Φυσικοθεραπευτής.
Επιστημονικός σύμβουλος στο voliotaki.
Επιστημονικός σύμβουλος στο voliotaki.
Οι ίδιοι σύζυγοι, οι γονείς, οι φίλοι αλλά και η πολιτεία λειτούργησαν σαν συμπληγάδες πέτρες παίζοντας ρόλο ανασταλτικό με τη στενή αντίληψη, ότι υπάρχει φόβος με τον αθλητισμό το γυναικείο σώμα να χάσει την ομορφιά του.
Υπ’ αριθμόν ένα φόβος η αρρενοποίηση και η στείρωση. Το πέρασμα του χρόνου έσβησε σιγά σιγά όλες τις προκαταλήψεις και τα εμπόδια υπερνικήθηκαν.
Η Αθλητιατρική Επιστήμη με την συνεχή πρόοδό της και τα ‘‘καθημερινά’’ ευρήματά της έχει αναθεωρήσει ένα πλήθος από λανθασμένες αντιλήψεις ανοίγοντας ταυτόχρονα νέους ορίζοντες στον τομέα της άθλησης.
Μερικές από τις λανθασμένες αυτές αντιλήψεις – παγίδες αναφέρονται με σκοπό να αποφευχθούν μελλοντικά και το πλάτεμα της γνώσης να γίνει σε πιο σωστές πλέον βάσεις.
Έτσι η αθλητιατρική από την μεριά της προσπαθεί να καθορίσει τις επιδράσεις που μπορεί να επιφέρει η συμμετοχή της γυναίκας στον αθλητισμό παίρνοντας υπόψη την ιδιοσυγκρασία της και πιθανόν ψυχικές και σωματικές διαφορές.
Ο τρόπος ζωής μιας αθλήτριας σε συνδυασμό με τον μηχανισμό οργάνωσης της έμμηνης ρύσης που είναι αποτέλεσμα ομαλής λειτουργίας του υποθαλάμου, υπόφυσης, ωοθηκών, ενδοκρινών αδένων και κεντρικού νευρικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει ανωμαλία στην εμμηνορρυσία που εκδηλώνεται:
Με καθυστέρηση κυρίως και με μεταβολές τόσο στην διάρκειά της όσο και στην ποσότητα του αίματος. Παράγοντες που προκαλούν τις διαταραχές αυτές είναι:
Το στρες: Διάφορες καταστάσεις επιδρούν στον πιο ευαίσθητο συναισθηματικά και συγκινησιακά κόσμο της αθλήτριας μεταβάλλοντας την ισορροπία του κύκλου (υποθάλαμος, υπόφυση, ωοθήκες) δημιουργώντας ανωμαλίες της έμμηνης ρύσης.
Το διαιτολόγιο: Σπάνια μεν αλλά περιστασιακά αλλαγές στο διαιτολόγιο έχουν προκαλέσει διαφοροποίηση στην έμμηνη ρύση.
Μορφή προπόνησης, η έντασή της, το πρωινό ξύπνημα διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη μεταβολή της φυσιολογικής συμπεριφοράς της εμμηνορρυσίας.
Η λήψη αναβολικών ουσιών στις γυναίκες αθλήτριες προκαλούν δασυτριχισμό, κατανομή τριχών όπως στους άνδρες, αλλαγή χροιάς φωνής ‘‘χονδρή’’ ανδρική φωνή, μεγέθυνση κλειτορίδας, διαταραχές της έμμηνης ρύσης, στείρωση και ακμή.
Όσον αφορά το αντισυλληπτικό δισκίο: ενώ το ‘‘χάπι’’ μπορεί να φέρει κάποια βελτίωση στην συμπτωματολογία της περιόδου, μερικές αθλήτριες αναφέρουν χειρότερη απόδοση στην ελεγχόμενη αυτή συναισθηματική κατάσταση.
Έχει αποδειχθεί ότι στις ‘‘αθλητικές’’ γυναίκες η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι πιο εύκολα από όσο είναι στις γυναίκες που δεν αθλούνται.
Πρέπει όμως να αποφεύγονται οι εντονότατες προπονήσεις λόγω της χαλαρωτικής δράσης που ασκείται από τις ορμόνες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας στον κολλαγόνο ιστό.
Παίρνοντας υπόψη τις παραπάνω χρήσιμες πληροφορίες που μας παρέχει η αθλητιατρική μπορεί η γυναίκα αθλήτρια άφοβα πλέον με όπλο και σύμμαχό της την γνώση να ξεπεράσει κάθε αρχικό δισταγμό βασιζόμενο στην πλάνη και να κοσμήσει με την παρουσία της τους αθλητικούς στίβους.