> Voliotaki: Πέθανε από το ξύλο; Ιατροδικαστής: Πολλαπλές κακώσεις σε όλο το σώμα και χτύπημα πιθανότατα με γκλόμπ στον βαρυποινίτη που βρέθηκε νεκρός στο κελί του

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Πέθανε από το ξύλο; Ιατροδικαστής: Πολλαπλές κακώσεις σε όλο το σώμα και χτύπημα πιθανότατα με γκλόμπ στον βαρυποινίτη που βρέθηκε νεκρός στο κελί του

- Κατάγματα στην περιοχή του στέρνου και πολλαπλές θλαστικές-εκχυμωτικές κακώσεις στο σώμα του, έφερε ο βαρυποινίτης Αλβανός Ίλι Καρέλι
- Σύμφωνα με το πόρισμα των ιατροδικαστών τα τραύματα προήλθαν από κάποιο όργανο -κι όχι από χέρια-
- Προσδιορίζονται χρονικά πριν από περίπου τρία 24ωρα - Ο Καρέλι στις 25 Μαρτίου έσφαξε σωφρονιστικό υπάλληλο
- Αναβρασμός από κρατούμενους σε φυλακές της χώρας - Πρόκειται για τις φυλακές Μαλανδρίνου, Τρικάλων, Πάτρας και Δομοκού

- Η κατάσταση ελέγχεται για την ώρα αλλά οι αρχές είναι σε συναγερμό

Πολλά είναι πλέον τα ερωτήματα που προκύπτουν από το προσωρινό πόρισμα του ιατροδικαστή για τις συνθήκες θανάτου του βαρυποινίτη, Ιλι Καρέλι ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί του και ο οποίος είχε σκοτώσει στις 25 Μαρτίου τον σωφρονιστικό υπάλληλο, Γιώργο Τσιρώνη στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Όσοι έσπευσαν να μιλήσουν για θάνατο από παθολογικά αίτια, φαίνεται να έκαναν μεγάλο λάθος αφού τα ευρήματα από το πόρισμα είναι συντριπτικά: Ο βαρυποινίτης είχε πέσει θύμα ξυλοδαρμού και μάλιστα το περιστατικό τοποθετείται χρονικά μετά την δολοφονία του υπαρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου.

Τι λέει το πόρισμα

Κατάγματα στην περιοχή του στέρνου και πολλαπλές θλαστικές-εκχυμωτικές κακώσεις στο σώμα του, έφερε ο βαρυποινίτης Αλβανός Ίλι Καρέλι, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στο κελί, όπου κρατείτο, στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

Αυτό έδειξε η νεκροψία-νεκροτομή που διενεργήθηκε στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες βρέθηκε μια περιεργη κάκωση στην δεξιά παλάμη η οποία προκλήθηκε μεταγενέστερα του χτυπήματος στο στέρνο και η οποία ερευνάται διεξοδικά.

Σύμφωνα με το πόρισμα που συνέταξαν οι ιατροδικαστές Μηνάς Γεωργιάδης και Ελένη Ζαγγελίδου, τα τραύματα αυτά προήλθαν από κάποιο όργανο -κι όχι από χέρια- ενώ προσδιορίζονται χρονικά πριν από περίπου τρία 24ωρα. Παραγγέλθηκαν περαιτέρω ιστολογικές-τοξικολογικές εξετάσεις.

Η σορός του Αλβανού κακοποιού, ο οποίος πριν από λίγες μέρες δολοφόνησε με αυτοσχέδιο μαχαίρι τον 46χρονο αρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, αναμένεται να επιστρέψει στη Νιγρίτα, προκειμένου να παραληφθεί από τους συγγενείς του.

Ετοιμες να εκραγούν οι φυλακές

Ξεσηκωμό αλλοδαπών κρατουμένων προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Αλβανού ισοβίτη Ιλία Καρέλι, στις φυλακές της Νιγρίτας Σερρών.

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών υπαλλήλων Δημήτρης Νικολινάκος:

"αλλοδαποί και κυρίως Αλβανοί κρατούμενοι απείχαν από το συσσίτιο στις φυλακές Μαλανδρίνου, Τρικάλων, Πάτρας και Δομοκού".

