> Voliotaki: Ξεκίνησε ο ΠΟΛΕΜΟΣ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας!!! Τι θα συμβεί από σήμερα στα Δίκτυα;

Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Ξεκίνησε ο ΠΟΛΕΜΟΣ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας!!! Τι θα συμβεί από σήμερα στα Δίκτυα;

Οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας θεωρητικά θα αρχίσουν να «κονταροχτυπιούνται» στη δημοπρασία των συχνοτήτων του ψηφιακού μερίσματος που είναι κρίσιμο για την ανάπτυξης δικτύων τέταρτης γενιάς στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Όμως ένα κομμάτι του διαγωνισμού έχει ήδη κλείσει και αφορά τρεις άδειες στα 800 Mhz οι οποίες δόθηκαν στην τιμή εκκίνησης των 51,5 εκ Ευρώ η κάθε μια σε Cosmote, Vodafone, Wind στην...
πρώτη φάση του διαγωνισμού μιας και οι υποψήφιοι ήταν μόνο τρεις.

Τώρα ουσιαστικά οι τρεις εταιρίες κινητής θα διαγκωνιστούν για τις απομένουσες άδειες των 800 Mhz με τιμή εκκίνησης τα 51,5 εκ Ευρώ.

Εδώ δεν αναμένονται εκπλήξεις καθώς,σύμφωνα με το fpress, το δημόσιο φούσκωσε την τιμή εκκίνησης κατά 30% σε σχέση με την αποτίμηση που έκανε ανεξάρτητος εκτιμητής για λογαριασμό της ΕΕΤΤ.

Αν όμως μια εκ τω τριών εταιριών αποφασίσει να ανατρέψει τα δεδομένα και να πάρει όχι μία αλλά δύο ή και τις τρεις απομένουσες άδειες τότε είναι βέβαιο ότι και οι άλλοι θα σηκώσουν το γάντι.

Εκεί όμως που θα γίνει η μεγάλη μάχη είναι οι λεγόμενες φθηνές άδειες σε συχνότητες γύρω από τα 2,6 Mhz.

Οι άδειες που δημοπρατούνται είναι 18 και οι τρεις εταιρίες κινητής θα δώσουν μάχη καθώς οι άδειες αυτές θεωρούνται κρίσιμες για την εξασφάλιση χωρητικότητας στα δίκτυα τέταρτης γενιάς κινητής τηλεφωνίας. Οι 14 άδειες έχουν τιμή εκκίνησης τα 4,7 εκ ευρώ ή μια και οι 4 άδειες τα 1,3 εκ Ευρώ

Αν δεν ανέβουν τα τιμήματα σε υψηλά επίπεδα το δημόσιο θα εισπράξει ποσό της τάξεως των 400 εκ Ευρώ περιλαμβανόμενων των τριών αδειών που διατέθηκαν.

Πάντως η ΕΕΤΤ φρόντισε να δημιουργήσει εκνευρισμό στους παρόχους την περασμένη Παρασκευή όταν επέβαλε πρωτοφανή πρόστιμα 1 εκ Ευρώ για κεραίες κινητής. Και τα πρόστιμα είναι πρωτοφανή καθώς για πρώτη φορά εκτινάχθηκε το πρόστιμο ανά παράβαση κατά έξι φορές.