> Voliotaki: Βαρουφάκης: «Ο Σόιμπλε είχε πει ότι με εμπιστευόταν» (ΒΙΝΤΕΟ)

Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Βαρουφάκης: «Ο Σόιμπλε είχε πει ότι με εμπιστευόταν» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε σχέδιο Grexit όμως δεν είχε εντολή από την Άνγκελα Μέρκελ να το εφαρμόσει.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για το εξάμηνο των διαπραγματεύσεων και τις άγνωστες πτυχές των συνομιλιών του με τον Σόιμπλε στο ντοκιμαντέρ του Stephan Lamby.

«Το σχέδιό μας ήταν πολύ απλό. Ήταν να πάμε στους εταίρους μας στην Ευρώπη και να τους πούμε ότι έχουμε ένα πρόβλημα και έχετε κάποιο πρόβλημα.

Έχετε δανείσει το μεγαλύτερο χρηματικό ποσό στην ιστορία της ανθρωπότητας στο πιο χρεωκοπημένο δημόσιο τομέα, στο πιο χρεωκοπημένο κράτος με συνθήκες λιτότητας, όπου η συρρίκνωση των εισοδημάτων δεν μπορεί να αποδώσει», είπε ο Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας είπε ότι με εμπιστεύεται όμως δεν εμπιστεύεται την ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Δεν νομίζω ότι ο Σόιμπλε νοιαζόταν για το σχέδιό μας, δεν νομίζω ότι το είχε καν διαβάσει γιατί είχε ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο δικό του, το Grexit.

Έτσι, το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσα να είχα κάνει ήταν να παρουσιάσω ένα αξιόπιστο σχέδιο για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωζώνης που θα άρεσε, σημείωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Ο Σόιμπλε ήταν το μόνο πρόσωπο που είπε την αλήθεια σε μένα και κατάλαβε ότι κάποιος σαν εμένα, δεν θα μπορούσε να μείνει για πολύ, μου είπε ότι είχε μια σχέδιο Grexit το Μάρτιο και ασχολήθηκε μόνο μαζί μου, όταν προσπάθησε να με πείσει για το σχέδιο Grexit και γιατί αυτό θα μπορούσε να είναι καλό τόσο για την Ευρώπη όσο και την Ελλάδα.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης συνέχισε λέγοντας ότι ο Σόιμπλε δεν έχει την εντολή για να εφαρμόσει το σχέδιο Grexit από τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

«Το Eurogroup τρομοκρατεί τον ελληνικό λαό, δεν υπάρχει τίποτα πιο τρομακτικό από ό, τι το κλείσιμο των τραπεζών. Κατηγορώ το Eurogroup που τράβηξε την πρίζα και ώθησε τον Ντράγκι να κόψει την αύξηση του ELA για τις τράπεζες μας ».

Όταν έχεις σαφείς απειλές για έξοδο από την Ευρωζώνη, θα ήταν ανευθυνότητα να μην έχεις μια μικρή ομάδα ανθρώπων στο υπουργείο για το σχεδιασμό αμυντικών κινήσεων.

Εμείς είχαμε αυτή την ομάδα εργασίας, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν ήταν από την Ελλάδα, που εργαζόταν πάνω σε ένα σχέδιο για το πώς να απαντήσουμε σε κάθε προσπάθεια.

Εμείς ποτέ δεν εκπονήσαμε ένα σχέδιο για Grexit γιατί αν το κάναμε αυτό, θα συνέπιπτε με το σχέδιο Σόιμπλε, δήλωσε ο Βαρουφάκης.