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κύριο Νικολινάκο, στις φυλακές Τρικάλων, ήδη η κατάσταση έχει ηρεμήσει.

Πάντως, οι αρχές είναι σε συναγερμό, αν και για την ώρα, η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχουν σοβαρά επεισόδια σε κάποιο από τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για το θάνατο του βαρυποινίτη

Πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από αρμόδιο εισαγγελέα, προκειμένου να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του Αλβανού Ιλί Καρέλι, διατάχθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται:

«Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα του καταστήματος κράτησης Μαλανδρίνου, μεταφέρθηκε, χθες (27.3.2014) περί ώρα 15.45 στο Κ. Κ Νιγρίτας για λόγους προσωπικής του ασφάλειας.

Τοποθετήθηκε σε θάλαμο νεοεισερχομένων περί ώρα 18.30 μόνος του και μακριά από άλλους κρατούμενους, ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθησή του από το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος. Μάλιστα εντός του χώρου κράτησής του τοποθετήθηκε κάμερα, ώστε να υπάρχει πλήρης εποπτεία και καταγραφή όλων των κινήσεων.

Περί ώρα 23.30 υπάλληλοι του καταστήματος κράτησης παρατήρησαν ότι δεν εκινείτο, ενώ βρισκόταν για ώρα στο κρεβάτι του. Εισήλθαν τότε στο κελί του όπου και διαπιστώθηκε έλλειψη των αισθήσεών του. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο προσήλθε σε 17 λεπτά και μετέφερε τον κρατούμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατός του.

Ταυτόχρονα με την ως άνω πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, διενεργείται και προανάκριση από την Αστυνομία στην οποία παραδόθηκε και το υλικό της κάμερας, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τη διαπίστωση των αιτίων θανάτου.

Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή του στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας, σύμφωνα με την αναφορά του διευθυντή του καταστήματος, ο κρατούμενος έφερε μώλωπες για τους οποίους ο ίδιος (κρατούμενος) δεν προσδιόρισε την αιτία τους και δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης».

Η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας

"Εκφράζουμε την λύπη μας για τον θάνατο του Αλβανού κρατουμένου ο οποίος την 25η Μαρτίου αφαίρεσε αναίτια την ζωή του αείμνηστου Συνάδελφού μας Γεωργίου Τσιρώνη.

Ο ανθρωπισμός μας σε καμία περίπτωση δεν θα μας επέτρεπε η διαφοροποίηση στο μέγεθος του πόνου να αποτελέσει αιτία για οποιοδήποτε άλλα συναισθήματα.

Οι εργαζόμενοι στις φυλακές ως υποσύνολο της κοινωνίας των φυλακών που συναποτελείται και από τους έγκλειστους κρατουμένους μαζί με τους οποίους βιώνουμε την κατάντια, την δυστυχία και την εγκατάλειψη πολλών συνανθρώπων μας, χρόνια τώρα μας έχει επιβάλλει να παλεύουμε και να διεκδικούμε για μια φυλακή που δεν θα χρειάζεται να μετρά απώλειες καμία από τις δύο πλευρές.

Επίσης, η ηθική μας και η λογική μας ως εργαζόμενοι μας επιβάλλουν να κινούμεθα μακριά και να καταγγέλλουμε οποιαδήποτε μορφή αυτοδικίας ή αντεκδίκησης.

Προσηλωμένοι στην πανανθρώπινη αξία της ζωής που αποτελεί βασικό οδηγό του αγώνα μας, μας επιβάλλει μαζί με την λύπη μας για αυτό καθ’ αυτό το γεγονός να εκφράσουμε και τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια του θανόντος.

Είμαστε σίγουροι ότι η έρευνα που ήδη διεξάγεται θα αποδείξει καταρχήν κάτω από ποιες συνθήκες και σε ποια αίτια οφείλεται ο θάνατος του κρατουμένου, καθώς και την ειλικρίνεια των λόγων μας, δεδομένου ότι δεν έχουμε καμία συμμετοχή σε αυτόν, ούτε παραλείψαμε να κάνουμε κάτι που θα εξέθετε την ζωή του σε κίνδυνο"