> Voliotaki: ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ 30% ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 8.000 ΕΥΡΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ Ο ΛΑΟΣ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ-ΖΗΤΟΥΝ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΤΑ 140 ΕΚ ΧΡΕΟΣ-Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΩΝ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

Σάββατο 4 Ιουλίου 2015

ΣΕΝΑΡΙΑ ΤΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΚΟΥΡΕΜΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΩΝ 30% ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΑΝΩ ΤΩΝ 8.000 ΕΥΡΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΡΙΝ Ο ΛΑΟΣ ΟΔΗΓΗΘΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ-ΖΗΤΟΥΝ ΠΙΣΩ ΚΑΙ ΤΑ 140 ΕΚ ΧΡΕΟΣ-Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΩΝ ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ

kourema-katatheseis-EVRO

Σενάρια τρόμου για «κούρεμα καταθέσεων» μεταδίδει η εφημερίδα Financial Times. Το δημοσίευμα αναφέρεται σε πληροφορίες από τραπεζίτες και εγχώριους επιχειρηματίες, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν σχέδια για την απομείωση της αξίας των καταθέσεων, προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το «κούρεμα» μπορεί να φτάσει το 30% για καταθέσεις άνω των 8.000 ευρώ.  Στις 12.20 μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη διέψευσε ότι υπάρχουν σενάρια για κούρεμα των καταθέσεων, μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι. Ωστόσο, η κ Κατσέλη επισήμανε ότι τα ΑΤΜ θα αρχίσουν να στερεύουν από μετρητά από το βράδυ της Δευτέρας.
Λίγο αργότερα, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία χαρακτηρίζει προβοκατόρικο το δημοσίευμα των Financial Times, προσθέτοντας ότι «αποτελεί υπονόμευση του δημοψηφίσματος της Κυριακής και της λαϊκής ετυμηγορίας». 
Επίσης, ζητά από την εφημερίδα να ανακαλέσει το «ψευδέστατο δημοσίευμα» και παραπέμπει στην προηγηθείσα διάψευση της κας Λούκας Κατσέλη. 

ΤτΕ: Δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία

Διαψεύδουν οι τράπεζες το δημοσίευμα των FT περί κουρέματος στις καταθέσεις

 Παρέμβαση για το θέμα έκανε και η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κυρία Λούκα Κατσέλη, η οποία χαρακτήρισε «πλήρως ανυπόσταστο» το δημοσίευμα, το οποίο, όπως είπε «είναι μόνο εκ του πονηρού» ενώ σε πλήρη διάψευση προχώρησαν και στελέχη των υπολοίπων συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ελληνικές τράπεζες προετοιμάζουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για ένα πιθανό “bail-in” των καταθετών εν μέσω φόβων ότι χώρα οδεύει προς την οικονομική κατάρρευση. Οι Financial Times, επικαλούμενοι επιχειρηματίες και τραπεζίτες με γνώση του θέματος υποστηρίζουν ότι τα σχέδια, στα οποία περιλαμβάνεται «κούρεμα» σε ποσοστό τουλάχιστον 30% για καταθέσεις με υπόλοιπο άνω των 8.000 είναι ολοένα και πιο πιθανά, για τουλάχιστον μία τράπεζα. Προσθέτουν μάλιστα ότι το κούρεμα ενδέχεται να πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο μίας συνολικής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα μόλις η Ελλάδα επιστρέψει σε πρόγραμμα διάσωσης, κάτι όμως που δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα.
Κύκλοι της Τράπεζας της Ελλάδος πάντως ξεκαθάρισαν  ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ ακόμη και η σχετική ευρωπαϊκή οδηγία εξαιρεί τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ από τις διαδικασίες του bail-in.
Νέα ψυχρολουσία για την ελληνική κυβέρνηση πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής αποτελεί η κίνηση του EFSF, την οποία είχε προαναγγείλει με δηλώσεις του ο Κλάους Ρέγκλινγκ.
Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Παρασκευής, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους κοινοποιήθηκε ήδη η απόφαση του EFSF ότι δικαιούται ανά πάσα στιγμή να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του δεύτερου προγράμματος στήριξης της χώρας μας.
Η απόφαση κοινοποιήθηκε στο ΓΛΚ από τον Επίτροπο Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί.
Τα δάνεια του EFSF στη χώρα μας υπερβαίνουν τα 140 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του μηχανισμού.
Με ανακοίνωσή του νωρίτερα, ο EFSF αποσαφηνίζει ότι «διατηρεί ανοιχτές όλες τις επιλογές του ως πιστωτής, και προσθέτει ότι θα καθορίσει τα επόμενα βήματά του σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης.
«Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και ο EFSF θα εξετάζει τη θέση του τακτικά» προσθέτει η διοίκηση του ευρωπαϊκού μηχανισμού.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (EFSF-ESM) δεν καθιστά άμεσα απαιτητά τα δάνεια προς το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να το πράξει, παρακολουθώντας συνεχώς την κατάσταση, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωσή του.
Ουσιαστικά, το ΔΣ του EFSF, που κλήθηκε να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις του μετά τη μη πληρωμή από την Ελλάδα των δόσεων του Ιουνίου στο ΔΝΤ, αποδεχόμενο τη σχετική εισήγηση του επικεφαλής του, Κλάους Ρέγκλινγκ, δεν τραβά… ακόμα την πρίζα στην Ελλάδα, απαιτώντας άμεση εξόφληση των δανείων, αλλά επιφυλάσσεται να το κάνει.
Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέγκλινγκ, εισηγήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου να μην ζητήσει την άμεση αποπληρωμή των δανείων, αλλά ούτε να παραιτηθεί του συγκεκριμένου δικαιώματός του.
Με την έκδοση Επιφύλαξης Δικαιωμάτων, ο EFSF διατηρεί όλες τις επιλογές του ανοικτές ως πιστωτής.
«Ο EFSF είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στην Ελλάδα. Αυτή η περίπτωση αθέτησης των υποχρεώσεων είναι αιτία βαθιάς ανησυχίας. Καταστρατηγεί τη δέσμευση που ανέλαβε η Ελλάδα να τηρήσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της προς όλους τους πιστωτές της, και ανοίγει την πόρτα σε σοβαρές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό» ανέφερε ο κ. Ρέγκλινγκ.
«Ο EFSF βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τα μέλη της ευρωζώνης, την Κομισιόν και το ΔΝΤ για τις μελλοντικές κινήσεις του» συμπλήρωσε.
Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του, ο EFSF-ESM αναφέρει ότι το ΔΣ αποφάσισε σήμερα να επιλέξει τη «Επιφύλαξη Δικαιωμάτων» για τα δάνεια του Ταμείου στην Ελλάδα, μετά τη μη πληρωμή από τη χώρα των δόσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Βάσει της εισήγησης του ΔΝΤ, αυτή η αθέτηση πληρωμής αποτελεί «γεγονός χρεοκοπίας» για την Ελλάδα με βάση τις συμφωνίες του EFSF με τη χώρα, προστίθεται στην ανακοίνωση.
Σε ευθυγράμμιση με την εισήγηση του επικεφαλής, Κλάους Ρέγκλινκ, το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF αποφάσισε να μην ζητήσει την άμεση εξόφληση των δανείων, ούτε να παραιτηθεί του δικαιώματός του για δράση (οι άλλες δυο επιλογές που υπήρχαν).
Με την επιλογή της «Επιφύλαξης Δικαιωμάτων» ο EFSF κρατά ανοικτές όλες τις επιλογές του ως πιστωτής. Η κατάσταση θα παρακολουθείται συνεχώς και θα επανεξετάζει τακτικά τη θέση του…