Σε καθεστώς οικονομικής ασφυξίας βρίσκεται πλέον ο ΔΟΛ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Lykavitos.gr μετά από άρνηση της ALPHA BANK να χορηγήσει νέο έκτακτο δάνειο το οποίο είχε ζητήσει ο Σταύρος Ψυχάρης.
Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιχειρεί να αντιμετωπίσει...
ο Σταύρος Ψυχάρης μαζί με τον στενό του φίλο και συνέταιρο Π. Κoυβουτσάκη ο οποίος τάσσεται υπέρ των λεγόμενων καθαρών λύσεων που περιλαμβάνουν μαζικές απολύσεις περικοπές μισθών και τη δημιουργία μιας νέας ευέλικτης εταιρίας χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και υψηλό κόστος παραγωγής.
Στην ουσία προκρίνει ένα μοντέλο εντελώς διαφορετικό από το σημερινό με ριζικές ανατροπές στις σχέσεις εργασίας και βεβαίως την απομάκρυνση των στελεχών που στοιχίζουν σε χρήμα. Πάντως έχει ιδιαίτερη σημασία η άρνηση της ALPHA να χορηγήσει νέο δάνειο στο ΔΟΛ γιατί σηματοδοτεί την στάση των τραπεζών απέναντι στα υπερχρεωμένα δημοσιογραφικά συγκροτήματα.
Πρόκειται για μια απόφαση-πιλότο που θα ισχύσει για όλους είπε στο Lykavitos.gr κορυφαίος τραπεζικός παράγοντας και έχει σχέση τόσο με τοξικά δάνεια που έχουν σωρεύσει οι τράπεζες από εκδοτικές και τηλεοπτικές επιχειρήσεις τα οποία ξεπερνούν το 1,5 δις ευρώ όσο και με την απόφαση της τρόικα και του ΤΧΣ να κόψει μαχαίρι τα θαλασσοδάνεια ακόμα και αν αυτά αφορούν ισχυρούς παράγοντες που στηρίζουν το σύστημα.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε συρρίκνωση ή ακόμα και κλείσιμο μικρών και μεγάλων εκδοτικών επιχειρήσεων οι οποίες είναι αδύνατο να λειτουργήσουν στο νέο οικονομικό περιβάλλον και τη δημιουργία νέων μέσων ενημέρωσης που δεν θα στηρίζονται στο δανεισμό και την πρακτική διαφήμιση.
Στο μεταξύ το ποσό των 8.820.000 ευρώ θα χρειαστεί το Mega για το 2014.
Είναι οι δύο δόσεις που έρχονται την επόμενη σεζόν προς τις τράπεζες για την αποπληρωμή του ομολογιακού δάνειο των 92 εκατ. ευρώ που έλαβε από τις τράπεζες. Μετά από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που ανέβασε το μερίδιο του Πηγάσου σχεδόν στο 33%, το Mega είναι σε θέση να πληρώσει τη δόση των 5.880.000 στις 28 Δεκεμβρίου 2012 και να καλύψει τις ανάγκες των δύο εταιρειών παραγωγής, Studio ATA (ΔΟΛ) και Άνωση (Πήγασος).
Το Mega θα πρέπει να αναζητήσει τα χρήματα από τη διαφημιστική αγορά, από περικοπές σε εργαζόμενους και ίσως από μια ακόμη αύξηση. Θυμίζουμε πως τα δύο τελευταία χρόνια 2012 και 2013 οι μέτοχοι του Mega έχουν καταβάλει συνολικά το ποσό των 25 εκατ. ευρώ και πως μπροστά τους έχουν να πληρώσουν τη δόση «μαμούθ» των… 59.780.000 ευρώ στις 28 Δεκεμβρίου 2016.
Στόχος της διοίκησης του Τηλέτυπου, όπως ήδη περιγράφεται από το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά 28%, με τη μείωση του μισθοδοτικού κόστος τη διετία 2011-2012 να κυμαίνεται στο 12%.
Το κόστος μισθοδοσίας του Mega στους πρώτους έξι μήνες του 2013 ανήλθε σε 10.552.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο τμήμα του, 8.227.000 ευρώ να προέρχεται από τον τομέα της παραγωγής, τα 1.651.000 ευρώ από τις διοικητικές υπηρεσίες και 674.000 ευρώ από το μάρκετινγκ.
Το Mega την ίδια περίοδο διατηρούσε 501 εργαζόμενους εκ των οποίων οι 184 είναι στις διοικητικές υπηρεσίες, οι τεχνικοί σε 183, οι δημοσιογράφοι 98, οι λοιποί 25 και οι συμβασιούχοι 11.