Mετά από εντολή του οικονομικού εισαγγελέα αναμένονται έλεγχοι και αποκαλύψεις. Ήδη η έως τώρα έρευνα, που αφορά 80 από τα λιγότερο «βαριά» ονόματα του «κλαμπ», αποκαλύπτει εκτεταμένη φοροδιαφυγή που ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ.
Σεπτέμβριος μεγάλων αποκαλύψεων, που θα συνοδεύονται από βαριές ποινικές και οικονομικές κυρώσεις, αναμένεται να είναι ο πρώτος μήνας του ερχόμενου φθινοπώρου, για αρκετούς από τους «επωνύμους» της λίστας Λαγκάρντ, ανάμεσα στους οποίους είναι γνωστοί μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, αλλά και ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Σεπτέμβριος μεγάλων αποκαλύψεων, που θα συνοδεύονται από βαριές ποινικές και οικονομικές κυρώσεις, αναμένεται να είναι ο πρώτος μήνας του ερχόμενου φθινοπώρου, για αρκετούς από τους «επωνύμους» της λίστας Λαγκάρντ, ανάμεσα στους οποίους είναι γνωστοί μεγαλοεπιχειρηματίες, εφοπλιστές, αλλά και ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
Η πρόσφατη εντολή του οικονομικού εισαγγελέα προς πραγματογνώμονες ΣΔΟΕ και ΔΟΥ, που διερευνούν τη λίστα Λαγκάρντ, ήταν σαφής: «Μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη να έχουν ελεγχθεί κατά προτεραιότητα (σ.σ. για τυχόν φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος) όλα τα «βαριά ονόματα» που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα».
Την εύλογη διορία έθεσε ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας, Ιωάννης Δραγάτσης, ο οποίος, έπειτα από εντολή των επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνού Μπρη, παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της μεγάλης έρευνας, από την οποία έχουν ήδη βγει μεγάλα «λαβράκια».
Ο έλεγχος, ο οποίος γίνεται στα 2.062 ονόματα της περιβόητης λίστας (που αφορά το περιεχόμενο τραπεζικών τους λογαριασμών στην HSBC τη χρονική περίοδο 2006-07) είναι εξονυχιστικός.
Ηδη από τον μέχρι στιγμής έλεγχο που έχει ολοκληρωθεί για περίπου 80 άτομα, τα οποία μάλιστα δεν ανήκουν στην κατηγορία των… επωνύμων, έχει προκύψει φοροδιαφυγή τουλάχιστον 40 εκατομμυρίων ευρώ, με τις μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στις καταθέσεις και στις φορολογικές δηλώσεις να αγγίζουν ακόμα και τα… δύο εκατομμύρια ευρώ.
Τα 2.062 ονόματα «έχουν σπάσει» σε ψηφιακούς δίσκους, οι οποίοι έχουν αποσταλεί στη ΔΟΥ όπου ο κάθε ελεγχόμενος υποβάλλει τη φορολογική του δήλωση. Η εντολή είναι ξεκάθαρη. Ακόμα κι αν τη συγκεκριμένη ημερομηνία (2006-2007) ο επίμαχος λογαριασμός εμφανίζεται μηδενικός, θα ανοίξουν και θα ελεγχθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του προσώπου στην Ελλάδα σε βάθος 14ετίας, από το 2000 έως το 2014.
Οπου δε εντοπίζονται καταθέσεις οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα εισοδήματα, τα χρηματικά ποσά καταλογίζονται στον καταθέτη. Σ' αυτή την περίπτωση ο ελεγχόμενος καλείται εντός 20ημέρου για παροχή εξηγήσεων κι αν η εντοπιζόμενη καθαρή φοροδιαφυγή υπερβαίνει το χρηματικό ποσόν των 150.000 ευρώ, η ποινική δίωξη που ασκείται σε βάρος του είναι σε βαθμό κακουργήματος για φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και βεβαίως καλείται να καταβάλει τον διαφυγόντα φόρο.
Η έρευνα δυσκολεύει χρονικά σε ό,τι αφορά την εξέλιξή της από την καθυστέρηση τραπεζών να αποστείλουν τους υπό διερεύνηση λογαριασμούς, αλλά βεβαίως και στις περιπτώσεις όπου εμπλέκονται offshore εταιρείες.
Ενα κομμάτι του ελέγχου διενεργείται από τις ΔΟΥ, όπου 50 πραγματογνώμονες έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν από μία έως δύο περιπτώσεις, κι ένα κομμάτι από το ΣΔΟΕ, το οποίο δουλεύουν περί τους 30 πραγματογνώμονες.
Της Κατερίνας Κατή από efsyn