> Voliotaki: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ (ΛΥΣΗ Η ΔΙΑΛΥΣΗ;)

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2016

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ (ΛΥΣΗ Η ΔΙΑΛΥΣΗ;)

ΑΡΘΡΟ του Γιάννη Γεροκώστα       

<<Οι ηγέτες οι οποίοι δεν λένε την αλήθεια και το ψέμα στο λαό φοβούνται τους πολίτες τους.>>       
Τζών Κένεντυ

Αγαπητοί φίλες και φίλοι για χιλιοστή φορά αναγγέλονται από τους κυβερνώντες, ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Νέες μειώσεις συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας, περικοπές στις πρόωρες, καταργήσεις επικουρικών, μειώσεις στο εφάπαξ και άλλα πολλά.


 Όλα αυτά γίνονται όπως μας λένε εν ονόματι της κρίσης και του ΔΝΤ … παραμύθια της Χαλιμάς. Είναι ένα προμελετημένο έγκλημα 10ετιών και περίτρανη απόδειξη τα γραπτά τα οποία μένουν. Το παρακάτω άρθρο έχει δημοσιευθεί για πρώτη  φορά στις 29/05/2002 !!! στον τοπικό τύπο και μεταξύ των άλλων αναφέρει (προσέξτε το) τις προφητείες; (προφήτες δεν υπάρχουν ) ότι: 

Η Ελλάδα χρησιμοποιείται ως πρότυπο (πειραματόζωο) οι συντάξεις θα φθάσουν στο αστρονομικό ποσό των 350 ευρώ και θα ακολουθήσουν και τα άλλα κράτη!!! Ποία τρανότερη απόδειξη; … διαβάστε λοιπόν για να μάθετε την αλήθεια και να μην μας δουλεύουν ψιλό γαζί οι ξεγάνωτοι τενεκέδες … 12 χρόνια πριν … λοιπόν. Προ ΔΝΤ!!!

Από το 1990 τα εξουσιαστικά κομπρεσέρ Ν.Δ και Π.Α.Σ.Ο.Κ δουλεύουν ασταμάτητα προκειμένου να γκρεμίσουν το κτίσμα του κοινωνικού κράτους, έχουν φθάσει ήδη στο ισόγειο και σε λίγο καιρό όπως πάνε δεν θα υπάρχει υπόγειο μα ούτε και θεμέλια, πάντα όμως εκ του πονηρού μας μιλούν ότι γκρεμίζουν το ρετιρέ…

Είναι μια συνειδητή επιλογή των δυο εξουσιαστικών μονομάχων με την αμέριστη συμπαράσταση της πλειοψηφίας του συνδικαλιστικού κινήματος! Με το αζημίωτο βέβαια, γιατί δεκάδες βουλευτικές, υπουργικές κ.α καρέκλες δόθηκαν ως αντίδωρο για τις ανεκτίμητες υπηρεσίες που πρόσφεραν στους εργαζομένους… όλο λοιπόν αυτό το γκρέμισμα το βαπτίζουν υποκριτικά ως …λύση και όχι ασφαλώς ως ΔΙΑΛΥΣΗ του ασφαλιστικού!!!

Υπάρχουν πολλές και μεγάλες αλήθειες που κρύβονται πολλά και μεγάλα ψέματα που λέγονται για το ασφαλιστικό. Ένα σοβαρότατο  θέμα που αφορά σε όλους τους Έλληνες και Ελληνίδες, νέους γέρους και απλώνεται σε όλα

τα κοινωνικά στρώματα, εργατοϋπάλληλοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, διανοούμενους και οικονομικούς μετανάστες. Εδώ καταγράφεται δυστυχώς με τον πιο απτό τρόπο η άπειρη απόσταση που χωρίζει τους εκάστοτε κυβερνώντες από τον άνθρωπο. Καταγράφεται μια συνωμοτική συμπόρευση των δύο εξουσιαστικών πολιτικών δυνάμεων Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ (κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει) , ακτινογραφείται το επιθυμητό κοινωνικό κράτος το οποίο εντέλλουν τα αφεντικά των Βρυξελών και πολύ πιστά υλοποιούν τα δύο <<καλά παιδιά>> της νεοταξικής πολιτικής Ν.Δ και ΠΑΣΟΚ. 

Επειδή επί της ουσίας πρόκειται για ένα κοινωνικό τερατούργημα, για ένα ασφαλιστικό << Made in Ουγκάντα>>, προσπαθούν ποικιλοτρόπως να αποκρύψουν το πραγματικό του πρόσωπο. 

