδικάτου των συλλόγων της λίγκας και προέδρευσε στις διαπραγματεύσεις για τα τηλεοπτικά δικαιώματα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, η Μπασακσεχίρ κατηγορήθηκε για ευνοϊκή μεταχείριση από το κράτος. 

Οχι βέβαια ότι η Μπεσίκτας, η Φενερμπαχτσέ και η Γαλατασαράι έχουν παράπονα από την κεντρική εξουσία, τη στιγμή που οι πρόεδροί τους είναι προσωπικοί φίλοι του Ερντογάν...

Πάντως ο νεαρός αυτός σύλλογος φρόντισε να δώσει τις απαντήσεις του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Αβτσέ, στη δεύτερη θητεία του εκεί μετά το 2006-2011, ανήκει στο μόλις 20% των προπονητών που αντέχουν πάνω από μία σεζόν στον πάγκο ομάδας της τουρκικής Σούπερ Λιγκ.

Από το 2014 έως σήμερα, έχει οδηγήσει την Μπασακσεχίρ σε δύο τέταρτες θέσεις και, πέρσι, στη δεύτερη θέση που σήμανε και «εισιτήριο» για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Αν την ερχόμενη Τετάρτη ολοκληρώσει με επιτυχία την αποστολή της και αποκλείσει την Κλαμπ Μπριζ, τότε θα έχει εξασφαλίσει για πρώτη φορά στην ιστορία της τη συμμετοχή της σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης. 

Θα φανεί αν θα είναι στο Τσάμπιονς Λιγκ ή στο Γιουρόπα Λιγκ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το «Φατίχ Τερίμ» θα αρχίσει πλέον να γεμίζει...

efsyn.gr