> Voliotaki: ΒΟΛΟΣ: Όχι στην οικονομική εξόντωση των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

ΒΟΛΟΣ: Όχι στην οικονομική εξόντωση των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής

Το ζήτημα της πολεοδόμησης της συνοικίας της Αγίας Παρασκευής καίει τους κατοίκους της εδώ και χρόνια και όχι άδικα. Όπως είναι γνωστό, οι κάτοικοι της περιοχής καλούνται όχι μόνο να δώσουν μέρος της ακίνητης περιουσίας τους για να ανοίξουν δρόμοι, να δημιουργηθούν κοινόχρηστοι χώροι κλπ αλλά επιπλέον θα κληθούν πληρώσουν οι ίδιοι για να φτιαχτούν αυτοί οι δρόμοι, οι κοινόχρηστοι χώροι, οι υποδομές κοκ με τη λεγόμενη «εισφορά σε χρήμα». 

Με δυο λόγια άνθρωποι που είτε κληρονόμησαν είτε απέκτησαν ένα σπίτι ή ένα οικόπεδο (συχνά ένα χωράφι στο οποίο έκτισαν ένα σπίτι) όχι μόνο θα δεν θα αποζημιωθούν για το μέρος της περιουσίας που θα χάσουν αλλά θα πληρώσουν και από πάνω…ο παραλογισμός και η αδικία σε όλο τους το μεγαλείο!

Σύμφωνα με τον «Εξωραϊστικό – Πολιτιστικό Σύλλογο» τα ποσά της εισφοράς σε χρήμα για κάποιους ιδιοκτήτες φτάνουν τις πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ ενώ το σύνολο των εισφορών για ολόκληρη τη συνοικία προσεγγίζει τα 3,7εκ ευρώ. Ο «Σύλλογος» επισημαίνει επίσης ότι δεν έχει ληφθεί υπόψιν η ιστορία, ο χαρακτήρας και η ίδια η πραγματικότητα της συνοικίας:

παραδοσιακός οικισμός προ του 1923, με πολλές αγροτικές καλλιέργειες ακόμη και σήμερα, υπαρκτούς κάποιους ελεύθερους χώρους και υποδομές κοκ με αποτέλεσμα πολλές μικροιδιοκτησίες να πετσοκόβονται και να καταστρέφονται.   

Είναι σαφές ότι στη σημερινή εποχή της κρίσης, της ανεργίας και των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων για τα λαϊκά στρώματα η «εισφορά σε χρήμα» θα οδηγήσει στην οικονομική καταστροφή ολόκληρες οικογένειες.
Η «εισφορά σε χρήμα» δεν είναι ένα τυχαίο μέτρο. Εντάσσεται στα πλαίσια μια γενικής φοροληστρικής πολιτικής εναντίον των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.Όπως οι όλες προηγούμενες κυβερνήσεις έτσι και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεζουμίζει το λαϊκό εισόδημα με δεκάδες τρόπους και παράλληλα πετσοκόβει, ανάμεσα σε άλλα, και την χρηματοδότηση των Δήμων για την πολεοδόμηση, την κατασκευή δρόμων, ελεύθερων χώρων, υποδομών, δικτύων κοκ. Αυτό εξηγεί γιατί δεν έχει δοθεί νομοθετική λύση για το θέμα της Αγίας Παρασκευής, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις και τα λόγια υποστήριξης που ακούνε οι κάτοικοι όλα τα τελευταία χρόνια.

Σοβαρότατες ευθύνες έχει όμως και η δημοτική αρχή Μπέου – Θεοδώρου που μέχρι σήμερα δεν έκανε τίποτα για το θέμα ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους «πολιτικούς». Λες και δεν είναι θέμα του Δήμου το αν οι κάτοικοι μιας συνοικίας εξοντώνονται οικονομικά.

Θεωρούμε ότι οι κάτοικοι μπορούν να βασιστούν μόνο στις δικές τους δυνάμεις και στη δική τους κινητοποίηση, χωρίς την οποία άλλωστε δεν θα είχε καθυστερήσει μέχρι σήμερα η κύρωση της πράξης εφαρμογής. Το Ξεκίνημα δηλώνει την υποστήριξη του στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής. Ο σ. Νίκος Κανελλής, δημοτικός σύμβουλος Βόλου, συμμετείχε στην πρόσφατη συνέλευση που πραγματοποίησε ο «Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος» τη Δευτέρα 11/1/2016 και τοποθετήθηκε στη βάση των παραπάνω.