Αποκρύπτουν επιμελώς ότι από τις αρχές του 1990, οπότε άρχισε η πρακτική εφαρμογή της νέας τάξης πραγμάτων (δεν είναι τυχαίο ότι όλα τα κράτη κατά μία τραγική συγκυρία από της ημερομηνίας αυτής άρχισαν να  έχουν σοβαρά (;) προβλήματα στα ασφαλιστικά τους συστήματα!!!) μορφοποιούν ένα νέο ανάλγητο μοντέλο κοινωνικού κράτους υλοποιώντας κατά γράμμα τις κατευθυντήριες γραμμές των Βρυξελών που εμπεριέχονται στη λευκή (…μαύρη) βίβλο με την υπογραφή τους ασφαλώς! Και είναι: 

α) Ο περιορισμός των συστημάτων κοινωνικών παροχών 
β) Μείωση των κοινωνικών δαπανών του κράτους 
γ) Απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις λεγόμενες επιβαρύνσεις 
δ) Ενίσχυση της ιδιωτικής ασφάλισης και των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας και πρόνοιας. Η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ σε μια συναγωνιστική τακτική υπηρέτησης των ανωτέρω στόχων, από τις αρχές του 1990 ψήφισαν δεκάδες νόμους, κονιορτοποιώντας κυριολεκτικά το κοινωνικό κράτος και λησμονώντας πάντοτε τις βροντερές μαυρογιαλούρειες προεκλογικές δεσμεύσεις τους, ότι θα καταργήσουν τους ανάλγητους κοινωνικά νόμους (έτσι τους ονομάζουν) που ψήφισαν οι προηγούμενοι! Ότι ΔΕΝ…ΔΕΝ …ΔΕΝ δηλαδή παραμύθια της Χαλιμάς. 

Με μια πλαστική χειρουργική συνεχίζουν ο ένας το έργο του άλλου άλληλοϋβριζόμενοι! Ενώ με περισσή θρασύτητα κατά οξύμωρο τρόπο επιχαίρουν και επαίρονται μάλιστα για τα κατορθώματα τους! Η Ν.Δ πρώτη χειρών αδίκων βαλούσα με το τρίγωνο των αντεργατικών νόμων Σιούφα (1902/90, 1976/91, 2084/92) παρέδωσαν στο ΠΑΣΟΚ το οποίο συνέχισε με υπερβάλλοντα ζήλο την ίδια διαδρομή και τώρα καλείται πάλι η Ν.Δ να πάρει ξανά την σκυτάλη για να συνεχίσει την άνευ χρονικών ορίων και ίχνους κοινωνικής ευαισθησίας την αντεργατική σκυταλοδρομία.

Το εγκληματικό τους έργο δεν περιγράφεται, εκατοντάδες οι αντεργατικές διατάξεις και αμέτρητα τα αποκαΐδια του κοινωνικού κράτους που αφήνουν πίσω τους, δεν θα αρκούσαν όλα τα φύλλα της φιλόξενης εφημερίδας για να καταγραφούν. Ενδεικτικά όμως αναφέρω μερικά: Ν.1902/90 : 
α) αποσύνδεση κατωτάτων ορίων συντάξεων ΙΚΑ από 20 στα 18 Η.Α.Ε (Ημερομίσθια Ανειδίκευτου Εργάτου) 
β) Αύξηση ποσοστών για συντάξεις αναπηρίας από 67% σε 80%! Που σημαίνει μείωση συντάξεων (θαυμάστε κοινωνική αναλγησία) 
γ) κατάργηση αναπροσαρμογής των συντάξεων με το σύστημα της ΑΤΑ 
δ) συμμετοχή στα φάρμακα 25% της τιμής τους, όλων των ασφαλισμένων και συνταξιούχων (πριν ίσχυε μόνο για ΙΚΑ 20%) 
ε) αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ και ειδικών ταμείων δημοσίου. Ν.1976/91: 

α) καθορισμός ως βάση υπολογισμού συντάξεων ΙΚΑ του μέσου όρου των αποδοχών της τελευταίας 5ετίας (πριν ήταν 2ετίας). Ν.2084/92: α) Μη υπολογισμός σταδιακά των δώρων εορτών για τις συντάξεις ΙΚΑ, 
β) επιβολή συνταξιοδοτικής εισφοράς 15% σε βάρος των συνταξιούχων. Ν.2676/99: 

α) περιορισμός καταβαλλομένων συντάξεων λόγω θανάτου τουλάχιστον κατά 1/3 !!! (ξαναθαυμάστε  τώρα σοσιαλιστική κοινωνική αναλγησία) 
β) διευκολύνσεις σε κακοπληρωτές εργοδότες, οφειλέτες ΙΚΑ και άλλων ταμείων! 
γ) περιορισμός επικουρικής σύνταξης ταμείου αρωγής δημοσίων υπαλλήλων στο 20%. Ν.2874/00: μείωση εργοδοτικών εισφορών και … ουκ έσται τέλος. 

