> Voliotaki: H μεγάλη σφαγή των μάνατζερ στις τράπεζες..ξεκίνησε!

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

H μεγάλη σφαγή των μάνατζερ στις τράπεζες..ξεκίνησε!

Τράπεζες1
Θα κλάψουν μανούλες..

Όλα ξεκίνησαν με την παραίτηση του κ. Άνθιμου Θωμόπουλου από την Τράπεζα Πειραιώς. 
Και αυτό αποτελεί μια πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει, γι’ αυτό πολλοί έχουν αρχίσει να αισθάνονται άβολα στις  «μεγάλες» καρέκλες τους. 
Ο νόμος που πέρασε η κυβέρνηση για αλλαγές και αξιολόγηση των τραπεζικών στελεχών είχε ανάψει «φωτιές».
Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει ένας αναβρασμός, αλλά και εκνευρισμός, που έχει φτάσει μέχρι το Μαξίμου, αλλά και τη Φρανκφούρτη. Τα κριτήρια που μπαίνουν κατεβάζουν ταχύτητες σε πρόσωπα, καταστάσεις, χειρισμούς και αποφάσεις του παρελθόντος.
Εντός των επόμενων εβδομάδων θα επιλεγεί ο ανεξάρτητος διεθνής σύμβουλος, που θα αξιολογεί τις δομές της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών, οι οποίες έχουν  ενισχυθεί κεφαλαιακά από το δημόσιο και υλοποιούν πλάνα αναδιάρθρωσης.
Στο μικροσκόπιο του διεθνούς συμβούλου από το Φεβρουάριο έως και τον Ιούνιο θα τεθούν το μέγεθος, η δομή και η κατανομή των αρμοδιοτήτων των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των επιτροπών των τραπεζών με βάση τις διεθνείς πρακτικές προληπτικής εποπτείας.
Και στην περίπτωση που ο σύμβουλος πραγματοποιήσει την αξιολόγηση βάσει του νόμου 4340 του 2015, όπως τροποποιήθηκε, μετά από την απαίτηση της Τρόικας, τότε θα υπάρξουν εκτεταμένες αλλαγές στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, καθώς υπάρχουν ουκ ολίγα μέλη που δεν πληρούν τα τυπικά προσόντα που προβλέπει το πρόσφατο νομοθετικό πλαίσιο. Ρόλο – κλειδί στην όλη διαδικασία θα διαδραματίσουν ο ESM και η DG Comp.
Εάν υπάρξει πίεση από την πλευρά των ευρωπαϊκών εποπτικών οργάνων, το μόνο σίγουρο είναι πως κάποια τραπεζικά στελέχη θα χάσουν τις θέσεις τους. Και δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαία η σύσταση Ντάισελμπλουμ ότι δεν πρέπει να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις στις διοικήσεις των τραπεζών.
Υπό αυτές τις συνθήκες τραπεζικοί κύκλοι εκτιμούν ότι πιθανότητα οι τράπεζες να ξεκινήσουν οι ίδιες τις διαδικασίες αντικατάστασης μελών στο δ.σ. που δεν ανταποκρίνονται στα όσα ορίζει το νέο πλαίσιο, πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση.