Πάνω από τέσσερις βιοτεχνικές επιχειρήσεις κατέβαζαν "ρολά" καθημερινά το 2013 στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία, που ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου (ΒΕΘ), Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 16 Δεκεμβρίου, από τα μητρώα του ΒΕΘ διεγράφησαν 1.546 βιοτεχνικές επιχειρήσεις (1.770 στο αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και 1.921 στο σύνολο του 2012), έναντι μόλις 656 εγγραφών (686 το 2012)."Έχουμε σχεδόν τρεις διαγραφές ανά μία εγγραφή και είναι θλιβερό ότι βιοτεχνίες με παράδοση στον κλάδο τους κλείνουν. Το 2014 πρέπει να υπάρξει κάτι, που θα αλλάξει τα δεδομένα, καθώς σήμερα, η υπέρμετρη φορολογία οδηγεί τις επιχειρήσεις σε κλείσιμο και αφανισμό.
Έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο, όπου ένα είναι σίγουρο σε αυτή τη ζωή: ο θάνατος και οι φόροι", είπε χαριτολογώντας ο κ.Παπαδόπουλος και πρόσθεσε ότι "η αντοχή της ελληνικής κοινωνίας έχει εξαντληθεί και αυτό οφείλουν να το αναγνωρίσουν και οι εταίροι μας". Κατά τον ίδιο, "αφού ανάπτυξη από το δημόσιο δεν αναμένεται, πρέπει να προστατευτεί ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας και ιδίως η βιοτεχνία".
Κλείνουν γιατί κρίνονται ασύμφορες
Παρά το ζοφερό κλίμα και τις εκατοντάδες διαγραφές, ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων που "βγήκαν" από τα μητρώα του ΒΕΘ ήταν μειωμένος κατά 12,6% στο υπό εξέταση διάστημα του 2013, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό.
Τον μεγάλο "ασθενή" αποτέλεσαν οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς 1.194 διεγράφησαν από το μητρώο του ΒΕΘ και ακολούθησαν οι ομόρρυθμες επιχειρήσεις με 268 διαγραφές.
Την πρωτιά στους λόγους διαγραφής και το 2013 κατέχουν οι επιχειρήσεις που κρίθηκαν ασύμφορες με τον αριθμό αυτών να αγγίζει 826, όταν ένα χρόνο πριν έφτασαν τις 1.116.
Αυξημένος σε σχέση με πέρυσι είναι ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε κλείσιμο λόγω συνταξιοδότησης (407), έναντι 362 το 2012. Στις εγγραφές δυναμικά παρούσες οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς έναρξη έκαναν 481.