> Voliotaki: Τι αλλάζει στις συντάξεις και στις εισφορές των ασφαλισμένων ποια επιδόματα καταργούνται, τι θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Τι αλλάζει στις συντάξεις και στις εισφορές των ασφαλισμένων ποια επιδόματα καταργούνται, τι θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Άρθρο του Σάκη Κοκκίνη 
Δικηγόρου Υπ. Διδάκτορος Διοικητικού Δικαίου Δ.Π.Θ
Μετά τη ψήφιση του νέου ασφαλιστικού οι προηγούμενες εξαγγελίες για εγγύηση των συντάξεων  στο άθροισμα (κύριας και επικουρικής) έως 1.300 ευρώ το μήνα  όχι μόνο δεν αποτυπώθηκε στον πρόσφατο νόμο για το ασφαλιστικό αλλά, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής ανακαθαρίζονται πολλές συντάξεις (τραπεζοϋπαλλήλων κ.α.) που κινούνται πολύ κάτω..αυτού του ορίου.

Όπως και για τους ελεύθερους επαγγελματίες των ορεινών περιοχών κάτω των 2000 κατοίκων θα κληθούν να πληρώνουν εισφορές τουλάχιστον 27% το μήνα επί ενός πλασματικού καθαρού εισοδήματος 586 ευρώ (158 ευρώ το μήνα και 1900 ευρώ το χρόνο από 750 ευρώ που κατέβαλαν στον ΟΓΑ).
Ως προς τα προωθούμενα μέτρα, τα οποία ισχύουν ήδη καθώς έχει ψηφιστεί το εν λόγω σχέδιο του κ.Κατρούγκαλου, προβλέπεται:
1.Κατώτατη σύνταξη με 20 έτη ασφάλισης (από 15) στο 67ο έτος της ηλικίας (από το 62ο). Αυτό σημαίνει ότι όποιος συνταξιοδοτηθεί με 15 έτη, ακόμη και στο 67ο έτος της ηλικίας, θα λάβει εθνική σύνταξη 345 ευρώ. Ενώ, εάν βγει με περισσότερα από 20 έτη ασφάλισης δεν θα πάρει 384 (εάν είναι κάτω των 67 ετών) αλλά, μείον 6% για κάθε χρόνο εξόδου πριν την συμβατική ηλικία συνταξιοδότησης και 30% για μια πενταετία (πρόωρης) συνταξιοδότησης συν πέναλτι 10%. Ήτοι, 230 αντί 384 ευρώ.
2.Το κατώφλι των 486 ευρώ, κάτω από το οποίο ουδείς συνταξιούχος μπορούσε έως τώρα να «πέσει» (430 για τον ΟΑΕΕ) ως ελάχιστη σύνταξη από το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα δεν υφίσταται πλέον. Ένας συνταξιούχος με λιγότερα από 20 έτη ασφάλισης μπορεί να πάρει ακόμη και 207 ευρώ εθνική σύνταξη (μειωμένη κατά 40% εθνική σύνταξη 15ετίας) και μόλις 34,5 ευρώ ανταποδοτική σύνταξη (15ετίας μείον 40% για πρόωρη έξοδο στο 62ο έτος με μέσο ασφαλιστέο μισθό 500 ευρώ). Ήτοι σύνταξη 251,5 ευρώ, μικρότερη κατά 235 ευρώ ή μειωμένη κατά 49,3%.
Τα δύο προηγούμενα παραδείγματα περιγράφουν αναλυτικά την τιμωρία που θα υποστούν, με την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, όσοι έχουν χαμηλά προσόντα, εκείνοι που δοκιμάστηκαν με μεγάλα διαστήματα ανεργίας, οι εργαζόμενοι που χρειάστηκε να (υπο)απασχοληθούν με παρτ-τάιμ ή όσοι εργάζονται 2-3 φορές την εβδομάδα.
3.Τίθενται σαν οροφή στην προσωρινή σύνταξη οι δύο εθνικές συντάξεις (768 ευρώ) μέχρι την έκδοση της κύριας-οριστικής .Την ίδια στιγμή όχι μόνο δεν επιταχύνονται οι διαδικασίες έκδοσης των συντάξεων αλλά γίνεται πιο γραφειοκρατικό το σύστημα (συγχώνευσης σε ένα ταμείο, επανυπολογισμός των παλαιών συντάξεων, εντοπισμός του συντάξιμου μισθού επί ολόκληρο τον ασφαλιστικού βίο και όχι με την καλύτερη-τελευταία 5ετία, αναπροσαρμογή των παλαιών μισθών με βάσει την αναπροσαρμογή των μισθών κ.α.)
