Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ξεκαθάρισε ότι τα φαινόμενα αφορούν σε μια κατηγορία γιατρών και όχι όλους και επισήμανε ότι είναι αδιανόητο σε αυτή την οικονομική συγκυρία να συνεχίζονται αυτές οι τακτικές.
Όπως έκανε γνωστό, ήδη ελέγχονται 87 γιατροί σε όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας, υπήρξαν γιατροί που έγραψαν παραπεμπτικά σε ασθενείς από έναν έως και τρεις μήνες μετά τον θάνατό τους. Επίσης συγκεκριμένος γιατρός έγραψε παραπεμπτικά σε 29 θανόντες, έως 17 ημέρες μετά τον θάνατό τους.
Είναι ενδεικτικό ότι γιατροί έχουν γράψει παραπεμπτικά το 2013 σε ασθενείς που είχαν πεθάνει από το 2001 έως το 2008 ενώ τρεις διαφορετικοί γιατροί έγραψαν παραπεμπτικά που εκτελέστηκαν το 2013 στον ίδιο θανόντα από το 2001. Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι ένας γιατρός έγραψε παραπεμπτικά σε τρεις διαφορετικούς θανόντες του 2005, 2006 και του 2011.
Οι υποθέσεις των γιατρών που ελέγχονται αφορούν σε υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων, κλινικών και παρακλινικών εξετάσεων. Η έρευνα δείχνει ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκαν υπερβάσεις που ξεπέρασαν τα 53 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στην Αττική αδικαιολόγητα υψηλή συνταγογράφηση καταγράφεται σε γιατρούς της Νέας Σμύρνης, ενώ στην περιφέρεια η Λάρισα εμφανίζει τις υψηλότερες δαπάνες υγείας από συνταγογράφηση.
Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του υπουργείου υπερσυνταγογράφηση διαπιστώνεται στις ειδικότητες της παθολογίας, τη καρδιολογίας, της ορθοπεδικής, της γενικής ιατρικής και της μαιευτικής- γυναικολογίας.
Η υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους παρατηρείται στον δήμο Νέας Σμύρνης (19.948,10 ευρώ), 3,2 φορές υψηλότερη από τη μέση δαπάνη στην Αττική. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο δήμος Αλίμου με 13.223,50 ευρώ δαπάνη διπλάσια του μέσου όρου.
Οι δέκα νομοί με την υψηλότερη δαπάνη ανά 1.000 κατοίκους είναι οι νομοί Λαρίσης, Μαγνησίας, Τρικάλων, Αχαΐας, Θεσπρωτίας, Αττικής, Δράμας, Κέρκυρας, Χανίων και Ιωαννίνων.
Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι αποκαλύψεις για κάποιους ιδιώτες γιατρούς που γράφουν πακέτα εξετάσεων ανά πολύ συχνά χρονικά διαστήματα σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Ενδεικτικά, νευρολόγος στην Καρδίτσα παρουσίασε συνολική δαπάνη για τον ΕΟΠΥΥ το πρώτο εξάμηνο του έτους περίπου 350.000 ευρώ, πάνω από 600 παραπεμπτικά και σχεδόν 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο κέντρο αποκατάστασης, ενώ παθολόγος στην Ηγουμενίτσα με συνολική δαπάνη για το εξάμηνο σχεδόν 340.000 ευρώ έδωσε πάνω από 800 παραπεμπτικά και έκανε περισσότερες από 13.000 πράξεις σε συγκεκριμένο θεραπευτήριο.
Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε ακόμα και στο εισιτήριο νοσηλείας των 25 ευρώ λέγοντας ότι αυτό έχει αποφασιστεί με την τρόικα, έχει θεσμοθετηθεί και θα ισχύσει από το 2014 αλλά διευκρίνισε ότι το εισιτήριο νοσηλείας θα καταβάλλεται μόνο από όσους έχουν να το καταβάλλουν καθώς, είπε, θα μπουν εισοδηματικά κριτήρια ίδια με αυτά που ισχύουν για το εισιτήριο υγείας που επιτρέπει δωρεάν πρόσβαση στα νοσοκομεία σε απόρους, ανασφάλιστους, χρονίως πάσχοντες ή ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα.
Όσον αφορά τις καταγγελίες που έγιναν για ψυχίατρο δημόσιου νοσοκομείου ο οποίος φέρεται ότι έδινε δικαιολογητικά για να βγουν άδειες οπλοφορίας σε μέλη της Χρυσής Αυγής, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι έχει διαταχθεί ήδη επείγουσα έρευνα, της οποίας τα αποτελέσματα αναμένει, ενώ το υπουργείο Υγείας διερευνά αν ο συγκεκριμένος γιατρός είχε παρουσιαστεί και αν είχε μιλήσει για το συγκεκριμένο θέμα στα μέσα επικοινωνίας.