Την τακτική της απαξίωσης των δημόσιων δομών Υγείας που ακολουθεί το υπουργείο Υγείας και ο Άδωνις Γεωργιάδης καταγγέλλει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά.
• Εάν μειωθεί υπέρμετρα η τιμή των φαρμάκων, σε σημείο που να μην ανταποκρίνεται στο κόστος, θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, με αποτέλεσμα να πληγεί η περίθαλψη των πολιτών
• Έχει μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης του ελληνικού πληθυσμού κατά τα 3,5 χρόνια, αυτό ας το λάβουν υπόψη τους στο υπουργείο πολύ σοβαρά.
• Δεν έκατσε ακόμη η σκόνη από τα νοσοκομεία που έκλεισαν και χωρίς να έχει καταγραφεί η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο υπουργός ανακατεύει και πάλι την τράπουλα
• Ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει τον αριθμό των ανασφάλιστων
• Το υπουργείο Υγείας απαξιώνει και ακυρώνει αξιόπιστα δημόσια Εργαστήρια, μη στέλνοντας αναλώσιμα και στρέφοντας τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα.
• Ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε ότι δεν γνωρίζει τον αριθμό των ανασφάλιστων
• Το υπουργείο Υγείας απαξιώνει και ακυρώνει αξιόπιστα δημόσια Εργαστήρια, μη στέλνοντας αναλώσιμα και στρέφοντας τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα.
• Εάν μειωθεί υπέρμετρα η τιμή των φαρμάκων, σε σημείο που να μην ανταποκρίνεται στο κόστος, θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, με αποτέλεσμα να πληγεί η περίθαλψη των πολιτών
• Έχει μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης του ελληνικού πληθυσμού κατά τα 3,5 χρόνια, αυτό ας το λάβουν υπόψη τους στο υπουργείο πολύ σοβαρά.
Σοβαρές καταγγελίες για το γεγονός ότι οι εγκέφαλοι του υπουργείου Υγείας απαξιώνουν και ακυρώνουν αξιόπιστα δημόσια Εργαστήρια, μη στέλνοντας αναλώσιμα και στρέφοντας τους πολίτες στον ιδιωτικό τομέα κάνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά.
Με αυτόν τον τρόπο, τονίζει η πρόεδρος του ΙΣΠ, ακυρώνεται μία σοβαρή προσπάθεια του δημόσιου τομέα και τα εργαστήρια αυτά, θα οδηγηθούν στους ιδιώτες.
Τέτοιες περιπτώσεις συνεχίζει, είναι τα εργαστήρια του Οίκου Ναύτου και πρώην ΙΚΑ και ΔΕΗ (σε σύνολο 140 περίπου εργαστηρίων).
Η κ. Ανεμοδουρά, υπογραμμίζει με επικριτικό ύφος ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, επίτηδες άφησε τα εργαστήρια στεγνά από αναλώσιμα- δεν έβαλαν πλαφόν ενώ τους το είχαμε ζητήσει- με αποτέλεσμα να απαξιωθούν οι δομές και να ξεφύγουν οι δαπάνες. Και τώρα, εκ των υστέρων, ζητούν από τα εργαστήρια να πληρώνουν clawback και rebate. Αυτή βέβαια η ιστορία έχει ξεκινήσει επί Λοβέρδου. Ο κόσμος έτσι, οδηγείται για τις εργαστηριακές του εξετάσεις στον ιδιωτικό τομέα, και τα ίδια τα εργαστήρια, αναγκαστικά οδηγούνται στο ...ιδιωτικό «απόσπασμα». Δηλαδή, θα παρουσιαστεί πλειοδότης από τον ιδιωτικό τομέα και μπορεί να μην είναι μακριά η ώρα που όλος αυτός ο δημόσιος πλούτος θα περάσει σε ιδιωτικά χέρια.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, σημειώνει η πρόεδρος του ΙΣΠ, είναι το πρώην ΙΚΑ του Πειραιά ένα από τα καλύτερα εργαστήρια ορμονολογικών δεικτών το οποίο έχει ξεμείνει τελείως από τα απαραίτητα αναλώσιμα και επομένως, δεν μπορεί να διενεργήσει εξετάσεις. Αλλά και στα πρώην ΙΚΑ Αγ. Σοφίας και Δραπετσώνας δεν μπορεί να κάνει ο πολίτης, ούτε εξέταση αιματοκρίτη.
