> Voliotaki: Η πρώτη απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στις προκλήσεις Ερντογάν για το Αιγαίο - “Είναι επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης”

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η πρώτη απάντηση του Αλέξη Τσίπρα στις προκλήσεις Ερντογάν για το Αιγαίο - “Είναι επικίνδυνη η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης”

- Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον πρωθυπουργό
- Ήπια η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα για τις προκλήσεις Ερντογάν που αμφισβήτησε τη συνθήκη της Λωζάννης
- “Επικίνδυνες για τις σχέσεις των δύο χωρών και για την ευρύτερη περιοχή” οι δηλώσεις Ερντογάν σύμφωνα με τον πρωθυπουργό
- “Η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο”
- Για δύο περίπου ώρες συνεδρίαζε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας υπό τον πρωθυπουργό, για τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο οποίος
ευθέως αμφισβήτησε τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Εξερχόμενος της συνεδρίασης, ο Αλέξης Τσίπρας, έδωσε μια δήλωση-απάντηση στον Ερντογάν, μάλλον ήπια. Άφησε μάλιστα ανοιχτό το “ποιες είναι οι πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις”.

Ολόκληρη η δήλωσή του:

«Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης που ρύθμισε ξεκάθαρα και οριστικά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το καθεστώς του Αιγαίου και των νησιών του, είναι επικίνδυνη τόσο για τις σχέσεις των δύο χωρών μας όσο και για την ευρύτερη περιοχή.

Ανεξάρτητα από τις πραγματικές αιτίες που προκαλούν παρόμοιες δηλώσεις αμφισβήτησης της διεθνούς νομιμότητας, η Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο.

Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε με συνέπεια και αποφασιστικότητα τον ρόλο της Ελλάδας, ως πυλώνα ειρήνης και σταθερότητας σε μία εύθραυστη περιοχή.

Ως χώρας που υπερασπίζεται σταθερά τα κυριαρχικά της δικαιώματα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου.»