> Voliotaki: Το «Λ Α Ζ Α Ρ Ε Τ Ο» Σωματείο Συγγενών και Φίλων Εκτελεσμένων Πολιτικών Κρατουμένων Φυλακών Κερκύρας περιόδου 1946-1949

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Το «Λ Α Ζ Α Ρ Ε Τ Ο» Σωματείο Συγγενών και Φίλων Εκτελεσμένων Πολιτικών Κρατουμένων Φυλακών Κερκύρας περιόδου 1946-1949

Το Σωματείο μας, όπως κάθε χρόνο διοργάνωσε την τελετή τιμής και μνήμης στο ιστορικό και συνάμα μαρτυρικό νησάκι Λαζαρέτο, όπου είναι εκτελεσμένοι αγωνιστές της εθνικής αντίστασης και του δημοκρατικού στρατού κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου. 

Οι συγγενείς, οι εναπομείναντες παλαιοί συγκρατούμενοι φίλοι των αδικοχαμένων συντρόφων, όπως και πολλοί δημοκράτες πολίτες φθάσαμε στην Κέρκυρα την Παρασκευή 24/10/2014


Το Σάββατο 25/10/14 παρουσία του αντιπεριφερειάρχη πρωτογενούς τομέα κ. Φουδάνου Γιάννη, του αντιδημάρχου τεχνικών υπηρεσιών κ Καββαδία Βασίλη, του αντιπροέδρου της ισραηλίτικης κοινότητας κ Μόρδου, εκπροσώπων αντιστασιακών οργανώσεων και πλήθος δημοκρατικών πολιτών έγιναν μικρές τελετές μνήμης με κατάθεση δάφνινων στεφανιών στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στο παλιό λιμάνι και στη συνέχεια στο μνημείο του Ισραηλίτικου ολοκαυτώματος. Τέλος στο μνημείο του αυτοπυρποληθέντα στη Γένοβα της Ιταλίας αγωνιστή Κ. Γεωργάκη.

Το μεσημέρι επισκεφθήκαμε τις φυλακές. Για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια δεν μας επετράπη να μπούμε στον χώρο που κρατούνταν οι αγωνιστές τις τελευταίες πριν την εκτέλεση ώρες.  Μόνιμη δικαιολογία της διοίκησης είναι ότι έχουν τιμωρημένους ποινικούς πλέον  κρατούμενους στον χώρο αυτό που έχουμε ζητήσει να χαρακτηρισθεί σαν διατηρητέος, εφόσον αποτέλεσε για αρκετά χρόνια  το τελευταίο σκαλοπάτι πριν την εκτέλεση τόσων αγωνιστών της εθνικής μας Αντίστασης. Με μια σύντομη περιήγηση στον εσωτερικό διάδρομο μεταξύ κιγκλιδωμάτων και αύλιου χώρου οι επισκέπτες αντιλήφθηκαν πόσο διαφορετικές συνθήκες κράτησης επικρατούν τώρα που φιλοξενούνται ποινικοί κρατούμενοι σε σχέση με την περίοδο κράτησης των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης που εθεωρούντο εχθροί του κράτους.

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου και ώρα 11.30 όλοι οι προσκυνητές από Αθήνα με πολλούς Κερκυραίους απ’ όλη την Κέρκυρα που ειδοποιήθηκαν μέσω της δημοσιοποίησης από τις υπηρεσίες του Δήμου πήγαμε στο νησάκι με  φέρυ μπόουτ και κάναμε την καθιερωμένη τελετή τιμής και μνήμης.

Μερικές εκατοντάδες κόκκινα γαρύφαλλα που φέρνουμε κάθε χρόνο στερεώθηκαν στους σταυρούς του νεκροταφείου και στις τρύπες του τοίχου των εκτελέσεων  που άφησαν τα βόλια και κάλυψαν τους λεκέδες από αίμα των συντρόφων μας.
Μετά το τρισάγιο ο Σπύρος Τανταλίδης ανεψιός του εκτελεσμένου αγωνιστή Λεωνίδα Λάμπρου έκανε το προσκλητήριο των εκτελεσμένων και
ο πρόεδρος του σωματείου διαμαρτυρήθηκε για την κατάσταση που αντικρίσαμε να επικρατεί στη νησίδα. Πλήρης εγκατάλειψη παντού. Το κτήριο για το οποίο δαπανήθηκαν περί το ένα εκατομμύριο ευρώ προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σαν μουσείο φυσικής-ιατρικής ιστορίας και εθνικής αντίστασης και συμφιλίωσης έχει αρχίσει να καταρρέει λόγω έλλειψης φροντίδας. Το εκκλησάκι που είχε αρχίσει να συντηρείται έμεινε μισοτελειωμένο και η υγρασία και η βλάστηση του δίνουν τη χαριστική βολή. Ο περιβάλλον χώρος έμεινε με τα εναπομείναντα υλικά πετρωμένα δείγμα αδιαφορίας και έλλειψης σεβασμού στο χώρο. Το κυριότερο όμως όλων που είναι ο τοίχος που πάνω του έδεναν τα κρικέλια για τους προς εκτέλεση αγωνιστές που  κινδυνεύει να καταρρεύσει χωρίς υποστήριξη, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρχών ότι θα είχε προτεραιότητα όταν θα άρχιζαν τα έργα. 
Η ιστορικός κ .Κατερίνα Μπαλκούρα έκανε την κεντρική ομιλία με ευαισθησία και σεβασμό προς τους αγωνιστές.
Ο Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ Νικολούζος στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε την αναγκαιότητα να τιμούμε τους αγώνες και την θυσία των ανθρώπων που έδωσαν το πολυτιμότερο αγαθό, την ζωή τους για την ελευθερία του λαού. Επίσης υποσχέθηκε να ολοκληρωθούν τα έργα στη νησίδα και να προωθηθεί η υπόθεση του μουσείου.

Στεφάνια κατέθεσαν Ο πρόεδρος του σωματείου Λαζαρετο κ. Κ.Μανταίος
Ο νέος Δήμαρχος Κερκυραίων κ. Κ. Νικολούζος,
Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας κ. Στέφανος Σαμοϊλης
Η αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας κ. Ν. Πανδη
Ο κ. Γιάννης Αμοιρίδης ως εκπρόσωπος της  ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ Σ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ,  Ο κ.Χαλικιόπουλος πρόεδρος του εργατικού κέντρου,
Ο συντονιστής νομαρχιακής επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρα κ. Κ. Γκούσης ,
Οι  Αντιστασιακές Οργανώσεις ΠΣΑΕΕΑ Αθήνας και Κέρκυρας, ο  Όμιλος μνήμης «Αττικός Τύμβος» εκτελεσμένων στο Γουδή, το σωματείο Πολιτικών Φυλακισμένων Γυναικών, εξόριστων Μακρονήσου και πλήθος συγγενών των εκτελεσμένων που τιμούν ανελλιπώς από το 1978 το μαρτυρικό τόπο και με τις ενέργειές τους κατάφεραν να χαρακτηρισθεί ως διατηρητέος τόπος που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

Με τις θερμές ευχαριστίες του σωματείου για την συμμετοχή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
ΞΑΝΘΙΠΠΗ ΠΑΤΜΑΝΙΔΟΥ- ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ, γραμματέας του

 σωματείου