> Voliotaki: Παιχνίδια της μοίρας: Ο Γιώργος Παπανδρέου γεννήθηκε του Οσίου Μνημονίου ανήμερα

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Παιχνίδια της μοίρας: Ο Γιώργος Παπανδρέου γεννήθηκε του Οσίου Μνημονίου ανήμερα

Δεν είναι φάρσα, ούτε σατιρική είδηση. Διαβάστε ποια μέρα γεννήθηκε ο Γιώργος Παπανδρέου

Όταν γεννήθηκε στις 16 Ιουνίου του 1952, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η ημερομηνία αυτή θα συνδεόταν με έναν περίεργο τρόπο με τη μοίρα και τους οιωνούς...

Τα σημάδια ήταν ξεκάθαρα, αλλά τότε δεν μπορούσε να το προβλέψει κανείς.

Σήμερα, 16 Ιουνίου του 2014, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιώργος Παπανδρέου έχει γενέθλια και γιορτάζει ανήμερα του Οσίου Μνημονίου.

Όχι, δεν είναι φάρσα. Όπως βλέπουμε στο εορτολόγιο στη Wikipedia αλλά και στο Σαν Σήμερα, ο Όσιος Μνημόνιος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Ιουνίου.

Για την ιστορία, ο Όσιος Μνημόνιος υπήρξε επίσκοπος Αμαθούντος Κύπρου και χειροτόνησε διάκονο τον Όσιο Τύχωνα (η μνήμη του εορτάζεται, επίσης, στις 16 Ιουνίου), ο οποίος τον διαδέχθηκε στην Επισκοπή Αμαθούντος (σήμερα υπάγεται εκκλησιαστικά στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού). Περισσότερα για τη ζωή του Οσίου Μνημονίου δεν γνωρίζουμε.




Από τη σελίδα του πρώην πρωθυπουργού:




























Τα 10 λεπτά του μνημονίου
Ο πρώην Πρωθυπουργός μιλώντας ακριβώς ένα χρόνο πριν σε εκδήλωση στο Εδιμβούργο είχε πει ότι είχε στη διάθεση του μόλις 10 λεπτά για να αποφασίσει για το μνημόνιο.
"Απρίλιος 2010, μια Κυριακή βράδυ, βρίσκομαι σε συνεδρίαση με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου. Είχα μόλις εκλεγεί Πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είχα όμως το θλιβερό προνόμιο να ανακαλύψω πως το έλλειμμα της χώρας μου δεν ήταν 6% του ΑΕΠ, όπως επίσημα είχε δηλωθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση λίγες μέρες πριν από τις εκλογές αλλά πολύ μεγαλύτερο, έφτασε το 15,6%", έλεγε ο Γ. Παπανδρέου, όπως είχε δημοσιεύσει το "Βήμα" και είχε συνεχίσει ως εξής:
"Χρόνος δεν μας δόθηκε. Φανταστείτε τους εαυτούς σας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης στις Βρυξέλλες. Εξαιρετικά δύσκολες διαπραγματεύσεις, η πρόοδος είναι εξαιρετικά αργή, η ένταση στα ύψη. Είναι πλέον 2 παρά 10 τα ξημερώματα.
Ένας Πρωθυπουργός φωνάζει:
- Γρήγορα, έχουμε μόνο 10 λεπτά.
Τον ερωτώ:
- Γιατί; Έχουμε σοβαρές αποφάσεις να λάβουμε, χρειαζόμαστε χρόνο.
Ένας άλλος Πρωθυπουργός παρεμβαίνει και λέει:
- Χρειαζόμαστε μία συμφωνία τώρα. Σε 10 λεπτά ανοίγουν οι αγορές στην Ιαπωνία και θα έχουμε πανωλεθρία στην παγκόσμια οικονομία.
Σε αυτά τα 10 λεπτά λοιπόν, γρήγορα, ήρθαμε σε συμφωνία.
Αυτή τη φορά δεν ήταν οι στρατιωτικοί αλλά "οι αγορές" που κρατούσαν το όπλο στα κεφάλια όλων μας".
Ο Γ. Παπανδρέου είχε δηλώσει ότι οι στιγμές που ακολούθησαν ήταν οι πιο δύσκολες και επίπονες αποφάσεις της ζωής του, "οδυνηρές για μένα, περισσότερο, όμως, για τους συμπατριώτες μου", όπως είχε τότε πει.
"Ακολούθησε η επιβολή περικοπών και βαριάς λιτότητας, σε πολλές περιπτώσεις σε αυτούς που δεν έφταιγαν για την κρίση. Με τις θυσίες αυτές η Ελλάδα απέφυγε τη χρεοκοπία και την έξοδο από το Ευρώ. Η Ευρωζώνη απέφυγε μια κατάρρευση", τόνισε και συνέχισε:
"Έλεγαν τότε πως η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση του Ευρώ και κάποιοι κατηγορούν εμένα για το τράβηγμα της σκανδάλης. Νομίζω όμως, πως σήμερα, τρία χρόνια μετά, οι περισσότεροι συμφωνούν πως η Ελλάδα ήταν το σύμπτωμα ευρύτερων προβλημάτων, βαθύτερων αδυναμιών στο διεθνές σύστημα".