Πολλές γυναίκες (και άντρες φυσικά) αναρωτιούνται συχνά γιατί, παρά τις αδιάκοπες και σκληρές προσπάθειες που κάνουν για να αδυνατίσουν -ασκήσεις, δίαιτες, προπόνηση 6 μέρες την εβδομάδα- ο δείκτης στη ζυγαριά δεν λέει να πέσει για κανένα λόγο
Και αυτό είναι ένα θέμα που πέρα από εμάς και εσάς έχει προβληματίσει και επιστήμονες, διατροφολόγους και γυμναστές.
Να όμως που τώρα μια νέα έρευνα, η οποία...
και δημοσιεύτηκε στους New York Times, έρχεται να δώσει την απάντηση στο πρόβλημά μας, και σίγουρα είναι μια απάντηση που δεν περίμενε κανείς.
Και αυτό είναι ένα θέμα που πέρα από εμάς και εσάς έχει προβληματίσει και επιστήμονες, διατροφολόγους και γυμναστές.
Να όμως που τώρα μια νέα έρευνα, η οποία...
και δημοσιεύτηκε στους New York Times, έρχεται να δώσει την απάντηση στο πρόβλημά μας, και σίγουρα είναι μια απάντηση που δεν περίμενε κανείς.
Απλά, διασκέδασέ το.
«Τι, αυτό είναι όλο;» θα σκεφτείς, και με το δίκιο σου. Κι όμως, η έρευνα το απέδειξε! Γάλλοι και Αμερικανοί ερευνητές αποφάσισαν να ελέγξουν τον παράγοντα ψυχολογία και επιστράτευσαν 56 υγιείς ενήλικες γυναίκες, στην πλειοψηφία τους υπέρβαρες, στις οποίες δόθηκαν χάρτες με οδηγίες για την ίδια διαδρομή 1.5 χλμ. στη φύση.
Τους είπαν πως θα περνούσαν την επόμενη μισή ώρα περπατώντας, ενώ στο τέλος της διαδρομής θα τις περίμενε μεσημεριανό γεύμα.
Στις μισές γυναίκες είπαν πως ο περίπατος αυτός θα είχε χαρακτήρα άσκησης και πως θα έπρεπε να δίνουν προσοχή στην κάθε τους κίνηση, μετρώντας αποστάσεις, παλμούς, ρυθμό κλπ.
Στις άλλες μισές γυναίκες, οι ερευνητές είπαν πως η μισάωρη αυτή διαδρομή ήταν καθαρά για τη διασκέδασή τους, ενθαρρύνοντάς τες να είναι χαλαρές, ανέμελες, να ακούν μουσική με ακουστικά και γενικά, να περάσουν όμορφα.
Όταν οι γυναίκες επέστρεψαν, ο ερευνητές ζήτησαν από την κάθε μία να υπολογίσει την απόσταση που διάνυσε, τη διάθεσή της και τις θερμίδες που έκαψε.
Αυτές που είχαν κάνει τη διαδρομή ως μορφή άσκησης είπαν πως ήταν πιο κουρασμένες και κακοδιάθετες, σε σχέση με αυτές που το διασκέδασαν, παρότι τα αποτελέσματα έδειξαν πως και οι δύο ομάδες έκαψαν σχεδόν τον ίδιο αριθμό θερμίδων.
Πιο σημαντικό, όταν οι γυναίκες έκατσαν να απολαύσουν το γεύμα που είχε ετοιμαστεί για αυτές - μακαρονάδα μαζί με νερό η ζαχαρούχο αναψυκτικό και σάλτσα μήλου ή σοκολατένια πουτίγκα για επιδόρπιο- αυτές που ήταν στο γκρουπ της άσκησης προτίμησαν το αναψυκτικό και την πουτίγκα και κατανάλωσαν πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που ήταν στο γκρουπ της διασκέδασης.
Μπορεί να μην ξέρουμε ακόμα ακριβώς πώς τα αισθήματά μας για την άσκηση επηρεάζουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε, αλλά με τους πιο απλούς όρους, τα αποτελέσματα της τελευταίας αυτής έρευνας πάνω στο θέμα έδειξαν πως οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ανάγκη μια επιβράβευση κάποιου είδους για τη προσπάθεια που καταβάλαμε στην άσκηση.
Αυτή η επιβράβευση μπορεί να πάρει τη μορφή υποκειμενικής ευχαρίστησης: αν η άσκηση είναι διασκεδαστική και περνάμε καλά κάνοντάς την, δεν χρειαζόμαστε επιπλέον ικανοποίηση. Αν δεν περνάμε καλά, θα το ρίξουμε στις σοκολατίνες.
Τα καλά νέα, είναι πως η συμπεριφορά μας απέναντι στην άσκηση είναι ιδιαίτερα εύπλαστη. Μπορούμε να στήσουμε τις προπονήσεις μας με διαφορετικούς τρόπους, επικεντρώνοντας κάθε φορά τη προσοχή μας στο στοιχείο που μας κάνει να περνάμε καλά, όπως να ακούμε την αγαπημένη μας μουσική ή να γυμναζόμαστε μαζί με ένα φίλο.
Σε κάθε περίπτωση, το σημαντικό είναι πως, όσο πιο πολύ το διασκεδάζουμε, τόσο λιγότερο θα νιώθουμε την ανάγκη για μια (φαγώσιμη) επιβράβευση στο τέλος.
Πηγή:queen.gr