Μη λησμονούμε ότι παράλληλα με τους αντιεργατικούς νόμους ή σε συσκευασία του ενός ψήφισαν και δεκάδες νόμους για τις εργοστασιακές σχέσεις πάντα μα πάντα σε βάρος των εργαζομένων και πάντα μα πάντα προς όφελος των εργοδοτών!!! 

Όπως : Ν. 2556/94, 2512/97, 2458/98, 2646/98, 2768/99, 2676/99, 2874/00, 2884/02, 3029/02, 3075/02,3174/03, 3232/04 κ.α.

Έτσι λοιπόν έχουμε τους εργατοτρομονόμους (ελάχιστο χαρακτηριστικό δείγμα οι κάμερες) την κατάργηση επί της ουσίας του 8ώρου !!! ( έγκλημα, εγκλημάτων , έγκλημα) τα δουλεμπορικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, την μερική απασχόληση, το ελαστικό ωράριο, τις δουλικές σχέσεις εργασίας και άλλα πολλά τα οποία όλα μαζί χαρτογραφούν ένα χιτλερικό στρατόπεδο εργαζομένων ανέργων, πάμπτωχων και συνταξιούχων της πείνας (72% κάτω από τα όρια της φτώχειας!) 

Παρ’ όλα αυτά η Ν.Δ και το ΠΑΣΟΚ ως κοινωνικά ανάλγητοι θεωρούν ότι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι έχουν ακόμη αποθέματα αντοχής και … λίπους, γι’ αυτό συνεχίζουν απτόητοι το ραπίσματα και την πολύπλευρη λιτότητα.

Για να διευκολύνονται όμως στο έργο τους χρησιμοποίησαν τη γνωστή μέθοδος της σαλαμοποίησης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν κατά το δυνατόν οι κοινωνικοί κραδασμοί και γι’ αυτό χώρισαν τους εργαζόμενους σε τρεις μεγάλες κατηγορίες.

α) σε όσους έχουν προσληφθεί μέχρι τέλους 1982
β) σε όσους από το 1983 έως τέλους 1992
γ) και σε όσους από το 1993 και μετά.

Εδώ λοιπόν καταγράφεται ένα απάνθρωπο αλαλούμ και σε λανθάνουσα κατάσταση εφαρμόζεται το ελληνικό σύνταγμα όπου όλοι οι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν … άνισα δικαιώματα!

Οι τρείς κατηγορίες εργαζομένων πληρώνουν διαφορετικά ποσά εισφορών για τον ίδιο μισθό και αυτοί που πληρώνουν τα περισσότερα (1993 και  μετά) θα πάρουν μικρότερη σύνταξη! (70% αντί 80% των αποδοχών). 

Όσοι έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια στο δημόσιο μέχρι τέλους 1997, θεωρούνται γνήσιοι Έλληνες και δεν εξαγοράζουν τη στρατιωτική τους θητεία, ενώ όσοι δεν συμπλήρωσαν είναι ημιτασιόν Έλληνες και την εξαγοράζουν προκειμένου να πάρουν σύνταξη. 

Αν δύο εργαζόμενοι ηλεκτροσυγκολλητές εργάζονται στον ίδιο χώρο , ο μεν ένας με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου εντάσσεται στα βαρέα –ανθυγιεινά ο δε με σύμβαση δημοσίου, άκουσον- άκουσον όχι!!!

Εδώ θα διαπιστωθούν συν τοις άλλοις 39 διαφορετικές διατάξεις συνταξιοδότησης και άλλα πολλά για γέλια και για κλάματα, μη ρωτάτε όμως τι πράττουν οι συνδικαλιστικές μας ηγεσίες για όλα αυτά γιατί … σουτ, όταν τρώμε δεν μιλάμε. 

Αποκρύπτουν επιμελώς από τον λαό ότι οι συντάξεις επί της ουσίας έχουν ήδη καταργηθεί!!! Ποιος άλλωστε να το πει οι εντεταλμένοι παραθυροπαπαγάλοι ή οι κομματικά- θηλάζοντες εργατοπατέρες;

Όσο λοιπόν και αν φαντάζει απίστευτο είναι όμως μία τραγική πραγματικότητα γιατί πολύ απλά οι προσληφθέντες από το 1993 και όλες οι επόμενες γενεές-γενεών των Ελλήνων, ενώ θα πληρώνουν υπερβολικές εισφορές, τις μεγαλύτερες στην Ε.Ε. όταν συνταξιοδοτηθούν (ασφαλώς άπαντες μετά τα 65… προς το παρόν) και θα είναι ελάχιστοι θα πάρουν συντάξεις ομοιώματα, όλες κάτω από τα όρια της φτώχειας, τις μικρότερες στην Ε.Ε. 

