> Voliotaki: Εισαγγελέας: Οι μίζες των εξοπλιστικών κατέληγαν στον Άκη

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Εισαγγελέας: Οι μίζες των εξοπλιστικών κατέληγαν στον Άκη

Δριμύ κατηγορώ κατά του Άκη Τσοχατζόπουλου εξαπολύει από το πρωί η εισαγγελέας της έδρας Γεωργία Αβειλίνη στην αγόρευσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου κακουργημάτων της Αθήνας όπου εκδικάζεται η υπόθεση για τις χρυσές μίζες για τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η εισαγγελέας χαρακτήρισε ως αποδέκτη μεγάλων χρηματικών ποσών από την προμήθεια των εξοπλιστικών προγραμμάτων τον Άκη Τσοχατζόπουλο, κατηγορώντας τον μάλιστα ευθέως πως γνώριζε ότι θα μετακυλίονταν τα βάρη από αυτές στον καταχρεωμένο ελληνικό λαό που τον είχε εμπιστευθεί.

Η εισαγγελέας δεν έχει καμία αμφιβολία για λογαριασμό του πρώην υπουργού, εισέπραττε τις μίζες ο εξάδελφός του Νίκος Ζήγρας. Υιοθετώντας πλήρως όσα έχει υποστηρίξει στις απολογίες του ο εξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, «για την αλήθεια των λόγων του οποίου δεν μπορεί κανείς να αμφιβάλει όπως χαρακτηριστικά είπε η κυρία Αβειλίνη απέδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στον Άκη Τσοχατζόπουλο, στη διακίνηση του μαύρου πολιτικού χρήματος.

 Ούτε και ο Νίκος Ζήγρας όπως είπε δεν γνώριζε ούτε μπορούσε να παρακολουθήσει κάθε παράνομη αμοιβή που δινόταν στον πρώην υπουργό. Άλλωστε ο Άκης Τσοχατζόπουλος ήταν αυτός που κρατούσε αναλυτικό λογαριασμό για τις μίζες οι οποίες διακινούντο άλλοτε με εμβάσματα και άλλοτε με βαλίτσες ή μετρητά.

Ο Kύπριος πρώην υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης και ο γιος του Μιχάλης μετέφεραν μεγάλα χρηματικά ποσά όπως εξάλλου σύμφωνα με την εισαγγελέα έκανε και ο Γιάννης Σμπώκος.

Οι λογαριασμοί που άνοιγε ο Νίκος Ζήγρας λειτουργούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία για να καλυφθούν τα ίχνη των παράνομων αμοιβών του Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος ήταν αυτός που είχε συλλάβει ως πολιτικός μηχανικός το σχέδιο να ξεπλένει «βρόμικο χρήμα» μέσω του real estate.

Η κ. Αβειλίνη υπολόγισε σε 25 εκατομμύρια το ύψος της μίζας που έφυγε ως μίζα στην υπόθεση μόνο των ΤΟΡ - Μ 1 που αντιστοιχούσε στο 10% της υψηλής προκαταβολής των 250 εκατομμυρίων δολαρίων που δόθηκαν.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας μίλησε για τη διαφθορά των πολιτικών σε παγκόσμιο επίπεδο και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών ώστε να μην υπάρχει δικαιοσύνη δύο ταχυτήτων για πρώην υπουργούς και απλούς πολίτες «η δίκη αυτή φαίνεται ότι διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και αυτό γιατί έχει ως αντικείμενο ένα σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ένας πολιτικός και δη πρώην υπουργός» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η διαφθορά έχει δύο παραμέτρους, η μια αφορά τη δωροδοκία και το ξέπλυμα μαύρου χρήματος αλλά και τον ανταγωνισμό εταιριών όπλων κολοσσών στην συγκεκριμένη περίπτωση ανά τον κόσμο που επιταχύνουν τον εκμαυλισμό πολιτικών για να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη τους.

 Είναι άδικο η Ελλάδα να είναι δακτυλοδεικτούμενη ενώ αυτό φαινόμενο στην παγκόσμια σφαίρα. Σύμφωνα με την εισαγγελέα «η διαφθορά είναι παγκόσμια πληγή όχι μικρότερη από την τρομοκρατία και τα ναρκωτικά».

Άλλωστε το προβληματικό περιβάλλον και το νομικό καθεστώς που διέπει τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων προσφερόταν για τη διακίνηση της μίζας που ανέλαβε ο Άκης Τσοχατζόπουλος. «Η εκπρόσωποι των εταιριών ήταν δίπλα του δεν χρειαζόταν να τους ψάξει. Και πήρε πολλά χρήματα, ήταν αδιάφορο ότι οι μίζες αυτές θα μετακυλίονταν στους ώμους του ελληνικού λαού που ήταν κατάχρεος και τον εμπιστεύθηκε με την ψήφο του».

Η εισαγγελέας θεωρεί αποδεδειγμένη την δωροδοκία του πρώην υπουργού τόσο στην υπόθεση των υποβρυχίων όσο και στα ΤΟΡ – Μ 1, ενώ υποστήριξε πως οι μίζες μετακυλήθηκαν στα ακίνητα των συγγενικών προσώπων του πρώην Υπουργού.