Νέα μέτρα αφαίμαξης 7,7 δισ. ευρώ, την τριετία 2015-2017 ζητά με την τέταρτη αξιολόγηση του προγράμματος η Κομισιόν για να δώσει, ως οφείλει, τις υπόλοιπες δόσεις των δανείων (2 δισ. ευρώ) μέχρι τον Ιούλιο.
Έτσι ενώ εκκρεμούν δάνεια της ΕΕ συνολικά (2 δισ. ευρώ το 2015, 3,8 δισ. ευρώ το 2016 και 1,9 δισ. ευρώ το 2017) η Κομισιόν ζητά να εφαρμοστούν 12 σκληρά μέτρα μέχρι τον 6/2014 και επιπλέον μέτρα που είναι ακόμα άγνωστα μέχρι το τέλος του προγράμματος.
Ειδικότερα τα έξι προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν έως το Μάιο του 2014 είναι:
-Νόμος για το υπαίθριο εμπόριο (μέτρο από τη λίστα ΙΟΒΕ- ΟΟΣΑ)
- Εύκολες άδειες για επενδύσεις
-Επικαιροποίηση της λίστας των φόρων υπέρ τρίτων
-Κώδικας Δεοντολογίας για τα μέλη της κυβέρνησης
-Υπουργική απόφαση για ενοποίηση στη διαδικασία συλλογής φόρων
-Νέα νομοθεσία για φαρμακευτική περίθαλψη και διαγνωστικές εξετάσεις σε ανασφάλιστους και μείωση των σημερινών περιθωρίων κερδών των φαρμακείων
Τα έξι προαπαιτούμενα που πρέπει να εκπληρωθούν έως τα τέλη Ιουνίου 2014:
- Απορρόφηση από το ΕΤΕΑ με νόμο των επικουρικών ταμείων του δημοσίου
-Νέος δασικός νόμος
- Μείωση των διοικητικών βαρών
-Κατάργηση από 1η Ιανουαρίου του 2015 όλων των πόρων υπέρ των επικουρικών ταμείων του υπουργείου Εργασίας από τέλη.
-Πώληση του ενός τρίτου της ΔΕΗ και εκκαθάριση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών της
-Νέα νομοθεσία για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και δημοσίευση και του ενεργητικού τους.
Κατά τ’ άλλα η Κομισιόν απέδωσε τα εύσημα για την καθυστερημένη αλλά σημαντική πρόοδο που έχει πετύχει σε σχέση με την τελευταία αναθεώρηση που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013, Για το 2014 προβλέπει ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 0,6%, για το 2015 ανάκαμψη 2,9% και για το 2016 ανάπτυξη 3,7%.
Σύμφωνα με την Κομισιόν αυτά τα μέτρα θα φέρουν ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης ενώ μέχρι τώρα έγινε ακριβώς το αντίθετο…. Ειδικότερα για την απασχόληση προβλέπει αύξηση 0,6% το 2014 και αύξηση 2,6% το 2015.
Αναφορικά με το χρέος βλέπει ελαφρά επιδείνωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του Ιουλίου του 2013. Ειδικότερα την περίοδο 2013-2014 ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας εκτιμά ότι θα παρουσιάσει σοβαρή συρρίκνωση από το 2015 και μετά καθώς προβλέπει ανάπτυξη.
Συγκεκριμένα, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ ισχυρίζεται ότι σταδιακά θα μειωθεί στο περίπου 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο περίπου 112% του ΑΕΠ το 2022, εφόσον όπως λέει τα μέτρα που ζητά.
Το υπουργείο Οικονομικών σχολιάζοντας τη νέα έκθεση της Κομισιόν αναφέρει τα εξής:
"H Ελλάδα βρίσκεται πια στο δρόμο της ανάκαμψης σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν.
Η οποία προβλέπει ότι φέτος, το 2014, θα υπάρξει για πρώτη φορά άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,6% μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια λιτότητας. Του χρόνου, το 2015 προβλέπει σημαντική ανάπτυξη κατά 2,9%, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2016 προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 3,7%! Κι όλα αυτά σημαίνουν ασφαλώς και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.
Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές είναι ιδιαίτερα συντηρητικές και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν ήδη ή γίνονται τώρα και οι οποίες θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνουν τις θετικές εξελίξεις στον τομέα της ρευστότητας, ούτε τις θετικές επιπτώσεις από τι διανομή του κοινωνικού μερίσματος.
Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια να πάει καλύτερα από τις προβλέψεις και από το πρόγραμμα. Το ίδιο θα συνεχίσει από δω και μπρoς.
Η χώρα μας γυρίζει πλέον σελίδα και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το παραδέχονται πια και επίσημα οι πιο αυστηροί κριτές, με τα πιο συντηρητικά κριτήρια."...
enet.gr