> Voliotaki: Στην υπ. Τουρισμού Έλενα Κουντουρά τα θέματα του αεροδρομίου και της κρουαζιέρας

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

Στην υπ. Τουρισμού Έλενα Κουντουρά τα θέματα του αεροδρομίου και της κρουαζιέρας

Από τον αντιδήμαρχο Θάνο Θεοδώρου στη διάρκεια Διεθνούς Εκθεσης στο Λονδίνο

Συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στη διάρκεια της διεθνούς έκθεσης Τουρισμού WTM, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Λονδίνο και βεβαίως μετέχει ο Δήμος Βόλου, είχε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Θάνος Θεοδώρου.


Στη διάρκεια της συνάντησης αυτής ο κ. Θεοδώρου είχε την ευκαιρία να ενημερώσει προφορικά την κ. Υπουργό για θέματα που αφορούν συνολικά τον τουρισμό της περιοχής μας, ενώ δείχνοντας και το υψηλό επίπεδο οργάνωσης και προβολής του συγκεκριμένου τομέα της επέδωσε σύντομα υπόμνημα, όπου υποδεικνύονται ως θέματα κύριας προτεραιότητας το αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου και ο θαλάσσιος τουρισμός με το λιμάνι του Βόλου. 

Όπως συμφωνήθηκε και από τις δύο πλευρές θα υπάρξει σύντομα νέα συνάντηση, αυτή τη φορά στο Υπουργείο, σε ημερομηνία που θα καθοριστεί δια της υπηρεσιακής οδού.


Το Υπόμνημα για θέματα τουρισμού
Πιο συγκεκριμένα στο υπόμνημα αναφέρονται τα εξής:

1. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ  ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ

Το Αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου είναι το Αεροδρόμιο της Κεντρικής Ελλάδας. Εξυπηρετεί τους επισκέπτες που θέλουν να επισκεφθούν την περιοχή από Λαμία μέχρι Κατερίνη και από Βόλο μέχρι Τρίκαλα.

Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη σε μια περιοχή, όπως αυτή της Θεσσαλίας αλλά και της Στερεάς Ελλάδας, που δεν υπάρχουν tour operators με πτήσεις charters, να υπάρχει ειδική οικονομική στήριξη της προβολής από τον Ε.Ο.Τ. 

Η οικονομική στήριξη θα πρέπει να είναι μια συντονισμένη προσπάθεια των Περιφερειών και των Δήμων καθώς και των φορέων και των tour operators που θέλουν να ανοίξουν την αγορά και να δημιουργήσουν πρόγραμμα. Γι αυτό και θεωρούμε δεδομένη την στήριξη της προσπάθειας αυτής από τον Ε.Ο.Τ.

Το Αεροδρόμιο της Νέας Αγχιάλου πρέπει να είναι μέσα στον άμεσο σχεδιασμό της Ελλάδας προκειμένου να στηριχθεί και να υποστηρίξει την Περιφερειακή αλλά και Εθνική τουριστική ανάπτυξη και προοπτική.  

Ως άμεση πρώτη δράση προτείνουμε να είναι η εκπόνηση ενός master plan για το αεροδρόμιο και παράλληλα η τοποθέτηση συμβούλου προσέλκυσης πτήσεων και αερογραμμών που θα δρομολογήσει την προσέγγιση αεροπορικών εταιρειών για την δημιουργία και λειτουργία νέων πτήσεων και δυναμικών αεροπορικών συνδέσεων.

2. ΘΑΛΑΣΣΙΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ –
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Ο Βόλος για το 2015 έχει υποδεχθεί μέχρι στιγμής 45 κρουαζιερόπλοια και 55.000 επισκέπτες. Έως τέλος του έτους αναμένεται συνολικά η υποδοχή 56 κρουαζιερόπλοιων, ενώ ο Δήμος Βόλου υλοποιεί σταθερές και προετοιμάζει νέες δράσεις για την υποστήριξη και ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού μέσω της κρουαζιέρας.

Ωστόσο, οι προοπτικές δεν είναι ευνοϊκές, καθώς «Ο Βόλος δεν είναι αξιολογημένος ως λιμάνι κρουαζιέρας σε εθνικό επίπεδο. Στο master plan δεν υπάρχει καν πρόβλεψη για την κρουαζιέρα στο λιμάνι του Βόλου». Ουσιαστικά λοιπόν, η κρουαζιέρα, αν και πολύ σημαντική και διαρκώς ανερχόμενη, για το λιμάνι του Βόλου είναι μη υφιστάμενη.

