> Voliotaki: Ζόρια στη Συμπαράταξη

Σάββατο 20 Μαΐου 2017

Ζόρια στη Συμπαράταξη


















Τριγμοί στο εσωτερικό από τις έντονες αναταράξεις 
στο ΠΑΣΟΚ...


Σε δύσκολη στενωπό διέρχεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, καθώς οι αναταράξεις εντός του ΠΑΣΟΚ φαίνεται να έχουν επηρεάσει την εσωτερική ισορροπία, με τη ΔΗΜΑΡ και την Κίνηση Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία να επιχειρούν επίδειξη δύναμης αναντίστοιχης της πολιτικής εμβέλειας και κοινωνικής τους πρόσβασης.

Η δυσθυμία του ΠΑΣΟΚ στην προοπτική διάλυσης και ένταξής του στον ενιαίο φορέα, με την επίγνωση ότι είναι ο μόνος ιστορικός και με κοινωνικές ρίζες πολιτικός χώρος, γίνεται πεδίο εκμετάλλευσης από όλα τα υπόλοιπα στελέχη, που θα ήθελαν να μπει «στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας» και να προκύψει ένα νέο ενιαίο κόμμα στην Κεντροαριστερά.

Την ίδια ώρα κλιμακώνει την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης με στόχο όχι μόνο την καταψήφιση των μέτρων αλλά και την ανάδειξη εντός και εκτός Κοινοβουλίου «της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης», όπως λένε τα στελέχη της ΔΗΣΥ, που στις συζητήσεις τους επισημαίνουν ότι ήδη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛΛ ξεπέρασε τον χρόνο ζωής των κυβερνήσεων Παπανδρέου και έχει λάβει πολλαπλάσια μέτρα από τις κυβερνήσεις αυτές.

Παρά τις δεσμεύσεις για άρση της λιτότητας και παύση των μνημονίων, υπογράφει με τα νέα μέτρα ένα τέταρτο μνημόνιο που δεσμεύει τη χώρα πολύ πέρα από την τετραετία για την οποία ψηφίστηκε.

Ενδεικτικό της εσωτερικής έντασης και της διάθεσης ετεροπροσδιορισμού που υπάρχει εντός της ΔΗΣΥ είναι η διάσταση απόψεων που καταγράφηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την Τρίτη και αφορούσε τη στάση απέναντι στο νομοσχέδιο με τα μέτρα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από την ονομαστική ψηφοφορία, με τη λογική ότι η αντιπολίτευση πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα απομόνωσης στην ψήφιση των μέτρων.

Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος διαφώνησε σημειώνοντας ότι πρέπει η ΔΗΣΥ να δώσει τον αγώνα μέχρι το τέλος, μένοντας στην αίθουσα και καταψηφίζοντας. Η Φώφη Γεννηματά άκουσε τις απόψεις που διατυπώθηκαν και ανέβαλε για σήμερα το πρωί την απόφαση επί της πρότασης, σε νέα συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Το συνέδριο

Διαφοροποιήσεις καταγράφονται όμως και στις προτάσεις της Φώφης Γεννηματά για την πορεία μετεξέλιξης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Η πρόταση που κατέθεσε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου φαίνεται ότι δεν γίνεται ομόφωνα δεκτή.

Η Γεννηματά πρότεινε συγκεκριμένα τα πολιτικά κόμματα και οι φορείς της ΔΗΣΥ σε εύλογο (αλλά απροσδιόριστο) διάστημα να πάρουν αποφάσεις για τη μορφή του φορέα, αν δηλαδή θα είναι πολυκομματικός ή όχι, και στη συνέχεια να γίνει η εκλογή του αρχηγού από τη βάση.

Συγκεκριμένα η Γεννηματά προτείνει με βάση το μητρώο των ψηφισάντων να εκλεγούν οι σύνεδροι που θα αναλάβουν να αναδείξουν τα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η πρόταση αυτή, όμως, δεν βρήκε σύμφωνο τον Θεοχαρόπουλο, ο οποίος προτείνει να γίνει πρώτα το συνέδριο, να εκλεγούν τα όργανα και μετά να γίνει η εκλογή από τη βάση και όλα αυτά εντός του 2017, θέση που ασπάζεται και ο Γιάννης Τούντας από την Κίνηση Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Η κατάσταση είναι τόσο τεταμένη στο παρασκήνιο, ώστε δεν αποκλείεται να τεθούν τέτοια οργανωτικής φύσης ζητήματα στο προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με αποτέλεσμα να υπάρχουν και προβλήματα, αφού η πλειοψηφία αρνείται να δώσει οργανωτικές εξουσίες στους συνέδρους, στην παρούσα φάση.

Στη Χαριλάου Τρικούπη τώρα έχουν αποφασίσει να μην δώσουν συνέχεια στις βολές που εκτοξεύει ο Στ. Ξεκαλάκης μετά την αποκαθήλωσή του από γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής και την έξωσή του από το γραφείο του. Σε επτασέλιδη επιστολή του ο Ξεκαλάκης άφησε υπονοούμενα για τα οικονομικά στοιχεία στελεχών του ΠΑΣΟΚ.

Στην απάντησή του ο γενικός διευθυντής του κόμματος Νίκος Σαλαγιάννης επιχείρησε να του απαντήσει με επιχείρημα ότι κανένα στέλεχος δεν πληρώνεται από το κόμμα, το οποίο μετά βίας μπορεί να πληρώσει τους ελάχιστους εναπομείναντες υπαλλήλους του.

Πάντως από τη Χαριλάου Τρικούπη λένε με νόημα ότι η αντίδραση Ξεκαλάκη εκπορεύεται από τη δυσφορία του επειδή μετά την παύση του θα πρέπει να επανέλθει στην εργασία του στη ΓΑΙΑΟΣΕ, από όπου ήταν αποσπασμένος ως γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ.