- Φόβοι πως ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία να αυξηθεί κι άλλο τις επόμενες ώρες
- Δε μπορούν να δώσουν καμία βοήθεια στους εκατοντάδες εργάτες που έχουν παγιδευτεί στις υπόγειες στοές
- 781 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στο ορυχείο της επαρχίας Μανίσα τη στιγμή της έκρηξης
- 80 άνθρωποι έχουν σωθεί, 4 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση
- Ανέβαλε το ταξίδι του στην Αλβανία ο Ερντογάν εξαιτίας του δυστυχήματος...
Σε βαρύ πένθος βυθίστηκε η Τουρκία μετά την έκρηξη σε ορυχείο της δυτικής επαρχίας Μανίσα.
Μέχρι στιγμής ο επίσημος απολογισμός είναι 201 νεκροί ανθρακωρύχοι και άλλο αφού εκατοντάδες εργάτες παραμένουν παγιδευμένοι στα έγκατα της Γης μετά την έκρηξη που προκάλεσε το δυστύχημα.
Για την ώρα, τα σωστικά συνεργεία δε μπορούν να βοηθήσουν τους εγκλωβισμένους και αυτό ενισχύει τους φόβους πως μπορεί να μη βγουν ζωνταντοί από τις υπόγειες στοές όπου έχουν παγιδευτεί. Σύμφωνα με το Associated Press, 200 είναι οι παγιδευμένοι ανθρακωρύχοι, ενώ περισσότεροι από 300 εργάτες έχουν απεγκλωβιστεί μέχρι στιγμής. Μέχρι στιγμής ο επίσημος απολογισμός είναι 201 νεκροί ανθρακωρύχοι και άλλο αφού εκατοντάδες εργάτες παραμένουν παγιδευμένοι στα έγκατα της Γης μετά την έκρηξη που προκάλεσε το δυστύχημα.
787 ανθρακωρύχοι βρίσκονταν στο ορυχείο κατά τη στιγμή της έκρηξης (που σημειώθηκε τη στιγμή της αλλαγής βάρδιας), σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ. Η στοά, όπου βρίσκονταν, κατέρρευσε μετά από έκρηξη που προκλήθηκε από βλάβη σε ηλεκτρικό μετασχηματιστή περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδας.
Ο πυκνός καπνός εμποδίζει τους πυροσβέστες να προχωρήσουν για να πλησιάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί οι εργάτες.
Οι διασώστες προσπαθούν να διοχετεύσουν οξυγόνο στις στοές όπου έχουν παγιδευτεί οι ανθρακωρύχοι, σε βάθος περίπου 2 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της Γης και σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από την είσοδο του ορυχείου που βρίσκεται στην πόλη Σόμα, περίπου 120 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Σμύρνης.
Οι ανθρακωρύχοι διαθέτουν μικρές φιάλες με μάσκες οξυγόνου, όμως δεν είναι γνωστό για πόσο μπορούν να επιβιώσουν με αυτές.
Η κινητοποίηση για τον απεγκλωβισμό των ανθρακωρύχων είναι τεράστια. Εκατοντάδες άνδρες σωστικών συνεργείων βρίσκονται επί τόπου, στην περιοχή έχει σταλεί ελικόπτερο, ενώ ο στρατός έχει αποστείλει ομάδες 20 ατόμων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.
Τραγικές φιγούρες οι συγγενείς των εργατών. Άλλοι γιατί έμαθαν πως οι αγαπημένοι τους δεν τα κατάφεραν κι άλλοι γιατί ανησυχούν για την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Πολλοί γονείς ανθρακωρύχων, ανήσυχοι και με δάκρυα στα μάτια έχουν μεταβεί κοντά στο ορυχείο.
Ο ειδικός σε θέματα ορυχείων Βεντάτ Ντινταρί δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο βασικός κίνδυνος που διατρέχουν οι ανθρακωρύχοι είναι η έλλειψη οξυγόνου.
Οι εκρήξεις στα ορυχεία είναι συχνό φαινόμενο στην Τουρκία, κυρίως στα ιδιωτικά στα οποία συχνά δεν γίνονται σεβαστοί οι κανόνες ασφαλείας.
Το πιο σοβαρό δυστύχημα σε ορυχείο είχε σημειωθεί το 1992, όταν 263 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους από μια έκρηξη στο ορυχείο Ζονγκουλντάκ.
Στο μεταξύ ο τοπικός Τύπος αναφέρει ότι το AKP απέρριψε τον προηγούμενο μήνα μια έκκληση της αντιπολίτευσης να ελεγχθεί η κατάσταση ασφαλείας στο ορυχείο της Σόμα. Εξαιτίας της τραγωδίας, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Αλβανία.