> Voliotaki: Η Κίνα νοίκιασε καλλιεργήσιμη γη από την Ουκρανία

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Η Κίνα νοίκιασε καλλιεργήσιμη γη από την Ουκρανία

Δεν της αρκεί η δική της παραγωγή 
- Για ξεπούλημα της χώρας μιλούν στην Ουκρανία

H Κίνα λόγω υπερπληθυσμού αδυνατεί να παράγει όσα χρειάζονται οι κάτοικοί της και νοικιάζει καλλιεργήσιμη γη σε διάφορες χώρες του κόσμου...

Έρευνες έχουν δείξει ότι το 1% της καλλιεργήσιμης γης του πλανήτη έχει πουληθεί σε ξένους επενδυτές με στόχο να καλλιεργούν εκτάσεις για λογαριασμό άλλων χωρών. Η Κίνα η πολυπληθέστερη χώρα στη γη έχει αγοράσει εκτάσεις στη Νότιο Αμερική, στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Αφρική.

Η μεγαλύτερη και πιο πρόσφατη επένδυση της Κίνας είναι στην Ουκρανία. Η εταιρία Xinjiang Production νοίκιασε το 5% της Ουκρανικής γης μέσω της εταιρίας αγροτικών εκμεταλλεύσεων KSG Argo, με σκοπό να την καλλιεργήσει.

Η κυβέρνηση της χώρας δεν επιβεβαιώνει το γεγονός επειδή υπάρχουν αντιδράσεις από τους Ουκρανούς αγρότες που δηλώνουν ότι αυτό είναι ξεπούλημα της γης τους στους Κινέζους. Ο πρόεδρος της εταιρίας Argo Σεργκίι Κασάνοφ θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των συμπατριωτών του δήλωσε :

«Οι Κινέζοι δεν έχουν πολιτικές φιλοδοξίες στην Ουκρανία, ο σκοπός της παρουσίας τους εδώ είναι καθαρά οικονομικός και η στρατηγική τους βασίζεται στον οικονομικό πραγματισμό. Μόνο Ουκρανοί θα εργάζονται στα χωράφια της χώρας μας, η Κίνα θα μας δώσει την τεχνογνωσία, την τεχνολογία και τα μέσα».

Ο διεθνής Τύπος αναφέρει ότι ο τελικός στόχος των Κινέζων είναι η εκμετάλλευση τριάντα εκατομμυρίων στρεμμάτων στην Ουκρανία, έκταση που ισοδυναμεί με την έκταση του Βελγίου και αντιστοιχεί στο 9% της καλλιεργήσιμης γης στην χώρα.

Τον ερχόμενο μήνα ο Ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κίνα, ενώ κι άλλες ουκρανικές και κινεζικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει μεταξύ τους συνεργασία για επενδύσεις και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων.