> Voliotaki: FT: Ευέλικτος πολιτικός ο Τσίπρας - Θα κάνει την kolotoumba ή ετοιμάζει το έδαφος για πτώχευση;

Τρίτη 14 Απριλίου 2015

FT: Ευέλικτος πολιτικός ο Τσίπρας - Θα κάνει την kolotoumba ή ετοιμάζει το έδαφος για πτώχευση;

- «Ο Τσίπρας θα πρέπει για να αποφύγει την χρεοκοπία να κυβερνήσει ως δεξιός και όχι ως αριστερός»
- Τα ανοίγματα Τσίπρα στην πτέρυγα Καραμανλή με την εκλογή Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας
- «Αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την «kolotoumba» και να πετάξει τους αμετανόητους του ΣΥΡΙΖΑ», γράφουν επίσης οι Financial Times
- Μια διαφορετική ανάλυση από όσες μας έχουν συνηθίσει τον τελευταίο καιρό, κάνουν οι Financial Times αφού προσπαθούν να κατανοήσουν τις κινήσεις Τσίπρα αλλά και να καταλάβουν ποιός είναι ακριβώς ο στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της 24ης Απριλίου.

Στο άρθρο τους οι Financial Times αναφέρουν ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κατανοητή σε λίγες ημέρες. 

Γράφουν ότι η μόνη λύση για τους ευρωπαίους είναι ο Τσίπρας για να αποτρέψει την καταστροφή λόγω χρεοκοπίας και εξόδου από τη νομισματική ένωση και μάλιστα την ώρα που η Ελλάδα θα ξεμένει από ρευστότητα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, θα πρέπει να υποκύψει στην πραγματικότητα και να κυβερνήσει ως Δεξιός, ή τουλάχιστον, όχι τόσο ως Αριστερός.

Αυτό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα θα σημαίνει ότι θα πρέπει να «διαπραγματευθεί καλή τη πίστη με τους πιστωτές της Ελλάδας, να μη χάσει άλλο χρόνο με πομπώδεις, αντικαπιταλιστικές κινήσεις και να διατυπώσει αξιόπιστες υποσχέσεις οικονομικών μεταρρυθμίσεων και δημοσιονομικής πειθαρχίας και υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων».

Και συνεχίζει τονίζοντας ότι για να το πετύχει αυτό, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας «θα πρέπει να σπάσει τους δεσμούς με τους ακροαριστερούς στο κόμμα του που αντιτίθενται σε αυτούς τους συμβιβασμούς και οι οποίοι αντιστοιχούν στο 20% περίπου της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Αν συμβεί αυτό οι Financial Times βλέπουν τον Τσίπρα να ηγείται ενός φιλοευρωπαϊκού εθνικού μετώπου με τα μετριοπαθή κόμματα που ηττήθηκαν στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Τονίζουν επίσης ότι αυτό έχει συμβεί και στο παρελθόν στην  Βρετανία με την Εθνική Κυβέρνηση της Βρετανίας το 1931, του συνασπισμού που δημιουργήθηκε εν μέσω χρηματοοικονομικής κρίσης υπό τον ηγέτη των Εργατικών Ramsay MacDonald. Τότε, οι Αριστεροί εξοστρακίστηκαν στο περιθώριο.

Το άρθρο περιγράφει και το πως βλέπει η Αθήνα τις κινήσεις Τσίπρα. Όπως γράφουν οι Financial Times, δεν θεωρείται και τόσο σίγουρο ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει «kolotoumba».

Και το βασίζουν αυτό στα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση τους 2,5 μήνες που είναι στην εξουσία. Έχει ψηφίσει το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση και επίσης με το «νομοσχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας», επέτρεψε στους Έλληνες που έχουν εκκρεμείς φορολογικές υποχρεώσεις να διευθετήσουν τα χρέη τους με 100 δόσεις. 

Εάν πληρώσουν ταχύτερα, θα ευνοηθούν με μερική διαγραφή. Αυτό δεν είναι μικρό ζήτημα. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν το Φεβρουάριο στα 75,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 56,4 δισ. ήταν οφειλές φυσικών νομικών προσώπων προς το Δημόσιο.

Η εφημερίδα θυμίζει επίσης ότι το κοινοβούλιο -υπό την πρόεδρο Ζωή Κωνσταντοπούλου- έχει δημιουργήσει τρεις ερευνητικές επιτροπές που είναι δεδομένο ότι θα εκνευρίσουν τους συμμάχους και τους πιστωτές της Ελλάδας. 

Η πρώτη εξετάζει το θέμα των αποζημιώσεων από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η δεύτερηεξετάζει τις συνθήκες με τις οποίες οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις προχώρησαν στα δύο προγράμματα στήριξης, των 245 δισ. ευρώ το 2010 και το 2012.

Η τρίτη επιτροπή εξετάζει κάποια από τα δάνεια που χαρακτηρίζονται «παράτυπα» ή «παράνομα» ή ακόμη και «επαχθή» - που πρακτικά συνεπάγεται πως η Ελλάδα δεν θα έχει καμία υποχρέωση να τα αποπληρώσει επειδή δεν ελήφθησαν με τη συγκατάθεση του λαού, δεν χρησιμοποιήθηκαν προς όφελός του και κατά συνέπεια δεν μπορούν να αποπληρωθούν χωρίς να παραβιαστούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Εντυπωσιακές είναι και κάποιες άλλες παρατηρήσεις που κάνουν οι Financial Times για το πως κυβερνάει ο Αλέξης Τσίπρας. 

Τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και δεν έχει εμπειρία εξουσίας, παλεύει σκληρά για να εφαρμόσει όσο το δυνατόν περισσότερο την αριστερή πλατφόρμα βάσει της οποίας εξελέγη.

Στους πολιτικούς ελιγμούς που του αποδίδει είναι ότι: «...Οργάνωσε την εκλογή του προερχόμενου από τη Νέα Δημοκρατία Προκόπη Παυλόπουλου στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Έκανε ανοίγματα σε μια πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας της οποίας ηγείται ο Κώστας Καραμανλής, ο πρωθυπουργός του οποίου η κυβέρνηση το 2004-2009 ήταν εν μέρει υπεύθυνη για την πανωλεθρία της αύξησης του χρέους την οποία ο ίδιος κληρονόμησε».

Θυμίζει επίσης ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι άθεος έκανε δημόσιες εμφανίσεις με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και είναι επίσης προσεκτικός ώστε να μη δημιουργήσει ανησυχίες στη στρατιωτική ηγεσία.

Καταλήγει τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας «...Αν το επιλέξει, μπορεί να κάνει την «kolotoumba» και να πετάξει τους αμετανόητους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς μπορεί να σκεφτεί κανείς ότι ετοιμάζει το έδαφος ώστε, σε περίπτωση πτώχευσης, να απευθυνθεί σε όλες τις πατριωτικές δυνάμεις που τον στηρίζουν».

Είναι θέμα λίγων ημερών να μάθουμε την αλήθεια…

ΠΗΓΗ: EURO2DAY