> Voliotaki: Απολογούνται Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος

Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013

Απολογούνται Κασιδιάρης, Λαγός, Παναγιώταρος και Μίχος

Με απολογίες - μανιφέστα στις οποίες αναμένεται να κάνουν λόγο για «πολιτικές διώξεις», φέρονται να απαντούν στο βαρύ κατηγορητήριο της Δικαιοσύνης οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Το κατώφλι της πρώην Σχολής Ευελπίδων πέρασαν λίγο μετά τις 15:25 οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον των ανακριτών κατά της διαφθοράς Σ. Γεωργουλέα και Χ. Παπακώστα.


«Είμαστε καθαροί σαν κρύσταλλο» φώναξε ένας από τους βουλευτές κατά τη διάρκεια της εισόδου τους στο κτήριο 6 που έγινε από την πίσω πόρτα.

Έξω από το χώρο των δικαστηρίων είχαν συγκεντρωθεί περί τα 100 άτομα σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους συλληφθέντες βουλευτές. Μάλιστα, κατά την άφιξή τους ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και φώναξαν «ήρωες».
gada

Απολογίες-μανιφέστα

Με απολογίες - μανιφέστα, στις οποίες αναμένεται να κάνουν λόγο για «πολιτικές διώξεις», φέρονται να απαντούν στο βαρύ κατηγορητήριο της Δικαιοσύνης οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου μετατέθηκε για την Τετάρτη, από την Τρίτη που αρχικά είχε προσδιοριστεί, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισής του, ενώ ο βουλευτής Επικρατείας του κόμματος Χρήστος Παππάς θα απολογηθεί την Πέμπτη. Την Τετάρτη αναμένεται και η απολογία του «πυρηνάρχη» της Νίκαιας, Γιώργου Πατέλη.

Τι θα υποστηρίξει ο Ηλίας Κασιδιάρης ενώπιον των ανακριτών

Για πολιτική δίωξη θα κάνει λόγο ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος σύμφωνα με το κατηγορητήριο ήταν ο επιχειρησιακός αρχηγός της «εγκληματικής οργάνωσης» Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, απολογούμενος ενώπιον των ειδικών ανακριτών θα αρνηθεί τις κατηγορίες αμφισβητώντας τη νομιμότητα της διαδικασίας γιατί «δεν ήρθη η ασυλία μου όπως υποστηρίζουν πολλοί συνταγματολόγοι. Πίσω από τη δίωξη κρύβεται πολιτική σκοπιμότητα, λόγω την επικείμενων δημοτικών εκλογών».

Επιπλέον, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα υποστηρίξει ότι το καταστατικό που υπάρχει στο κατηγορητήριο «δεν το αναγνωρίζουμε, δεν είναι αυτό που έχει κατατεθεί στον Άρειο Πάγο».

Κατά τον Ηλία Κασιδιάρη, ο ρόλος του στη Χρυσή Αυγή ήταν αυτός του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος και μόνο.

Μάλιστα, η υπεράσπισή του θα προσκομίσει εφημερίδες με φράσεις που σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αποδίδονται στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, όπως «θα σας λιώσω, θα σας ξεριζώσω», τις οποίες φράσεις χαρακτηρίζουν ακραίες που δείχνουν τη σκοπιμότητα.

Αναφερόμενος στις καταγγελίες που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας περί μηχανοκίνητου τμήματος της Χρυσής Αυγής, με την ονομασία ΙΝΟΒΑ, το οποίο προέβαινε σε επιθέσεις, ο Ηλία Κασιδιάρης θα υποστηρίξει ότι πρόκειται για προβοκάτσια, καθώς «δεν θα δίναμε ποτέ ξενόγλωσση ονομασία σε ένα τμήμα μας».

Ο κατηγορούμενος βουλευτής θα επικαλεστεί και συνομιλία του Γιώργου Πατέλη με κάποιο άλλο μέλος της Χρυσής Αυγής όπου σχεδόν κλαψουρίζοντας εκφράζει την αγωνία του ότι θα τον διώξουν.

