Νέες αποκαλύψεις γύρω από το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων ευρωπαίων πολιτικών και πολιτών από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ φέρνει στο φως η βρετανική εφημερίδα Guardian.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται απόρρητο έγγραφο που παρέδωσε ο πρώην τεχνικός σύμβουλος των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, Έντουαρντ Σνόουντεν, η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ παρακολουθούσε τις τηλεφωνικές κλήσεις 35 ξένων ηγετών, τα ονόματα των οποίων δεν αναφέρονται.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η NSA ενθαρρύνει αξιωματούχους φορέων και υπηρεσιών της αμερικανικής κυβέρνησης να μοιράζονται τις λίστες επαφών τους, έτσι ώστε να προστίθενται τηλεφωνικοί αριθμοί ξένων πολιτικών στα συστήματα παρακολούθησής της.
Όπως αναφέρεται, σε μια περίπτωση, ένας αμερικανός αξιωματούχος (ο οποίος δεν κατονομάζεται) παρέδωσε στην NSA πάνω από 200 αριθμούς τηλεφώνων, στους οποίους περιλαμβάνονταν και αυτοί των 35 ξένων ηγετών.
Το υπόμνημα που διέρρευσε μέσω του Σνόουντεν χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2006 και σύμφωνα με αυτό από τις παρακολουθήσεις δεν προέκυψαν σημαντικές, αξιοποιήσιμες πληροφορίες.
«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, την Πέμπτη την παρακολούθηση μεταξύ χωρών με φιλικές σχέσεις.
«Κατασκοπεία μεταξύ φίλων, κάτι τέτοιο απλώς δεν γίνεται», δήλωσε η κ. Μέρκελ, κατά την άφιξή της στο χώρο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Το είχα πει στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, όταν είχε έλθει στο Βερολίνο και του το επανέλαβε την Τετάρτη στο τηλέφωνο», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας.
«Χρειαζόμαστε εμπιστοσύνη μεταξύ εταίρων και η συγκεκριμένη έννοια πρέπει να επανακτηθεί», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα την Πέμπτη, η Γερμανία είχε καλέσει τον αμερικανό πρεσβευτή στο Βερολίνο για εξηγήσεις σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ παρακολουθούσαν το κινητό τηλέφωνο της κ. Μέρκελ.
Η τελευταία είχε τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη το βράδυ με τον κ. Ομπάμα, απαιτώντας απάντηση και προειδοποιώντας τον ότι, σε περίπτωση που οι πληροφορίες αποδειχθούν αληθινές, θα πρόκειται για «παραβίαση εμπιστοσύνης».
Ο Λευκός Οίκος αρνείται ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις επικοινωνίες της κ. Μέρκελ, ωστόσο δεν απορρίπτει ρητά την πιθανότητα να τις έχουν παρακολουθήσει στο παρελθόν.
Η Ουάσιγκτον αρνείται επίσης τις πληροφορίες περί μαζικών παρακολουθήσεων δεδομένων στη Γαλλία.