Αυτό διότι μόλις εφαρμοστεί το master plan, τα κρουαζιερόπλοια δεν θα μπορούν να δένουν στην προβλήτα των εμπορευματοκιβωτίων, που σήμερα δένουν με αρκετά προβλήματα όπως είναι φυσικό. Παράλληλα  στην κεντρική προβλήτα οι προοπτικές είναι μικρές καθώς λόγω του μικρού βάθους μπορούν να προσεγγίσουν μόνο μεσαίου μεγέθους και μικρά κρουαζιερόπλοια. 

Τα στοιχεία είναι περισσότερο αποθαρρυντικά καθώς σύμφωνα με την παγκόσμια κίνηση επιβατών, διακινήθηκαν μέσω κρουαζιέρας 4,7 εκατομμύρια επιβάτες για το 2013. Από αυτούς μόλις το 11% μετακινήθηκαν με κρουαζιερόπλοια μεσαίου μεγέθους χωρητικότητας 1.000 επιβατών. Κι από αυτά τα κρουαζιερόπλοια λίγα επιλέγουν ταξίδι στη Μεσόγειο, προκειμένου να έρθουν στο Βόλο.

Η κρουαζιέρα είναι βασικός τουριστικός στόχος για τη χώρα και τον Βόλο, όμως για να διεκδικηθεί η κρουαζιέρα  είναι απαραίτητο να αναθεωρηθεί το master plan. Αλλιώς η κρουαζιέρα θα πάψει να υπάρχει με καταστροφική οικονομική επίπτωση στην περιοχή του Βόλου και του Πηλίου αλλά βασικότερα με επίπτωση στον αποκλεισμό των Μετεώρων, του βασικότερου αξιοθέατου της Θεσσαλίας, από ένα πολύ μεγάλο κοινό αυτό των επιβατών κρουαζιέρα.

Θα πρέπει λοιπόν να αναθεωρηθεί το μίγμα του χαρακτήρα του λιμανιού του Βόλου και να προωθηθεί και ο τουριστικός χαρακτήρας μαζί με την εμπορική λειτουργία.  

Αγαπητή Κυρία Υπουργέ,

Η θέση της περιοχής μας, το φυσικό και δομημένο περιβάλλον, η τουριστική της παράδοση και ο συνδυασμός Βουνού και Θάλασσας αποτελούν τα τουριστικά δυνατά στοιχεία του Βόλου και του Πηλίου.

Είναι προφανές ότι θέματα όπως η ανάπτυξη Εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η στήριξη δράσεων πεζοπορικού τουρισμού που αναπτύσσονται, η βελτίωση οδικών προσβάσεων, η επιμέλεια θεμάτων οδικής και πληροφοριακής σήμανσης, η ανάπτυξη δικτύου 
πληροφόρησης, η ενίσχυση της διαφήμιση της περιοχής και άλλα εξίσου σημαντικά τοπικά ζητήματα,  θα θέλαμε να είναι αντικείμενο μιας ενημέρωσης που θα θέλαμε να κάνουμε σε μια προσωπική συνάντηση που θα έχουμε μαζί σας στο μέλλον.

Θα θέλαμε επίσης να έχουμε την ευκαιρία να σας παρουσιάσουμε την δική μας προσπάθεια τουριστικής προβολής, που υλοποιείται στο Δήμο Βόλου και που είμαστε σίγουροι ότι θα βρείτε πολύ ενδιαφέρουσα.

Σας ζητούμε όμως άμεσα να μπουν στην ατζέντα των θεμάτων σας τα δύο μείζονος σημασίας θέματα σε Περιφερειακό αλλά και Εθνικό επίπεδο όπως είναι το λιμάνι και το αεροδρόμιο, που σας αναφέρουμε παραπάνω, ώστε με τις δικές σας ενέργειες να δοθεί προοπτική τουριστικής ανάπτυξης σε όλη την Κεντρική Ελλάδα.  

Ο Αντιδήμαρχος
Τουρισμού και Ανάπτυξης Δημοτικής περιουσίας
του Δήμου Βόλου

Αθανάσιος Θεοδώρου