> Voliotaki: Έκλεισε πιθανότατα η πώληση του ΟΛΠ. Διαβάστε ποιος είναι ο αγοραστής!

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Έκλεισε πιθανότατα η πώληση του ΟΛΠ. Διαβάστε ποιος είναι ο αγοραστής!

Coscon2

Θα ελέγχει τα πάντα.
Την δεσμευτική προσφορά για το πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ κατέθεσε η COSCO σήμερα το μεσημέρι όπως άλλωστε είχε διαμηνύσει και το ΤΑΙΠΕΔ. 
Μ’ ενδιαφέρον αναμένονται οι υπόλοιπες προσφορές, εν προκύψουν, αναφορικά με την δανική APM Terminals και την ICTS από τις Φιλιππίνες. 
Στελέχη από το χώρο της λιμενικής βιομηχανίας υποστηρίζουν ότι κατά πάσα πιθανότητα νέος ιδιοκτήτης του ΟΛΠ θα είναι κινεζική COSCO που ήδη διαχειρίζεται μέσω του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (θυγατρικής της εταιρεία) τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. 
Μάλιστα όπως επισημαίνουν, οι Κινέζοι αυτή τη στιγμή ελέγχουν το μεγαλύτερο μερίδιο της παγκόσμιας αγοράς στις μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων και ότι από τη συνολική διαχείριση του λιμανιού του Πειραιά προσβλέπουν στη δημιουργία μια νέας πύλης για το ασιατικό εμπόριο.
Σε κάθε περίπτωση η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο και ο νικητής θα είναι αυτός που προσφέρει το μεγαλύτερο αντίτιμο. όπως είχε διεμηνύσει ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιος Πιτσιόρλας. 
“Κατανοούμε την απογοήτευση που έχει προκληθεί από τις καθυστερήσεις, αλλά τώρα κινούμαστε προς τα μπρος ολοταχώς” δήλωσε ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. 
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Dow Jones Newswire, η πώληση του λιμανιού θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα ύψους €700 εκατ. συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων ύψους €300 εκατ. στις οποίες ο υποψήφιος επενδυτής θα προχωρήσει σε βάθος 5ετίας. 
“Η αξιολόγηση των προσφορών θα γίνει με ανοιχτό και διαφανή τρόπο και ο νικητής θα είναι εκείνος που θα δώσει την καλύτερη προσφορά”, είχε πει χαρακτηριστικά.
Οι οικονομικές προσφορές δεν αναμένεται να αποσφραγιστούν πριν από το νέο έτος, διότι χρειάζεται η παρουσία στην Αθήνα όλων των συμβούλων της εν λόγω αποκρατικοποίησης, κάτι που λόγω των εορτών δεν αναμένεται να καταστεί δυνατόν πριν από τις αρχές του 2016. Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ είναι η Morgan Stanley. 
H πρόοδος στο εν λόγω project αναμένεται να αποτελέσει θετικό σημάδι στο εξωτερικό με στόχο την προσέλκυση περαιτέρω επενδυτών.
*Αυτή τη στιγμή η μετοχή του ΟΛΠ διαπραγματεύεται άνω του 4,5% και πληροφορίες αναφέρουν πως η προσφορά είναι άνω του 60%-70% της τρέχουσας αξίας.