> Voliotaki: Bλέπουμε πώς κινείται η πραγματική οικονομία, και θεωρούμε πως έχουν περάσει τα χειρότερα

Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Bλέπουμε πώς κινείται η πραγματική οικονομία, και θεωρούμε πως έχουν περάσει τα χειρότερα

«Η Ελλάδα έχει δει τα χειρότερα» τόνισε ο Ευ. Μυτιληναίος στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC και στη δημοσιογράφο Louisa Bojesen, προσθέτοντας πως τώρα είναι πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να λάβουν χρηματοδότηση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια αργή και επώδυνη διαδικασία να κάνει (η Ελλάδα) το come back. Αλλά πιστεύω ότι έχουμε δει τα χειρότερα. Βλέπουμε τι γίνεται, βλέπουμε την συμπεριφορά των τραπεζών, βλέπουμε πώς κινείται η πραγματική οικονομία, και θεωρούμε πως έχουν περάσει τα χειρότερα», τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίος.


Ο Ευ. Μυτιληναίος τόνισε πως η ανεργία είναι η Νο 1 προτεραιότητα για όλους στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των πολιτικών και των εργοδοτών και ασφαλώς των εργαζομένων. «Το ποσοστό της ανεργίας είναι πολύ υψηλό, αλλά η τάση είναι σημαντική, η τάση της ανεργίας δείχνει επιβράδυνση, που αποτελεί καλή είδηση. Θα πάρει όμως χρόνο».

Σε ερώτηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των εταιρειών, ο Ευ. Μυτιληναίος επισημαίνει πως τα πράγματα τώρα «είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν. Πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια, υπήρχε μηδενική ρευστότητα στην αγορά, ήταν μια φρικτή περίοδος για τις ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά τώρα είναι πολύ καλύτερα. Μπορώ να το δω αυτό».

Τόνισε ακόμη, σε ερώτηση για το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τις επιχειρήσεις και μακροπρόθεσμα, ο Ευ. Μυτιληναίος απάντησε ότι υπάρχει ανάγκη από πραγματικές μεταρρυθμίσεις, «αλλά είμαστε ακόμη στα μισά του δρόμου».

Πρόσθεσε δε ότι οι βασικές πολιτικές που θα επηρεάσουν την επιστροφή της χώρας από την κρίση, είναι οι ευρωπαϊκές πολιτικές. Υπάρχουν πολλά που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, όμως το κέντρο βάρους παραμένουν οι ευρωπαϊκές πολιτικές. «Για παράδειγμα, η χαμηλότερη ισοτιμία του ευρώ που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΚΤ, βοηθάει την πραγματική ελληνική ανταγωνιστικότητα».