Αποκρύπτουν λοιπόν ότι οι συνταξιούχοι θα είναι πια ελάχιστοι αν και γνωρίζουν πολύ καλά οι νέοι και οι νέες μας είναι αναγκασμένοι να εργασθούν σε πολύ μεγάλη ηλικία, περνώντας από τις συμπληγάδες της ανεργίας, της μερικής απασχόλησης από ανασφάλιστες σχέσεις εργασίας (φασόν, συμβάσεις έργου και… φιλοξενίας!) 

Και έτσι θα είναι πολύ δύσκολο να συμπληρώσουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση και όσοι ελάχιστοι τα καταφέρουν μόλις και μετά βίας θα ακουμπήσουν τις κατώτερες των κατωτέρων. 

Από τους εναπομείναντες δε η της κατηγορίας 82-93 ήδη εδώ και 15 χρόνια κάθε πρωτοχρονιά ο κ. Σιούφας μέσω των νόμων του, εν είδη Αη Βασίλη τους φόρτωσε στην πλάτη 15 εξάμηνα και σχεδόν όλοι θα συνταξιοδοτηθούν στα 65 και βάλε χρόνια. 

Οι τελευταίοι των Μοϊκανών που θυμίζουν συνταξιούχους είναι οι προσληφθέντες πριν το 1982 που απέμειναν λίγοι (σε 5 περίπου χρόνια θα είναι όλοι σχεδόν συνταξιούχοι) με κουτσουρεμένες συντάξεις κάτω από τα όρια της φτώχειας θα μπορούν κάποιοι ακόμα να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 65 χρόνια. 

Είναι αυτοί που το ΠΑΣΟΚ το 2002 προσπάθησε να τους … τακτοποιήσει με τον νόμο Γιαννίτση, αλλά τα βρήκε όμως σκούρα γιατί είχε αντίπαλο την πιο έμπειρη αγωνιστική γενιά εργαζομένων αυτή του 1-1-4 και του Πολυτεχνείου, γι’ αυτό το λόγο όπως θυμόμαστε είχαμε την πιο μεγάλη αντίδραση με τις δύο μεγάλες απεργίες και όχι από κεραυνοβόλο έρωτα των εργαζομένων προς το απαξιωμένο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως υποκριτικά υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες γιατί έτσι τους συμφέρει. 

Ενώ λοιπόν επικρατεί αυτή η τριτοκοσμική κατάσταση στο ασφαλιστικό μας σύστημα, ενώ άπαντες το 2002 μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου (ετεροχρονισμένος Ν.Γιαννίτσης με στολή κοκκινοσκουφίτσας) ότι τώρα πια το ασφαλιστικό είναι ισχυρό και πέραν του 2035 με πρώτη και καλύτερη την ΓΣΕΕ που διαλαλούσε την … περιφανή νίκη της, εν μία νυκτί λοιπόν επλήσθησαν αμνησίας. 

Μεσολάβησε το 2005  όπου είχαμε την πρωτοπόρα νεοταξική… φιλεργατική πρόταση για λύση του ασφαλιστικού από τον ηγέτη του Σ.Κ. προέδρου της ΓΣΕΕ, ο οποίος πρότεινε (κλείστε τα αυτιά σας) να φορολογηθεί ο εφοπλιστικός μισθός των 1.200 ευρώ!!! (ο κατώτερος στην Ε.Ε) και τα συντρόφια με τους υπόλοιπους συνδικαλιστές τι έπραξαν στο άκουσμα αυτής της κοτσάνας; Τσιμουδιά! 

Ω ποία η κατάντια των συνδικαλιστών! … Έτσι λοιπόν αφού δεν εισακούσθηκε για οριστική λύση του ασφαλιστικού ήλθαμε στο σήμερα πάλι από την αρχή. Οι κυβερνώντες ομοθυμαδόν με το πολιτικό-συνδικαλιστικό συγγενολόι (αντιπολίτευσης, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ κ.α)  καθώς και οι φίλοι βιομήχανοι με τα οικεία ΜΜΕ μας μιλούν πάλι για το άνοιγμα του ασφαλιστικού, δηλαδή παλιά μου τέχνη κόσκινο. 