Αυτή η συνομιλία φέρεται να είναι καταγεγραμμένη λίγα λεπτά μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και ο Ηλίας Κασιδιάρης θα την επικαλεστεί προκειμένου να καταδείξει ότι καμία άνωθεν εντολή δεν υπήρχε και ότι ο πυρήνας του Πειραιά λειτουργούσε αυτόνομα.

Το κατηγορητήριο

«Η εν λόγω ομάδα (Χρυσή Αυγή) επικεφαλής της οποίας εξαρχής ήταν ο Ν. Μιχαλολιάκος μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό υπο την επωνυμία Χρυσή Αυγή. Ήδη κατά το χρόνο αυτό επήλθε διαχωρισμός του πολιτικού τμήματος της οργανώσεως από το επιχειρησιακό τμήμα αυτής σκοπός του οποίου ήταν η δια της βίας αντιμετώπιση των θεωρούμενων ως εχθρών της οργάνωσης….

Σε ιδεολογικό επίπεδο η οργάνωση υπεραμύνεται της φυλετικής καθαρότητας της Αρείας Φυλής (στην οποία φέρεται ανήκων και ο ελληνικός λαός) και της ανωτερότητας αυτής έναντι μη "Αρείων" πληθυσμών, δηλαδή θεωρεί ότι οι μη ανήκοντες στη "λαϊκή κοινότητα της φυλής" είναι υπάνθρωποι, τους υπανθρώπους, δε, συγκαταλέγονται οι αλλοδαποί, οι μετανάστες, οι Ρομά, οι ομοφυλόφιλοι, οι έχοντες κινητικά ή νοητικά προβλήματα αλλά και οι διαφωνούντες με τις θέσεις και τις απόψεις της Χ.Α».

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι Κασιδιάρης και Παναγιώταρος

Με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο βρίσκονται αντιμέτωποι οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Οι Ηλίας Κασιδιάρης και Ηλίας Παναγιώταρος κατηγορούνται για παράβαση του άρθρου 187 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο αφορά στην ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που επιδιώκει τη διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων. Από αυτά τα σοβαρότερα είναι:

1. Απόπειρα ανθρωποκτονίας με δράστη τον Κωνσταντίνο Κοντόμο.
2. Ανθρωποκτονία από πρόθεση και από κοινού με τους κατηγορούμενους Δ.Λ και Χ.Σ.
3. Απόπειρα ανθρωποκτονίας και άμεση συνέργεια σε αυτή με τους κατηγορούμενους Γ.Α και Α. Χ υπόθεση για την οποία περατώθηκε η κύρια ανάκριση
4. Ληστεία από κοινού με τους κατηγορουμένους Α.Β και Α. Γ.
5. Ληστεία από κοινού με τον κατηγορούμενο Ν. Β. κλπ
6. Έκρηξη και παραβάσεις σχετικά με τις εκρηκτικές ύλες με τους κατηγορούμενους Ζ. Μ
7. Βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη με κατηγορούμενους τους Α. Π. Κλπ
8. Διακεκριμένη διατάραξη κοινής ειρήνης κλπ με κατηγορούμενους τους Α. Π κλπ
9. Απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση από κοινού και κατά συρροή με κατηγορούμενους τους Β. Σ κλπ
10. Ανθρωποκτονία από πρόθεση με κατηγορούμενο τον Γιώργο Ρουπακιά.

Ελεύθεροι οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενος για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής
Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στους ειδικούς ανακριτές οι δύο από τους τρεις κατηγορούμενους για ένταξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Στον πρώτο κατά σειρά κατηγορούμενο επιβλήθηκε μόνο ο περιοριστικός όρος απαγόρευσης από τη χώρα, ενώ σε βάρος του δεύτερου επιβλήθηκε και η υποχρεωτική εμφάνισή του κάθε μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

Και οι δύο αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Μάλιστα, ο πρώτος κατά σειρά κατηγορούμενος υποστήριξε ότι ενεπλάκη στην υπόθεση από μία κλήση σε συγκατηγορούμενο συγγενή του.

Ο τρίτος κατηγορούμενος έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη.