Η τ. Υφυπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ και Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη παρέστη το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου σε δύο συνέδρια με θέμα τον Εναλλακτικό Τουρισμό όπου πραγματοποιήθηκαν στον Βόλο και στην Αγριά Μαγνησίας και διοργάνωσαν οι φορείς:
Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας, Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας, Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου, Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου.
Η κ. Χρυσοβελώνη τόνισε μεταξύ άλλων στις τοποθετήσεις της:Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας, Γραφείο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Θεσσαλίας, Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας, Εμπορικός Σύλλογος Βόλου, Ορειβατικός Σύλλογος Βόλου, Φορέας Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , Δίκτυο Εθελοντικών Οργανώσεων Θεσσαλίας, Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, Επιμελητήριο Μαγνησίας, Εταιρείας Ανάπτυξης Πηλίου.
«Θεωρώ ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι σήμερα αρχίζει ένας διάλογος γύρω από τα ζητήματα που εγείρει το μεγάλο θέμα της ποιότητας του εναλλακτικού τουρισμού στη Θεσσαλία.
Η Θεσσαλία είναι ένα πλούσιο μέρος τόσο από πλευράς φυσικού όσο και πολιτισμικού αποθέματος. Διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας.
Ο εναλλακτικός τουρισμός εν προκειμένω, περιλαμβάνει το σύνολο των τουριστικών υπηρεσιών, οι οποίες διακρίνονται ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες, τις προτιμήσεις και τα κίνητρα των τουριστών, απευθύνονται σε ένα εξειδικευμένο κοινό, τηρούν τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και συμβάλλουν στην άμβλυνση της εποχικότητας της τουριστικής ζήτησης.
Οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού αφορούν δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο χώρο, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, όπως αγροτουρισμός, ορεινός, θρησκευτικός, πολιτιστικός, περιηγητικός κ.α., προσαρμόζονται στο περιβάλλον και συμβάλουν στη διάχυση των διαφόρων τουριστικών δραστηριοτήτων στην ενδοχώρα.
Βοηθούν, δε, παράλληλα την τοπική αναπτυξιακή διαδικασία και τη συγκράτηση των τοπικών πληθυσμών σε ημι-ορεινές ή ορεινές και προβληματικές περιοχές.
Πρέπει, λοιπόν, να σχεδιασθούν προσεκτικά, εκείνες οι απαιτούμενες δράσεις που θα τονίσουν τη μοναδικότητα και σπουδαιότητα της περιοχής.
Προϋπόθεση επομένως είναι η μελέτη και διαμόρφωση τουριστικών προϊόντων/πακέτων, όπου θα αξιοποιούνται οι δυνατότητες ποικίλλων τουριστικών συνεργιών τόσο μεταξύ γειτονικών προορισμών όσο και μεταξύ συγγενών θεματικών τουριστικών πακέτων και προϊόντων, όπως π.χ. πολιτιστικός και θρησκευτικός τουρισμός με γαστρονομία, τουρισμός κρουαζιέρας και συνεδριακός με τουρισμό ευεξίας κ.λ.π
Επίσης για να γίνουν ομαλά όλα αυτά θα πρέπει να υπάρχει συνέργεια ανάμεσα στους φορείς. Διότι σήμερα για παράδειγμα παρακολουθήσαμε δύο συνέδρια με το ίδιο θέμα ενώ θα μπορούσε να ενωθούν όλοι οι δυναμικοί φορείς της περιοχής με κοινό στόχο και σκοπό.
Ζούμε σε ένα τόπο που η φύση έχει δώσει απλόχερα όλο της το κάλλος. Αυτό ουσιαστικά δημιουργεί και τις προϋποθέσεις να είναι η Θεσσαλία ένας εκλεκτός τουριστικός προορισμός που όμως χρειάζεται μια διαρκή επαγρύπνηση, επαγγελματισμό και ανανέωση.
Είναι πιθανόν ο καλύτερος τόπος για την εφαρμογή ενός μοντέλου εναλλακτικών μορφών τουρισμού που, θα φέρει στον τόπο αειφορία και ανάπτυξη»