> Voliotaki: Όταν ο Αϊνστάιν υποκλίθηκε στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή-Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα μαθηματικού που η Ελλάδα αγνόησε(βίντεο)

Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Όταν ο Αϊνστάιν υποκλίθηκε στον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή-Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ιστορία του μεγαλύτερου Έλληνα μαθηματικού που η Ελλάδα αγνόησε(βίντεο)

karatheodwrh

«Στην τελευταία αποχαιρετιστήρια  του συνέντευξή ο Αϊνστάιν είπε προς τους δημοσιογράφους “Δε μου κάνατε τη σημαντικότερη ερώτηση: 

Ποιος υπήρξε ο δάσκαλός μου όλα αυτά τα χρόνια. Δάσκαλός μου υπήρξε ο Έλληνας διάσημος μαθηματικός Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή”»
Ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή (Βερολίνο, 13 Σεπτεμβρίου 1873 — Μόναχο, 2 Φεβρουαρίου 1950) ήταν κορυφαίος σύγχρονος Έλληνας μαθηματικός που διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. 
Ο Καραθεοδωρή ήταν γνωστός εκτός Ελλάδας ως Constantin Carathéodory και συχνά αναφέρεται (λανθασμένα) ως Καραθεοδωρής. 
Το επιστημονικό έργο του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή επεκτείνεται σε πολλούς τομείς των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Αρχαιολογίας. 
Είχε σημαντικότατη συνεισφορά ιδιαίτερα στους τομείς της πραγματικής ανάλυσης, συναρτησιακής ανάλυσης και θεωρίας μέτρου και ολοκλήρωσης.
Στις Βρυξέλλες ανακάλυψε την κλίση του στα μαθηματικά, σπούδασε μηχανικός στη Στρατιωτική Σχολή ενώ το 1895 μετέβη στον θείο του στα Χανιά όπου γνωρίστηκε με τον Ελευθέριο Βενιζέλο.
Αργότερα εργάστηκε στην Αίγυπτο ως μηχανικός στο φράγμα του Ασουάν. Στα 27 του εγκατέλειψε το επάγγελμα του μηχανικού και γύρισε στη Γερμανία για να συνεχίσει τις σπουδές του στα Μαθηματικά, μέχρι που το 1904 αναγορεύτηκε διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν.
Τότε ήρθε στην Ελλάδα για να εργαστεί αλλά το κατεστημένο τον έστειλε στην επαρχία, αναφέρει η εφημερίδα, και απογοητευμένος γύρισε στο Γκέτινγκεν και νυμφεύτηκε την Ευφροσύνη Πετροκόκκινου
Για μια 10ετία δίδαξε σε πανεπιστήμια ενώ η φήμη του ως του πιο σπουδαίου μαθηματικού απλώθηκε σε όλη τη Γερμανία. 
Συνδέθηκε φιλικά με τον Αϊνστάιν και ήταν ο καθοδηγητής του στην περίφημη Θεωρία του Χωροχρόνου, της Σχετικότητας και αδικήθηκε, γιατί έμεινε στο περιθώριο σε σχέση με τον Αϊνστάιν.
Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ο Καραθεοδωρή τον βοήθησε πολύ στη διατύπωση της Ειδικής και Γενικής Θεωρίας της Σχετικότητας- το μαρτυρούν και οι επιστολές που αντάλλαξαν.