4.Οι αναπηρικές συντάξεις θα χορηγούνται μειωμένες. Κατά 25% για αναπηρία κάτω του 80% και οι μισές, τουλάχιστον για την εθνική σύνταξη των 384 ευρώ ή 345 (για την 15ετία) για ποσοστό αναπηρίας από 50%-66,99%. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει ένα εργατικό ατύχημα πριν συμπληρώσει 15 έτη εργασίας-ασφάλισης και πάρει ποσοστό αναπηρίας 66% θα πάρει αναπηρική σύνταξη 172,5 ευρώ. Και ανταποδοτική 58,75 για μέσο ασφαλιστέο μισθό 500 ευρώ. Ήτοι σύνολον 236,25 ευρώ…
5.Οι χήρες/οι θα λαμβάνουν το 70% της σύνταξης του θανόντος συζύγου μόνο για μια 3ετία. Αυτή θα περιορίζεται στο 50% και θα χορηγείται για το υπόλοιπο του βίου μόνο στην περίπτωση που η/ο δικαιούχος έχει συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας του την ημέρα του θανάτου του άμεσου δικαιούχου.
6.Όποις συνταξιούχος εργάζεται προκειμένου να συμπληρώσει τα εισοδήματά του, ακόμη και εάν λαμβάνει ένα επίδομα αντί για σύνταξη, η παροχή από το σύστημα θα περικόπτεται κατά 60%. Ακόμη και εάν η απασχόληση δεν αποφέρει παρά λίγα χρήματα ή πρόκειται για μερική απασχόληση ή παρτ-τάιμ εργασία. Ακόμη-ακόμη και όταν πενιχρή σύνταξη και γλίσχρη αμοιβή από την υποαπασχόληση οδηγεί, αθροιστικά, σε αφορολόγητο όριο..
7.Το επίδομα αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) καταργείται μετά από 20 χρόνια (1996) και δεν υφίσταται πλέον η στήριξη των παλαιών χαμηλοσυνταξιούχων (των 400 ή 500 ευρώ το μήνα χωρίς άλλες πηγές εισοδήματος). Ούτε οι νέοι συνταξιούχοι θα έχουν κάποια επιπλέον συνδρομή αλλά, θα απολαμβάνουν μεγαλύτερα ποσοστά αναπλήρωσης (σύνταξης) εν σχέσει με τους υψηλόμισθους και εκείνους που έχουν περισσότερα έτη ασφάλισης και, επιπλέον, μπορούν να σταθμίσουν τα γεγονότα πριν υποβάλλον αίτηση συνταξιοδότησης.
8.Σε πολλές περιπτώσεις θα έχουμε ακόμη και τριπλασιασμό  των εισφορών. Κυρίως των ελευθέρων επαγγελματιών - αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά το εισόδημά τους, ενώ οι μελλοντικές παροχές θα είναι μειωμένες. Ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες-κάτοικοι ορεινών και μειονεκτικών περιοχών (με πληθυσμό κάτω των 2.000 κατοίκων) οι οποίοι θα κληθούν να πληρώνουν εισφορές τουλάχιστον 27% το μήνα επί ενός πλασματικού καθαρού εισοδήματος 586 ευρώ (158 ευρώ το μήνα και 1900 ευρώ το χρόνο από 750 ευρώ που κατέβαλαν στον ΟΓΑ).
Η καταβολή εισφορών με βάσει το φορολογητέο εισόδημα αναμένεται να πλήξει όσους κάνουν δεύτερη δουλειά, και ενταχθέντες στην ασφάλιση μετά την 1/1/1993 δεν υποχρεούνται σε διπλή ασφάλιση αλλά, και εκείνους που συμπληρώνουν περιστασιακά το εισόδημά τους ως ελεύθεροι επαγγελματίες (αμειβόμενοι με το «μπλοκάκι»).
9.Τα εφάπαξ όσων συνταξιοδοτήθηκαν μετά την 31η Αυγούστου 2013 θα βγαίνουν μειωμένα κατά 15% και, συνολικά, μειωμένα κατά 53% από την αρχή της κρίσης.
10.Οι επικουρικές μειώνονται έως και 30%, για ποσά πάνω από 170 ευρώ και συνολικά έσοδα από συντάξεις πάνω από 1150 ευρώ (καθαρά), ενώ κατά 32% θα μειωθούν τα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ)
Σάκης Κοκκίνης
Δικηγόρος
Υπ.Διδάκτωρ
Διοικητικού Δικαίου Νομικής Θράκης

e-mail kokkinissakis@gmail.com