Περίεργα πράγματα συμβαίνουν εδώ και λίγο καιρό σχετικά με τις έρευνες για τον έλεγχο των ΜΚΟ, οι οποίες έχουν γίνει σαν το γεφύρι της Άρτας, που μόλις πήγαινε να χτιστεί, γκρεμιζόταν.
Έτσι και με τον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ, που συνεχώς δίνονται εντολές διερεύνησης, αλλά η έρευνα δεν ολοκληρώνεται ποτέ.
Έτσι και με τον έλεγχο των χρηματοδοτήσεων των ΜΚΟ, που συνεχώς δίνονται εντολές διερεύνησης, αλλά η έρευνα δεν ολοκληρώνεται ποτέ.
Το τελευταίο διάστημα έχουν συμβεί δύο ιδιαίτερα αξιοσημείωτα πράγματα...
Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του TPP εδώ και λίγους μήνες η οικονομική αστυνομία είχε ξεκινήσει την έρευνα για τη ΜΚΟ «Ευρωπαϊκή Προοπτική», προκειμένου να διαπιστώσει εάν τα κονδύλια που έλαβε αξιοποιήθηκαν πράγματι για τους σκοπούς που δόθηκαν.
Η «Ευρωπαϊκή Προοπτική» ήταν μία από τις πιο ευνοημένες ΜΚΟ, που είχε λάβει τεράστια ποσά, σύμφωνα πάντα με τις λίστες του ΥΠΕΞ (βλέπε εδώ παλιότερο ρεπορτάζ).
Η «Ευρωπαϊκή Προοπτική δεν ήταν μία τυχαία ΜΚΟ, καθώς τα στελέχη της σχετίζονταν με τη Νέα Δημοκρατία και είχαν αξιοποιηθεί σε κυβερνητικές και κομματικές θέσεις, με στενές σχέσεις με υπουργούς και αξιωματούχους του κόμματος. Κάποιοι από αυτούς, όπως ο Άγγελος Λάσκαρης, είναι και σήμερα στενός συνεργάτης του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.
Δεν πέρασε απαρατήρητο, σε όσους παρακολουθούν το διαρκές και διακομματικό σκάνδαλο των ΜΚΟ, ότι με το που ανακοινώθηκε η έναρξη της έρευνας για τη χρηματοδότησή τους από την οικονομική αστυνομία, κάποιοι άρχισαν να σβήνουν στοιχεία ακόμα και από τις ιστοσελίδες τους στο διαδίκτυο.
Πρώτη στη σειρά για έλεγχο ήταν η «Ευρωπαϊκή Προοπτική» και θα συνέχιζαν μετά με τις άλλες, καθώς τα άτομα που είχαν χρεωθεί να κάνουν την πολύ δύσκολη αυτή δουλειά της συλλογής των παραστατικών και της εξακρίβωσης τους, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού –για την ακρίβεια πρόκειται για ένα- δυο άτομα που είχαν χρεωθεί και άλλες υποθέσεις διερεύνησης οικονομικών εγκλημάτων.
Η έρευνα για την «Ευρωπαϊκή Προοπτική» ξεκίνησε τον περασμένο Φεβρουάριο και λίγες μέρες μετά, σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής» κάποιοι έσπευδαν να «σβήσουν τα ίχνη τους».
Πληροφορίες του TPP από κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι εδώ και λίγες μέρες η συγκεκριμένη έρευνα έχει σταματήσει να προχωρά και ότι από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης απέσυραν μάλιστα και την ομάδα που τη διενεργούσε.
Το άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι η μυστήρια «διάρρηξη» που έγινε πριν από λίγες μέρες στο γραφείο του Υπουργείου Εξωτερικών, που φυλάσσονται όλα τα αρχεία για τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ. Το υπουργείο δεν έδειξε καμία ιδιαίτερη σπουδή για εξονυχιστικό έλεγχο ή ΕΔΕ και είναι χαρακτηριστικό ότι δεν κλήθηκε καν η αστυνομία για δακτυλικά αποτυπώματα.
Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα; Έλεγξε το υπουργείο εάν ανάμεσα στα έγγραφα που εξαφανίστηκαν είναι και κάποια από τις ΜΚΟ που ελέγχονται; Και τι θα γίνει εάν τις επόμενες μέρες κάποιος χρησιμοποιήσει ως δικαιολογία για τη μη περαίωση της έρευνας την «έλλειψη παραστατικών» που θα χρεωθεί στη διάρρηξη;
Ερωτήματα που οφείλει να απαντήσει η ηγεσία του ΥΠΕΞ άμεσα εάν δε θέλει να πέσουν κι άλλες σκιές στο γκρίζο τοπίο των ΜΚΟ που χρηματοδότησε.
Μέσα σε όλα αυτά, πάντως, εντύπωση έκανε και η κίνηση του υπουργείου να εγκρίνει 400.000 ευρώ για προγράμματα που είχαν παγώσει και λόγω κρίσης αλλά και λόγω των ελέγχων.
Παρασκήνιο από το ΕΘΝΟΣ της περασμένης κυριακής
Εγκρίσεις κονδυλίων...
Πλησιάζουν εκλογές και διά παν ενδεχόμενον όλοι τρέχουν να κλείσουν τρύπες, να εισπράξουν ό,τι μπορούν από το Δημόσιο... Ετσι, σε μια περίοδο που κάθε άλλο παρά έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος για τις σκανδαλώδεις χρηματοδοτήσεις των ΜΚΟ, προκαλεί εντύπωση η σπουδή του υπουργείου Εξωτερικών να εγκρίνει σχεδόν 400.000 ευρώ για την εξόφληση δέκα προγραμμάτων που ήταν σε εκκρεμότητα.
...και τα ερωτήματα
Το ερώτημα είναι με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή για να εξοφληθούν τα συγκεκριμένα προγράμματα, όταν υπάρχουν συνολικά σχεδόν 198 προγράμματα ανοικτά. Ομως, επίσης υπάρχουν εύλογα ερωτήματα για το γεγονός ότι τα προγράμματα αυτά κλείνουν και καταβάλλονται τα σχετικά ποσά από το ΥΠΕΞ όταν οι ίδιες ΜΚΟ έχουν ανοικτά άλλα προγράμματα βάσει των οποίων οφείλουν να επιστρέψουν χρήματα στο Δημόσιο.
Της Βασιλικής Σιούτη από ThePressProject