> Voliotaki: Αποφάσισαν να μην ψηφίσουν στις ευρωεκλογές!

Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Αποφάσισαν να μην ψηφίσουν στις ευρωεκλογές!

Αγανακτισμένοι πολίτες, ξεχασμένοι από το επίσημο Κράτος που τους θυμάται όταν είναι να οργανώσουν κάποια… επίσημη τελετή.

Όπως έγινε πριν από λίγα χρόνια που στήθηκε ολόκληρος μηχανισμός που όμως, λειτούργησε μόνο μία μέρα, όσο δηλαδή έμειναν εκεί οι «επίσημοι» επισκέπτες και οι τηλεοπτικές κάμερες που τους συνόδευαν!

Η κάμερα της εκπομπής «60΄ Ελλάδα» όμως, βρέθηκε εκεί και ...
έμεινε πολύ παραπάνω, όσο χρειάστηκε για να καταγραφούν όχι τα «επίσημα», αλλά η καθημερινότητα και οι αγώνες που δίνουν οι κάτοικοι της Γαύδου.

Όπως μου είπε ο Νίκος Μάνεσης «Η Γαύδος είναι ένα νησί 55 κατοίκων στα Νότια της Κρήτης. Ένα νησί που ζει στην απομόνωση, καθώς η πρόσβαση σε αυτό είναι δύσκολη παρά τις ηρωικές προσπάθειες των ναυτικών.

Οι ναυτικοί δεν τα καταφέρνουν πάντα, τα πλοία είναι για συγκεκριμένο καιρό. Μιλάμε για Λιβυκό Πέλαγος, ένα πέλαγος που “βγάζει” τρελούς καιρούς, “βγάζει” πάρα πολλά μποφόρ, με αποτέλεσμα ιδιαίτερα κατά τη χειμερινή περίοδο, αλλά και το καλοκαίρι με τα μελτέμια, τα πλοία να έχουν πρόβλημα».

Αυτά είναι τα… παράλογα του καιρού, αλλά τα «παράλογα» του Κράτους είναι πιο επικίνδυνα, καθώς όχι μόνο έχει αφήσει αβοήθητους τους κατοίκους, αλλά τους έχει χρησιμοποιήσει κιόλας όπως φαίνεται, για… επικοινωνιακά παιχνίδια! Συγκεκριμένα, στις 30 Ιουλίου του 2001, σε πανηγυρικό κλίμα, ο τότε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, εγκαινίασε ένα κέντρο τηλεϊατρικής για τη Γαύδο, αφού το νησί δεν είχε ποτέ γιατρό.

Το όνειρο για τους κατοίκους κράτησε μόλις μία ημέρα καθώς την αμέσως επόμενη αφαιρέθηκαν και απομακρύνθηκαν γεννήτριες και εξοπλισμός. Επισήμως, οι κάτοικοι έμαθαν τότε πως οι υποδομές του νησιού δεν μπορούσαν να παρέχουν την απαραίτητη ηλεκτρική ισχύ!

«Το τηλεϊατρείο είναι μια πονεμένη ιστορία της ελληνικής τρελής γραφειοκρατίας. Η Γαύδος πάντα είχε πρόβλημα με την ιατρική περίθαλψη. Και κατά τη περίοδο της ευμάρειας δεν είχε γιατρούς και τώρα στα χρόνια της κρίσης εξακολουθεί να μην έχει. Άλλο ένα νησί της χώρας μας χωρίς γιατρούς.

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίασε την τηλεϊατρική, μηχανήματα μέσω των οποίων μπορούσες να συνδεθείς με έναν νοσοκομείο της Κρήτης και να σου παρέχει οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή.

Όπως μας κατήγγειλαν οι κάτοικοι, τη μια ημέρα ήρθαν τα μηχανήματα και έγιναν τα εγκαίνια υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και την άλλη ημέρα τα μηχανήματα έφυγαν, έμειναν μόνο οι ομπρέλες και οι τέντες κάτω από τις οποίες δεξιώθηκαν τους επίσημους καλεσμένους.



Η τηλεϊατρική δεν λειτούργησε ποτέ και το νησί παραμένει μέχρι και σήμερα χωρίς γιατρό. Χαρακτηριστικό είναι ότι χρέη νοσοκόμας κάνει η ιδιοκτήτρια ενός εστιατορίου που η μόνη της γνώση είναι να κάνει ενέσεις γιατί κάποτε έκανε στη μητέρα της! Αν κάποιος λοιπόν αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα εκείνη επικοινωνεί τηλεφωνικά με ένα νοσοκομείο απέναντι και τη συμβουλεύουν.

Βέβαια μας είπε χαρακτηριστικά ότι έχει ξεκαθαρίσει σε όλους ότι δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση που κάτι δεν πάει καλά. Κατά τ’ άλλα το νησί έχει ένα πολύ ωραίο αγροτικό ιατρείο, ένα πολύ ωραίο κτίριο, αλλά μέσα δεν υπάρχει γιατρός. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει και σε άλλα μέρη της χώρας γιατί με 600 ευρώ τον μήνα ποιος επιστήμονας θα πάει να εγκατασταθεί για ένα χρόνο και ειδικά στα ακριτικά νησιά που η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη;

Πρέπει να δοθούν περισσότερα κίνητρα. Αυτό που έχουμε διαπιστώσει από τις αποστολές μας είναι ότι η Ελλάδα δεν είναι θωρακισμένη ιατρικά. Η περιφέρεια δεν έχει γιατρούς. Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν», μου είπε ο Νίκος Μάνεσης.

Από την άλλη μεριά όμως, οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού δεν μιλούν στην κάμερα της εκπομπής του ALPHA μόνο για όσα έγιναν πριν από χρόνια, αλλά και τους φόβους που έχουν με όσα έχουν ακούσει ότι θα συμβούν άμεσα, καθώς όπως μου τόνισε ο Νίκος Μάνεσης «Υπάρχει μια σκέψη που ελπίζω να μην γίνει ειλημμένη απόφαση. Υπάρχει η σκέψη τα χημικά της Συρίας να ταφούν, να καταστραφούν στη Μεσόγειο.

Έτσι λοιπόν, οι κάτοικοι της Γαύδου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν δεν θα ψηφίσουν στις Ευρωεκλογές. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να πιέσουν και να αποτρέψουν το να ταφούν στη Μεσόγειο, απέναντι από το νησί τους, τα χημικά της Συρίας. Μας είπαν χαρακτηριστικά “Να τα πάρουν στο σπίτι τους αυτοί οι οποίοι τα κατασκεύασαν. Και τα έχουν κατασκευάσει οι Αμερικάνοι”».

Απόψε, στις 24:00, ο Νίκος Μάνεσης μέσα από την εκπομπή του «60’ Ελλάδα» στον ALPHA, μας μεταφέρει στη Γαύδο καταγράφοντας την αλήθεια χωρίς… επισημότητες!