Μια ακόμα «στροφή» στην εσωκομματική αντιπαράθεση που έχει λάβει το θέμα των χειρισμών του Υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, σχετικά την Εκκλησία και το μάθημα των Θρησκευτικών έρχεται να προστεθεί με μια Ερώτηση που κατέθεσαν «9» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι υπογράφοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Καραγιαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Ευαγγελία Καρακώστα, Γιώργος Κυρίτσης, Γιώργος Πάλλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Ελισάβετ Σκούφα, Κώστας Σπαρτινός και Ελένη Σταματάκη κατέθεσαν προς τον Υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, σχετικά με τις «δηλώσεις γονέων για την απαλλαγή των παιδιών τους από το μάθημα των Θρησκευτικών» σημειώνοντας ότι η εγκύκλιος που εκδόθηκε από την κυβέρνηση Αντώνη Σαμαρά (23.1.15) με τα όσα
προσβλέπει «εισάγεται ομολογία πίστης ανηλίκου και εμμέσως και των γονέων του» κάτι που το θεωρούν αντισυνταγματικό και σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
Γι' αυτό το λόγο, ζητούν από τον κ. Νίκο Φίλη να αναλάβει ενέργειες ώστε «να αρθεί η αντισυνταγματική εγκύκλιος» και να δοθεί «παράταση στην αίτηση για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών πέραν της 20ης Σεπτεμβρίου που οριζόταν με την παρούσα εγκύκλιο».
Πέρα του αντιφατικού, πάντως, των αιτημάτων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που από τη μια χαρακτηρίζουν «την εγκύκλιο αντισυνταγματική» ενώ από την άλλη παράλληλα ζητούν παράταση για της ημερομηνίας καταθέσεις αιτήσεων...», η κίνηση αυτή των «9» βουλευτών ερμηνευόταν ως μια πολιτική κίνηση τόνωσης των επιλογών του Νίκου Φίλη σε αυτή την «κόντρα» του με την Εκκλησία και στο φόντο του επικείμενου ανασχηματισμού.
Ολόκληρη η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
"Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Σχετικά με την δήλωση για την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών
Στις 23/1/2015 εκδόθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκύκλιος για το μάθημα των θρησκευτικών με Αριθ. Πρωτ.: 12773/Δ2/23/01/2015 η οποία προσδιορίζει ότι:
Στις 23/1/2015 εκδόθηκε από την απερχόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εγκύκλιος για το μάθημα των θρησκευτικών με Αριθ. Πρωτ.: 12773/Δ2/23/01/2015 η οποία προσδιορίζει ότι:
1) Η απαλλαγή χορηγείται με απλή υπεύθυνη δήλωση (του ν.1599/1986), η οποία μπορεί να κατατεθεί μόνο από 1/9 έως και 20/9 κάθε σχολικού έτους.
2) Πρέπει να δηλωθεί στην υπεύθυνη δήλωση απαλλαγής ότι ο μαθητής «δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος και εξ αυτού επικαλείται λόγους θρησκευτικής συνείδησης».
3) 3) Η υπ. δήλωση πρέπει να υπογράφεται είτε από τον μαθητή, αν είναι ενήλικος, είτε και από τους δύο γονείς (μία δήλωση για τον καθένα) αν είναι ανήλικος. Καθώς η κάθε δήλωση του ν.1599/1986 είναι ατομική θα πρέπει να γίνεται μία δήλωση από τον κάθε γονέα.
4) 4) Εφιστάται η προσοχή στους Διευθυντές των σχολικών μονάδων να ελέγχουν την τεκμηρίωση των προβαλλόμενων λόγων, υπονοώντας τυχόν ληξιαρχική πράξη που έχει δοθεί στο σχολείο και αναφέρει, υποχρεωτικά, το θρήσκευμα.
Για αυτό, συνιστάται να επισυνάπτεται στη δήλωση ληξιαρχική πράξη που δεν αναφέρει θρήσκευμα, ενώ να απαιτηθεί σε νωρίτερο χρόνο η διαγραφή (ή τροποποίηση/μεταβολή) του θρησκεύματος από τα αρχεία του σχολείου, αν το παιδί έχει καταχωρηθεί ως χριστιανός ορθόδοξος.
5) Οι μαθητές που απαλλάσσονται από το μάθημα των Θρησκευτικών δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην τάξη τους κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του μαθήματος των Θρησκευτικών και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να περιφέρονται εντός ή εκτός του σχολείου ή να απουσιάζουν (αδικαιολόγητα), αλλά να απασχολούνται σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην παρούσα εγκύκλιο.
Με την εγκύκλιο αυτή εισάγεται η ομολογία πίστης ανηλίκου και εμμέσως και των γονέων του, μια διαδικασία που αντίκειται στο Ελληνικό Σύνταγμα και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 13, το οποίο κατοχυρώνει την ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης.
Παράλληλα και προς επίρρωση αυτού, η ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου) κατοχυρώνει στο άρθρο 9, παρ.1, εδάφιο β, την ατομική ή συλλογική ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων.
Η ελευθερία εκδήλωσης των θρησκευτικών πεποιθήσεων συνιστά την αρνητική όψη της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης. Αξίζει να επισημανθεί ότι η ΕΣΔΑ έχει υπερνομοθετική ισχύ και συνεπώς κάθε κανόνας του εσωτερικού δικαίου οφείλει να είναι σύμφωνος με αυτή.
Είναι προφανές ότι η εν λόγω εγκύκλιος καθιερώνει διακρίσεις ανάμεσα στον σχολικό πληθυσμό, διακρίσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ρατσιστικές εκδηλώσεις η /και περιθωριοποίηση όσων επιλέγουν να μην παρακολουθήσουν ένα ομολογιακό μάθημα, όπως είναι μέχρι τώρα το μάθημα των θρησκευτικών.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Ποιες ενέργειες προτίθεται να αναλάβει ώστε να αρθεί η αντισυνταγματική εγκύκλιος;
2) Θα δοθεί παράταση στην αίτηση για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών πέραν της 20ης Σεπτεμβρίου που οριζόταν με την παρούσα εγκύκλιο;".