Σε ερώτηση πώς κρίνουν γενικότερα τη στάση του κ. Γεωργιάδη οι γιατροί, η κ. Ανεμοδουρά τονίζει ότι είναι και στόχευση για να απαξιωθεί η υγεία και ανικανότητα, προσθέτοντας ότι έχουν γίνει σχετικές επερωτήσεις και στην Βουλή.
Η κατάσταση στην υγεία δεν μπορεί να προχωρήσει με αυτήν τακτική και αυτήν την λογική, αφού η περίθαλψη του ελληνικού λαού καταβαραθρώνεται, και συνεχίζει:
«Δεν έκατσε ακόμη η σκόνη από τα νοσοκομεία που έκλεισαν και χωρίς να έχει καταγραφεί η κατάσταση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο υπουργός ανακατεύει και πάλι την τράπουλα στο θέμα της ΠΦΥ.
Και όταν τον ρωτήσαμε εάν γνωρίζει τον αριθμό των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων, είπε πως δεν τον γνωρίζει.
Καθημερινά συνταξιοδοτούνται γιατροί από την ΠΦΥ. Επίσης, απελύθησαν 1040 με σύμβαση έργου στα ιατρεία του ΕΟΠΥΥ και ο υπουργός, δεν ανανέωσε την σύμβαση. Από τον Μάιο του 2013 κορόιδευαν τους πολίτες. Ότι θα ανανεωθεί η σύμβαση. Τελικώς, δεν πέρασε την σχετική απόφαση, ούτε ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης ούτε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης».
Αναφορικά με το συνέδριο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο οποίο ο υπουργός Υγείας, επεσήμανε ότι δεν προτίθεται να κόψει τις συντάξεις των πολιτών για να εξορθολογήσει το σύστημα στην υγεία, η πρόεδρος του ΙΣΠ αναφέρει ότι «είναι υποχρέωση του κράτους τόσο να δώσει συντάξεις, όσο και να δώσει σωστή περίθαλψη στον κόσμο, εμείς δεν είμαστε κράτος να φροντίσουμε γι' αυτό». Και προσθέτει, πως «εάν δεν φθάνει το δημόσιο λογιστικό, τότε ας κόψει η κυβέρνηση από τους μισθούς των υπουργών, των υφυπουργών και όλων των δημόσιων λειτουργών».
Αναφορικά με τους ανασφάλιστους, η πρόεδρος του ΙΣΠ σημειώνει με νόημα πως δεν υπάρχει φως για αυτούς, οι άνθρωποι είναι στον Καιάδα, προσθέτοντας: «Είναι δυνατόν ένα επίσημο κράτος να στηρίζεται στην φιλανθρωπία και στον εθελοντισμό;»
«Ούτε αποτελεί λύση να δίνει ο κάθε φορέας, το φάρμακο που έχει στην αποθήκη του. Διότι είναι γνωστό, ότι τα φάρμακα θέλουν συγκεκριμένη διατήρηση και συντήρηση που μόνο τα φαρμακεία μπορούν να το κάνουν».
Για την φαρμακευτική δαπάνη, η κ. Ανεμοδουρά είναι ξεκάθαρη: «Εάν μειωθεί υπέρμετρα η τιμή των φαρμάκων, σε σημείο που να μην ανταποκρίνεται στο κόστος, θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά, με αποτέλεσμα να πληγεί η περίθαλψη των πολιτών».
Τέλος, η πρόεδρος του ΙΣΠ αναφέρει ότι «περιμένουμε την συγγνώμη του υπουργού γι' αυτό που είπε, δηλαδή ότι δεν θα εμπιστευόταν το παιδί του σε έναν χειρουργό της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι ντροπή, οφείλει μία συγγνώμη».
Καταλήγοντας, σημειώνει πως σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έχει μειωθεί το προσδόκιμο επιβίωσης του ελληνικού πληθυσμού στα 3,5 χρόνια, αυτό ας το λάβουν υπόψιν τους στο υπουργείο πολύ σοβαρά.
Πηγή: onmed.gr