Στην Κρήτη το τελευταίο διάστημα έχουν γίνει μερικές δεκάδες σεισμοί και ειδικά στην Νότια πλευρά του Νησιού αλλά και στα Δυτικά, που βέβαια είναι γνωστό ότι στην περιοχή βρίσκεται το...
Ελληνικό Τόξο, σημείο που ενώνεται η Ευρωπαϊκή πλάκα με αυτήν της Αφρικής.Ωστόσο η ανησυχία των πολιτών είναι μεγάλη, καθότι αποδίδουν το αυξανόμενο φαινόμενο στις σεισμικές έρευνες που έγιναν...
και στο Νησί μας, για φυσικό αέριο και πετρέλαιο και τα ερωτηματικά που γεννιούνται είναι το κατά πόσο οι έρευνες και η μέθοδος που χρησιμοποιείται μπορεί να επηρεάσει και να δημιουργήσει σεισμούς, ή να εντείνει το φαινόμενο.
Σε επικοινωνία πού είχε το Flashnews.gr με δύο έγκριτους Ακαδημαϊκούς από τον χώρο της Γεωφυσικής και της Σεισμολογίας, που για ευνόητους λόγους δεν επιθυμούν να δημοσιευτεί το όνομα τους, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι μέχρι τώρα η σχετική βιβλιογραφία δεν αναφέρει ότι η μέθοδος που χρησιμοποιείται για τις έρευνες μπορεί να προκαλέσει σεισμικά φαινόμενα.
Ωστόσο όμως σημείωσαν, ότι κατά την διάρκεια της εξόρυξης μπορεί μία περιοχή που γίνεται άντληση πετρελαίου, να δώσει ένα μικρό σεισμό, αλλά και αυτό εξαρτάται από την γεωμορφολογία της περιοχής. Για παράδειγμα στην Σαουδική Αραβία που το έδαφος είναι από άμμο τα δεδομένα είναι διαφορετικά από την περιοχή την δική μας.
Αυτό που τονίστηκε όμως είναι ότι στην διάρκεια των εξορύξεων εφαρμόζονται κατάλληλες μέθοδοι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες σεισμού, όπως για παράδειγμα όταν από ένα κοίτασμα αντλείται το πετρέλαιο την ίδια στιγμή γεμίζει με νερό, ώστε να σταθεροποιηθούν οι πιέσεις στο υπέδαφος.
Σίγουρα στο μέλλον θα πρέπει η πολιτεία να κάνει τις κατάλληλες έρευνες και μελέτες ώστε να αναλυθούν εκείνα τα δεδομένα που θα μας δώσουν την πλήρη εικόνα της κατάστασης που θα δημιουργηθεί στην διάρκεια των εξορύξεων του φυσικού αερίου, αλλά και του μαύρου χρυσού.