Τον κίνδυνο, από την επόμενη δικαστική χρονιά, να εκπνέουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων επισήμανε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου, κατά τη διάρκεια της ακρόασης φορέων στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή που επεξεργάζεται το νομοσχέδιο για τη «δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο».
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η κ. Θάνου απευθυνόμενη στον υπουργό...Δικαιοσύνης και τους βουλευτές, είναι τόσος ο φόρτος των υποθέσεων που το Εφετείο εκφράζει ανησυχία ότι την επόμενη δικαστική χρονιά «θα αρχίσουν να φεύγουν τα 18μηνα των προφυλακίσεων».
Στις βασικές αιτίες για τον φόρτο των υποθέσεων, η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων έθεσε τις πολλές οικονομικές υποθέσεις και τα οικονομικά εγκλήματα, τα οποία λόγω κρίσης έχουν αυξηθεί και έχουν φθάσει σε ανησυχητικά επίπεδα.
Ενδεικτικά του προβλήματος είναι τα στοιχεία που παρουσίασε η κ. Θάνου στην κοινοβουλευτική επιτροπή και δείχνουν ότι ενώ το 2008 τα ανακριτικά γραφεία του Πρωτοδικείου Αθηνών είχαν να διαχειριστούν 4.000 υποθέσεις, το 2012 είχαν 8.500 υποθέσεις.
Μεγάλος είναι ο φόρτος και στα ποινικά ακροατήρια, πρόσθεσε, καθώς είναι ανθρωπίνως αδύνατο το δικαστήριο να διεκπεραιώσει όλες τις υποθέσεις. Μοιραία, οι μισές υποθέσεις αναβάλλονται, με συνέπεια να επιβαρύνονται συνεχώς τα πινάκια και να διαμαρτύρονται οι διάδικοι.
Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι στο Πρωτοδικείο Αθηνών προσδιορίζονται οι υποθέσεις των ασφαλιστικών μέτρων, που είναι διαδικασία κατεπείγουσας φύσεως, μετά από έξι μήνες.
Στις αστικές υποθέσεις ορίζεται δικάσιμος μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια, ενώ τραγική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που προσδιορίζεται δικάσιμος από το 2020 έως το 2022 στα περισσότερα ειρηνοδικεία.
«Ασφαλώς με τέτοια κατάσταση φθάνουμε στα όρια της αρνησιδικίας» ανέφερε η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, επισημαίνοντας την ανάγκη να καλυφθούν οι ελλείψεις που υπάρχουν στις οργανικές θέσεις και τις υποδομές και να αυξηθεί ο αριθμός των εισακτέων στη Σχολή Δικαστών.