Πριν δε το οδηγήσουν στην αίθουσα σαλαμοποίησής του (Βουλή), προηγείται πάντα η προπαγανδιστική περίοδος που είναι πανομοιότυπη εδώ και 17 χρόνια. 

Πρώτα οι φήμες με τις διαψεύσεις, οι εγγυήσεις (Δεν, Δεν, Δεν) , συμβουλές από τις επιτροπές <<σοφών >> , ανοίγει δεν ανοίγει, ανοιγοκλείνει και τέλος ανοίγει διάπλατα. Ακολουθεί η γνωστή καλύβα του Χόντζα, ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης παλαιότερα με Ρωχάμη, Πάσαρη, μετά με Γιοσάκη, Βαβύλη, τώρα με ατελείωτα φεστιβάλ και κλοτσοσκούφι και το τραπέζι του κοινωνικού (θεατρικού) διαλόγου στήνεται με τους συνδικαλιστές να ρίχνουν μπαλωθιές στον αέρα κατ’ έθιμο. 

Αγαπητοί φίλες και φίλοι να είστε σίγουροι ότι το ασφαλιστικό κάθε λίγο και λιγάκι θα ανοίγει παρά τις αναξιόπιστες διαβεβαιώσεις των εκάστοτε κυβερνώντων μας δουλεύουν ψιλό γαζί γιατί αλλότριοι είναι οι στόχοι που υπηρετούν. Τα λιγοστά επιχειρήματα που επικαλούνται πάντα σε βάρος των εργαζομένων! 

Είναι σαθρά και εύκολα καταρρίπτονται. Η μόνιμη επωδός ότι υπάρχει πρόβλημα στο ασφαλιστικό ότι και αν πράξουν αφορά αποκλειστικά και μόνο τις προβληματικές πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε σοβαρότατα προβλήματα για τα οποία τεχνηέντως ποιούν την νήσσαν. 

Όπως είναι η εγκατάλειψη της παραγωγικής ανάπτυξης, η ανεργία , οι εισφοροαπαλλαγές, η μαύρη εργασία, οι ευέλικτες μορφές εργασίας , η μη αξιοποίηση των αποθεματικών των ταμείων και άλλα πολλά που αν κατά το ήμισυ έλυναν (και είναι πολύ εφικτό) τότε  λοιπόν το ασφαλιστικό θα είχε ζωή και πέραν του 2045! 

Γιατί όμως δεν κάνουν το ελάχιστο προς την κατεύθυνση αυτή; Δεν μπορούν; Αλλότριοι λοιπόν είναι οι στόχοι τους όπως προείπαμε γιατί με παμπόνηρες μεθοδεύσεις μας οδηγούν ολοταχώς προς το καταληκτικό στάδιο του κοινωνικού κράτους το οποίο οραματίζονται και εντέλλουν τα αφεντικά των Βρυξελλών και είναι ο Ε.Ε.Μ (Ελάχιστος Εγγυημένος Μισθός) η ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη που κατά καιρούς τεχνηέντως προπαγανδίζεται. 

Είναι μια ιδέα βγαλμένη από τα σεντούκια της ναφθαλίνης ενός Βέλγου δικηγόρου Σαρλιέ, οπαδού της σοσιαλιστικής θεωρίας του Γάλλου Φουριέ, που λέει εν ολίγοις ότι όλοι δικαιούμαστε ένα μεράδι από το νοίκιασμα της γης σημερινής αξίας μιας αγροτικής σύνταξης περίπου 300-350 ευρώ! 

Όλοι λοιπόν θα απολαμβάνουμε αυτή την ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη, αλλά θα καταργηθούν όλες οι κοινωνικές παροχές που υπάρχουν σήμερα!!! Θέλετε επιδόματα πάσης μορφής ΟΑΕΔ κ.λ.π. αναπηρικές συντάξεις, θέλετε… θέλετε.

Το εύλογο όμως ερώτημα που τίθεται είναι: Εφ’ όσον βρισκόμαστε στον πάτο της Ε.Ε σε κοινωνικές παροχές , τότε γιατί πάμε ανάποδα σαν τον κάβουρα προς το χειρότερο; Απάντηση: Επειδή η χώρα μας βρίσκεται πλησιέστερα προς το τριτοκοσμικό μοντέλο του κοινωνικού κράτους που οραματίζονται και επιδιώκουν τα αφεντικά των Βρυξελλών, χρησιμοποιούμαστε σαν… ΠΡΟΤΥΠΟ (πειραματόζωο) και σιγά- σιγά έπονται και τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη!

Βελεστίνο     Γενάρης 2016

giannis.gerokostas@gmail.com