Την περασμένη εβδομάδα στα Χανιά της Κρήτης πραγματοποιήθηκε το διεθνές συνέδριο της Ελληνικής Γεωλογικής Εταιρείας, όπου και για πρώτη φορά ομιλητής στην Ελλάδα ήταν ο διευθυντής της νορβηγικής εταιρείας PGS Jason Robertson.
Πρόκειται για το διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας, που έχει αναλάβει...
την έρευνα που πραγματοποιεί η PGS στο τόξο που ξεκινάει από το βόρειο Ιόνιο και καταλήγει νοτίως της Κρήτης.
Στα ελληνικά «αποκαλυπτήρια» λοιπόν ο κ. Robertson εμφανίστηκε εξαιρετικά επιφυλακτικός και απέφυγε να προβεί σε εκτιμήσεις, προκειμένου να μην υπάρξουν λανθασμένα συμπεράσματα. Όπως είπε η επεξεργασία των στοιχείων που συνελέγησαν στη χώρα μας κατά τις πολύμηνες έρευνες της εταιρείας, ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος του έτους (αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο 80%) και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δύο έως τρεις μήνες ερμηνείας των δεδομένων (data interpretation).
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα ακολουθήσει η χάραξη των οικοπέδων για τις περιοχές που θα χαρακτηριστούν ως ενδιαφέρουσες και στη συνέχεια αφού εκδοθούν οι απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις και δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβερνήσεως, θα ακολουθήσει ο αδειοδοτικός γύρος παραχωρήσεων. Σύμφωνα με το στέλεχος της PGS, αυτό αναμένεται να γίνει όχι το καλοκαίρι του 2014 όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί από την ελληνική κυβέρνηση αλλά το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους.
Στο πλαίσιο του συνεδρίου πάντως υπήρξαν ερωτήσεις από το κοινό για το μέγεθος των πιθανών κοιτασμάτων. Ο διευθυντής της PGS ωστόσο επέμεινε στη συντηρητική προσέγγιση, τονίζοντας ότι η εταιρεία βρίσκεται σε στάδιο ερευνών και για αυτό τα ευρήματα θα ανακοινωθούν μετά την ολοκλήρωση του project.
Θυμίζουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζει η νορβηγική εταιρεία κάποιες πληροφορίες σε σχέση με τις έρευνες που πραγματοποιεί στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί γεωλογικά συνέδρια στο Λονδίνο και τη Βαρκελώνη, όπου μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι παρουσιάστηκαν επιλεκτικές σεισμικές γραμμές. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν επαναλήφθηκε στην Κρήτη.
Total
Πάντως έστω και εάν από την πλευρά της PGS τηρείται σιγή ιχθύος και τα στελέχη της εμφανίζονται εξαιρετικά συγκρατημένα στις εκτιμήσεις τους, πληροφορίες αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα εκδηλώθηκε το πρώτο απτό ενδιαφέρον από μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, η οποία και αγόρασε το συνολικό πακέτο των δεδομένων που επεξεργάζεται η PGS και για τα 15 χιλιάδες χιλιόμετρα.
Πρόκειται για τη γαλλική Total, το όνομα της οποίας μάλιστα είχε περιληφθεί και στο παρελθόν μεταξύ των εταιρειών που παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στην αγορά υδρογονανθράκων της χώρας μας.
Η αγορά του πακέτου των δεδομένων (κόστους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ) δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο για μια εταιρεία του μεγέθους της Total, η οποία πάντως έχει ήδη εμπλακεί ενεργά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχοντας κερδίσει την εκμετάλλευση δύο οικοπέδων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.