Πρόγραμμα εξόδου από το Μνημόνιο τύπου Ιρλανδίας επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
Η στρατηγική του Μαξίμου και τα εμπόδια που θέτουν οι δανειστές.
Το παράδειγμα της Ιρλανδίας για έξοδο από το Μνημόνιο επεξεργάζεται η Ελλάδα με στόχο την οικονομική της ανεξαρτησία.Η στρατηγική του Μαξίμου και τα εμπόδια που θέτουν οι δανειστές.
Το... «exit programme» τύπου Ιρλανδίας περιλαμβάνει μικρές εκδόσεις στις αγορές και κάλυψη των χρηματοδοτικών κενών όχι με κατ’ ανάγκην «κούρεμα» του χρέους.
Η περίπτωση της Ιρλανδίας ωστόσο δεν είναι ίδια με της Ελλάδας.
Το πρόβλημα της Ιρλάνδίας που την έφτασε στο χείλος του “γκρεμού” αφορούσε το τραπεζικό της σύστημα. Η Ελλάδα, αντίθετα, αντιμετώπιζε (και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει) σοβαρότατο δημοσιονομικό πρόβλημα το οποίο μετέτρεψε σε τραπεζικό και έπειτα εξαπλώθηκε σε όλους τους τομείς της οικονομίας.
Οι δύο περιπτώσεις είναι σαφώς διαφορετικές.
Η Ιρλανδία όμως βγαίνει στις αγορές και καταφέρνει μέσα σε δυο δεκαετίες να κάνει ένα δεύτερο «οικονομικό θαύμα» διότι κατάφερε να εντοπίσει το πρόβλημά της, να διαπραγματευτεί σωστά το πλαίσιο υποστήριξής της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.
Προϋπόθεση του εν λόγω σεναρίου είναι η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να μην προκύψουν τα επόμενα έτη δημοσιονομικά κενά και βεβαίως να πειστούν οι δανειστές μας γι’ αυτό.
Τη σχετική συζήτηση επιχείρησε να ανοίξει το βράδυ της Δευτέρας σε ανώτατο επίπεδο στο Λουξεμβούργο στη συνεδρίαση του Eurogroup ο Γ. Στουρνάρας, προσδιορίζοντας μάλιστα το χρηματοδοτικό κενό σε 10,5 με 10,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Το Έλληνα υπουργό "προσγείωσε" σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Άσμουσεν ο οποίος έκανε λόγο για «σημαντικό δημοσιονομικό κενό» εντός του 2014.
Πηγές των Βρυξελλών επισημαίνουν ότι η αναφορά του κ. Άσμουσεν φανερώνει και τις προθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων οι οποίοι δεν δείχνουν να συμμερίζονται την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και δύσκολα θα συναινέσουν σε ένα «exit programme».
Τόσο η τρόικα όσο και η ΕΕ ξεκαθαρίζουν πως ο μόνος δρόμος για την Ελλάδα είναι να προχωρήσει άμεσα στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων και κυρίως στις διαρθρωτικές αλλαγές.
Αν γίνουν αυτά, τότε το Δεκέμβριο ή το πολύ τον Ιανουάριο, όταν και θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα και θα κριθεί εάν υπάρχει δημοσιονομικό κενό, θα μπορέσει η κυβέρνηση να επαναφέρει τη συζήτηση για ένα "πρόγραμμα εξόδου".