> Voliotaki: Στα χνάρια της Siemens η δίκη για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Στον «αέρα» λόγω μη μετάφρασης βουλεύματος

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

Στα χνάρια της Siemens η δίκη για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο – Στον «αέρα» λόγω μη μετάφρασης βουλεύματος

Στον αέρα κινδυνεύει να βρεθεί μια ακόμη πολύκροτη δίκη λόγω μη μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος.

Μετά το φιάσκο της Siemens, η δίκη για τα επισφαλή δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου της περιόδου 2008-2010, κινδυνεύει ακόμη και με αναβολή επ΄αόριστω καθώς μεταξύ των 35 κατηγορουμένων βρίσκεται Σέρβος υπήκοος.

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων όπου ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος μέσω του δικηγόρου του Τάκη Μιχαλόλια ενημέρωσε το δικαστήριο για το αίτημα που είχε υποβάλλει πριν από περίπου ένα χρόνο ζητώντας τη μετάφραση του βουλεύματος στην μητρική του γλώσσα.

Το αίτημα απερρίφθη από δυο εισαγγελείς. Στη συνέχεια ωστόσο και προφανώς μετά και το σάλο που προκλήθηκε λόγω αναβολής της δίκης για την υπόθεση των «μαύρων» ταμείων της Siemens επειδή δεν είχε μεταφραστεί το βούλευμα, ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Ισίδωρος Ντογιάκος, στις 28 Ιουλίου, απέστειλε σχετικό έγγραφο στη μεταφραστική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών.

Με το εν λόγω έγγραφο, το οποίο αποκάλυψε χθες η Realnews, ο εισαγγελικός λειτουργός ζητούσε «τη μετάφραση του βουλεύματος στη σερβική γλώσσα που κατανοεί ο εκ των κατηγορουμένων Radomir Zivanic, κάτοικος Βελιγραδίου, το αργότερο έως 12-8-2016 και ώρα 12 μ.μ, καθ΄όσον εκκρεμεί προσδιορισμένη η σε βάρος του ποινική υπόθεση(δικάσιμος 19-9-2016 Γ΄Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων).»

Εκτός όμως του βουλεύματος ζητείτο και η μετάφραση της κλήσης και των αποδεικτικών επίδοσης ώστε όπως αναφέρει να υπάρξει έγκυρη συνεπίδοση προς τον κατηγορούμενο και στον ορισθέντα στην Ελλάδα αντίκλητό του δικηγόρο.

Ο κ. Μιχαλόλιας ζήτησε να κηρυχθεί άκυρη η κλήτευση του κατηγορουμένου και να αναβληθεί η δίκη, επικαλούμενος την απόφαση του ίδιου Δικαστηρίου για την υπόθεση της Siemens το οποίο για τον ίδιο λόγο ανέβαλε τη διαδικασία επ´ αορίστω.

Όπως ενημέρωσε δε το δικαστήριο ο δικηγόρος Θανάσης Βαρλάμης, η πληροφορία που έχουν είναι πως το Υπουργείο Εξωτερικών έχει απαντήσει ότι το βούλευμα δεν θα έχει μεταφραστεί πριν τον Ιανουάριο του 2017!

Κατόπιν αυτών το δικαστήριο διέκοψε για τις 6 Οκτωβρίου προκείμενου να απαντήσει επί της ενστάσεως του κατηγορουμένου.

Η υπόθεση

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015. Οι εφέτες, υιοθετώντας εν πολλοίς την εισαγγελική πρόταση, έκριναν ότι πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 35 κατηγορούμενοι οι οποίοι εμπλέκονται στις δανειοδοτήσεις στις οποίες είχε προβεί το ΤΤ την περίοδο 2008 έως και το 2010.

Ο τρόπος χορήγησης των συγκεκριμένων δανείων, όπως αναφέρεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί η τράπεζα κατά εκατομμύρια ευρώ καθώς τα αρμόδια στελέχη της δεν είχαν μεριμνήσει ώστε να εξασφαλίζονται οι απαιτήσεις της.

Μεταξύ των προσώπων που κάθονται στο εδώλιο, είναι οι πρώην επικεφαλής του ταμιευτηρίου Άγγελος Φιλιππίδης και Κλεάνθης Παπαδόπουλος, οι επιχειρηματίες Δημήτρης Κοντομηνάς, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και Βίκτωρας Ρέστης, καθώς και η πρώην διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Αναστασία Σακελλαρίου.

Οι κατηγορίες που τους αποδίδονται ,κατά περίπτωση, είναι απιστία και απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου καθώς και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, κατηγορίες τις οποίες κατά την απολογία τους ενώπιον του ανακριτή είχαν αρνηθεί.