> Voliotaki: Προφυλακιστέος ο έμπορος όπλων Κωνσταντίνος Δαφέρμος – Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ο γιος του και ο τρίτος συλληφθείς

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Προφυλακιστέος ο έμπορος όπλων Κωνσταντίνος Δαφέρμος – Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους ο γιος του και ο τρίτος συλληφθείς

Προφυλακιστέος κρίθηκε ο έμπορος όπλων Κωνσταντίνος Δαφέρμος μετά την απολογία του για την υπόθεση της δωροδοκίας πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της αγορας των ρωσικών αντιαρματικών Κορνέτ.

Η αγορά των Κορνέτ έγινε το 2001 επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου και κόστισε στο ελληνικό Δημόσιο πάνω από 100 εκατ.ευρώ.

Το κατηγορητήριο εναντίον του κ. Δαφέρμου εδράζεται σε μεγάλο βαθμό στα
καταγγελόμενα από τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι για την παραγγελία των ρωσικών Κορνέτ ο Κωνσταντίνος Δαφέρμος τον δωροδόκησε με το ποσό των τριών εκατομμυρίων.

Τα άλλα δύο πρόσωπα που συνελήφθησαν για τις μίζες στην αγορά των ρωσικών Κορνέτ, ο γιος του Κωνσταντίνου Δαφέρμου και ακόμη ένα στέλεχος της εταιρείας του αντιπροσώπου των ρωσικών όπλων αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 80.000 ευρώ και τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα.

Πιο συγκεκριμένα:

Νέα διάσταση δίνει στην υπόθεση των εξοπλιστικών ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου εμπόρου όπλων Κωνσταντίνου Δαφέρμου ότι έδωσε μίζα στον πρώην αναπληρωτή διευθυντή εξοπλισμών Αντώνη Κάντα γιατί τον εκβίαζε.

Στην απολογία του ο κατηγορούμενος παραδέχτηκε πως «πλήρωσε» τον Αντώνη Κάντα καθώς υπέκυψε, όπως είπε, στον εκβιασμό του γιατί φοβόταν ότι θα έχανε τη δουλειά του και την αντιπροσωπία των Κορνέτ με αποτέλεσμα να καταστραφεί επαγγελματικά.

Ανακριτής και εισαγγελέας , ωστόσο , δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του κατηγορούμενου και τον έκρινα προφυλακιστέο. Όσο για τους άλλους δυο κατηγορούμενους , τον γιο του κ. Δαφερμου και ένα ακόμα μέλος ΔΣ εταιρίας του αφέθηκαν ελεύθεροι με απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εγγύηση 80.000 ευρώ ο καθένας.

Ο κατηγορούμενος επιχειρηματίας φέρεται να ισχυρίστηκε πως δέχτηκε ισχυρές πιέσεις τόσο από τον Αντώνη Κάντα όσο και από ανταγωνιστές του σε μια περίοδο που ήταν ευάλωτος αφού είχε μια δικαστική περιπέτεια στην Τουρκίας που τον ταλαιπωρούσε και τελικά αθωώθηκε.

Αναφερόμενος στην «ύποπτη» επιταγή και το έμβασμα που εντόπισαν οι αρχές και στήριξαν το κατηγορητήριο σε βάρος του ο επιχειρηματίας φέρεται να ισχυρίστηκε πως δεν θυμάται συγκεκριμένα ποσά καθώς έχουν περάσει πολλά χρόνια αλλά επέμεινε ότι «τα χρήματα που έδωσε ήταν προϊόν εκβιασμού».