Η πλειοψηφία, με ένα πολεμικό ανακοινωθέν, καταγγέλλει την αντίπαλη παράταξη για αντιδεοντολογική συμπεριφορά και μαγειρέματα στην συγκρότηση προεδρείου, λαμβάνοντας έτσι θέση μάχης.
Η πρώτη πιστολιά έπεσε σήμερα, αφού η παράταξη που πήρε 7 έδρες δεν εκπροσωπείται στο διοικητικό συμβούλιο, ενώ πρόεδρος είναι εδώ και λίγες ημέρες ο Χριστόφορος Σεβαστίδης (από άλλη παράταξη).
Η συγκεκριμένη παράταξη ουσιαστικά αποτελεί την παράταξη της πρώην προέδρου της ΕΔΕ και νυν προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.
Το ανακοινωθέν
Με την δήλωση τους, με την οποία απευθύνονται στο... "αυτο-αποκαλούμενο ενωτικό προεδρείο" όπως το αναφέρουν, δηλώνουν ότι δεν θα παραστούν στην σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ "θέλοντας έτσι να εκφράσουμε, με τρόπο συμβολικό, την έντονη διαμαρτυρία τόσο την δική μας, όσο και μεγάλου αριθμού συναδέλφων, για την αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος και την παραβίαση των δημοκρατικών αρχών, με την συγκρότηση του δήθεν ενωτικού Προεδρείου, δια του συνασπισμού των τριών μικρών ομάδων και αποκλεισμό της ομάδας της πλειοψηφίας των επτά εδρών.
Εντελώς αντιδεοντολογικά και αντισυναδελφικά ενεργώντας, συγκαλέσατε το ΔΣ για σήμερα, μεσούσης της εργάσιμης εβδομάδας, χωρίς καμία προσυνεννόηση μαζί μας, λαμβάνοντας υπόψη αποκλειστικά και μόνο τις δικές σας υπηρεσιακές και άλλες υποχρεώσεις, ως εάν όλοι εμείς να είμαστε ανύπαρκτα πρόσωπα" λένε χαρακτηριστικά καταγγέλλοντας τους συναδέλφους τους.
Η πλειοψηφούσα σε έδρες παράταξη όμως διαφωνεί και με την απάντηση της ΕΔΕ στις δηλώσεις Πολάκη, καυτηριάζοντας το γεγονός ότι η ένωση ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
«Επισημαίνουμε ότι: Οι δηλώσεις πολιτικών παραγόντων, οι οποίες θέτουν σε αμφισβήτηση την ακεραιότητα των Δικαστικών Λειτουργών, κατά τρόπο γενικό και αόριστο, είναι απαράδεκτες και ανεπίτρεπτες. Ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, μετά την παραγγελία της Εισαγγελικής Αρχής, οφείλει να παραδώσει άμεσα όσα στοιχεία έχει για συγκεκριμένες υποθέσεις, στις οποίες αναφέρεται.
Σημειώνεται, όμως, ότι δεν πρέπει να παραγνωρίζονται θεμελιώδη άρθρα του Συντάγματος (άρθρα 36, 37 και 82), τα οποία καθορίζουν και διαχωρίζουν τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, στην προκειμένη περίπτωση, ουδεμία αρμοδιότητα έχει να παρέμβει για τις δηλώσεις υπουργού και εκείνες (αρμοδιότητες) του Προέδρου της Κυβερνήσεως, ούτε ότι όλες οι άλλες δικαστικές ενώσεις διαχωρίζουν τη θέση τους, εκδίδοντας δική τους κοινή ανακοίνωση (από 18 Ιουνίου 2016), για το ίδιο ζήτημα».
Aποκλεισμκοί και βαρείς χαρακτηρισμοί
"Τέλος, αναφορικά δε με την από 11 Ιουνίου, ώρα 09:08 «Κοινή ανακοίνωση για τη συγκρότηση ενωτικού προεδρείου», που έχετε εκδώσει, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Τα οκτώ μέλη των τριών μικρών ομάδων, που εξελέγητε κατά τις εκλογές της Ένωσης της 22ης και 29ης Μαΐου 2016 στο Δ.Σ, προχωρήσατε σε συγκρότηση κατ' ευφημισμόν ενωτικού προεδρείου, αποκλείοντας από αυτό, κατά τρόπο αντιδημοκρατικό και αυθαίρετο τα επτά εκλεγέντα μέλη της μεγάλης υπό τον Πρόεδρο Εφετών Χρήστο Τζανερρίκο ομάδας.
Τα οκτώ μέλη των τριών μικρών ομάδων, που εξελέγητε κατά τις εκλογές της Ένωσης της 22ης και 29ης Μαΐου 2016 στο Δ.Σ, προχωρήσατε σε συγκρότηση κατ' ευφημισμόν ενωτικού προεδρείου, αποκλείοντας από αυτό, κατά τρόπο αντιδημοκρατικό και αυθαίρετο τα επτά εκλεγέντα μέλη της μεγάλης υπό τον Πρόεδρο Εφετών Χρήστο Τζανερρίκο ομάδας.
Εκδώσατε δε, μετά τη συγκρότηση, κοινή ανακοίνωση, στην οποία, συναισθανόμενοι, προφανώς, το ανοσιούργημα που διαπράξατε, επιχειρείτε, με έωλα επιχειρήματα, να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους περιφρονήσατε την εντολή του Δικαστικού Σώματος για κοινό προεδρείο, θέτοντας εκποδών την ομάδα της πλειοψηφίας των 7 εδρών από τη δήθεν ενωτικό Προεδρείο".