Η αξιοπιστία δημιουργεί εμπιστοσύνη στις αγορές, υποστηρίζει ο γερμανός ΥΠΟΙΚ. Είναι προς το συμφέρον της να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, συμπληρώνει. «Ναι» σε περισσότερες επενδύσεις αλλά με δημοσιονομική πειθαρχία.
Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει αποφασιστικά την εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων, διότι αυτό είναι προς το δικό της συμφέρον, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην Welt am Sonntag.
«Το να είσαι αξιόπιστος δημιουργεί εμπιστοσύνη και στις αγορές», συμπλήρωσε.
Ο ίδιος απέφυγε να σχολιάσει τις αναταράξεις στις παγκόσμιες αγορές, λέγοντας μόνο πως η υπέρμετρη συζήτηση σεναρίων κρίσης δεν βοηθά κανέναν και πως οι πιο αδύναμες οικονομικές εξελίξεις αντανακλούν την αλλαγμένη κατάσταση στον κόσμο.
Ο Σόιμπλε δήλωσε επίσης ότι θέλει να αυξήσει τις δαπάνες για επενδύσεις και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας, όχι όμως εις βάρος της επίτευξης ισοσκελισμένου προϋπολογισμού του χρόνου.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι επικρίσεις περί ανεπάρκειας επενδύσεων της κυβέρνησης ή έλλειψης ανταγωνιστικότητας είναι δικαιολογημένες, ωστόσο τόνισε πως το Βερολίνο εργάζεται και στα δυο αυτά ζητήματα, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα και να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Πρέπει να αρχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω σε αυτό, γρήγορα και με στέρεο τρόπο».
«Δεν θα γίνουν όλα εν μία νυκτί. Αλλά πρέπει να εργαστούμε πάνω σε ορισμένα ζητήματα τώρα, όπως για παράδειγμα την ευρωπαϊκή ψηφιακή ένωση, την ενεργειακή ένωση ή τη βιώσιμη διατήρηση της υποδομής μας».
Σημειώνεται πως λόγω των επιπτώσεων της κρίσης, της αδυναμίας της ευρωζώνης και της μειωμένης εγχώριας ζήτησης, η Γερμανία προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για την ανάπτυξή της στο 1,2% για το 2014 από 1,8% προηγουμένως, και στο 1,3% για το 2015 από 2% προηγουμένως.
Ωστόσο, ο Σόιμπλε επιμένει ότι η Γερμανία δεν θα επιτύχει ανάπτυξη με πιστώσεις ενώ εξακολουθεί να αναμένει επίτευξη ισοσκελισμένου προϋπολογισμού του χρόνου, για πρώτη φορά από το 1969.
Μεσοπρόθεσμα, ο αμυντικός προϋπολογισμός ενδέχεται να αυξηθεί λόγω των απαιτήσεων των διεθνών εταίρων και των «γεωγραφικών ρίσκων», σημείωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών.