Για το πρόγραμμα μεταρρύθμισης στην Ελλάδα και πως αυτό μπορεί να προχωρήσει με το νέο «σχήμα» της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό κάνει λόγο σε άρθρο του ο αναλυτής του Reuters, Hugo Dixon. Δεν διστάζει μάλιστα να χαρακτηρίσει τον Ελληνα πρωθυπουργό «λαϊκιστή».
Το άρθρο με τίτλο «Χάνει η Ελλάδα τη μεταρρυθμιστική της πορεία;» αναφέρεται στο «πρόγραμμα γυμναστικής» που έκανε ο Αντώνης Σαμαράς, τα τελευταία 2 χρόνια και στην απόφασή του να κάνει ανασχηματισμό.
«Την στιγμή που έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς, προχώρησε σε ανασχηματισμό» γράφει χαρακτηριστικά.
«Ο Σαμαράς θα μπορούσε να συνεχίσει με την ομάδα που τον βοήθησε να παραδώσει αυτή την επιτυχία. Αλλά μετά την ήττα της κεντροδεξιάς ΝΔ στις ευρωεκλογές από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον αριστερό ριζοσπαστικό σχηματισμό, κι έτσι προώθησε κάποιους λαϊκιστές πολιτικούς», συμπεραίνει ο Hugo Dixon.
«Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, ανέλαβε τον σημαντικό ρόλο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Οι υπουργοί για οικονομικής ανάπτυξης και υγείας, οι οποίος ήταν μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών μεταρρυθμιστών, επίσης υποβιβάστηκε. Ο νέος υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ένας σεβαστός οικονομολόγος. Αλλά μερικοί από τους άλλους νέους υπουργούς έχουν αρχίσει να επικρίνουν τα μέτρα που η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει να εφαρμόσει. Η νέα ομάδα είναι απίθανο να είναι εξίσου αποτελεσματική στην εκτέλεση του προγράμματος, όπως η παλιά, τονίζει ο αναλυτής». Ο αναλυτής επισημαίνει και την καθυστέρηση της επιλογής του νέου Πρόεδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. «Αν δεν υπάρχει η στήριξη του 60% της βουλής, θα γίνουν πρόωρες γενικές εκλογές τον Μαρτίου 2015» γράφει χαρακτηριστικά.
Η οικονομία
«Η ελληνική οικονομία δεν έχει ξεφύγει ακόμα από τον κίνδυνο παρά το γεγονός ότι τα μέτρα εξισορρόπησης των δημόσιων οικονομικών και ανάκτησης της εθνικής ανταγωνιστικότητας έχουν αποτέλεσμα», εκτιμά ο αναλυτής.
«Η Αθήνα ανέκτησε την πρόσβαση στις αγορές ομολόγων τον Απρίλιο και το ίδιο κατάφεραν και οι τράπεζες. Το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε για τέσσερις συνεχόμενους μήνες, αν και παραμένει στο τρομακτικό 27%. Η οικονομία έχει επίσης είτε απλά σταματήσει να συρρικνώνεται ή θα το κάνουν σύντομα» συνεχίζει ο συντάκτης.
«Οι πιστωτές της Ελλάδας δεν θα συμφωνήσουν στην ελάφρυνση του χρέους μέχρι να είναι ικανοποιημένοι ότι η Αθήνα εφαρμόζει πλήρως το πρόγραμμα που έχει εγκριθεί - και ο ανασχηματισμός έχει μόλις εγείρει ερωτήματα σχετικά με αυτό. Ως εκ τούτου, η αξιολόγηση του ΔΝΤ για την πρόοδο στην Ελλάδα, η οποία ξεκινά το φθινόπωρο, θα μπορούσε να τραβήξει μέχρι την επόμενη χρονιά.
« Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει κάποια ορατότητα σε αυτό μετά τα stress tests της ΕΚΤ, η ελληνική κυβέρνηση ανησυχεί ότι θα αναγκαστεί να περιμένει αρκετούς μήνες μετά από αυτά τα tests για να διευκρινιστεί κατά πόσον η αγορά θα παράσχει τα κεφάλαια .
Κινέζικες επενδύσεις και τουρισμός
Αναφορά κάνει και στον ελληνικό τουρισμό και στις εκτιμήσεις για αφίξεις –ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι.
«Οι ξένοι επενδυτές ψάχνουν να επωφεληθούν από το φθηνό εργατικό δυναμικό, τα φθηνά ακίνητα και ένα καλύτερο επενδυτικό κλίμα. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Κινέζος πρωθυπουργός βρέθηκε στη χώρα και υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων, δηλώνοντας ότι η χώρα θα μπορούσε να γίνει πύλη εισόδου της Κίνας στην Ευρώπη.