> Voliotaki: Επένδυση 8 εκατ. ευρώ από τα Αραβικά Εμιράτα για την αγορά πολυτελούς συγκροτήματος στο Ψυχικό

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Επένδυση 8 εκατ. ευρώ από τα Αραβικά Εμιράτα για την αγορά πολυτελούς συγκροτήματος στο Ψυχικό

Της Στεφανίας Σούκη

Το δεύτερο deal για το 2013 από ξένο επενδυτή στο εγχώριο real estate έρχεται από τη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση ότι οι ξένοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν - έστω και με δειλά βήματα- στην ελληνική αγορά.


Σύμφωνα με πληροφορίες, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προχώρησαν σε συμφωνία για την αγορά ενός από τα πλέον επιβλητικά κτίρια της λεωφόρου Κηφισίας, με τίμημα που τοποθετείται στα 8 εκατ. ευρώ. Τα ΗΑΕ αναζητούσαν το τελευταίο διάστημα μεγάλο ακίνητο στην Αθήνα προκειμένου να στεγάσουν ανάγκες της Πρεσβείας και για το λόγο αυτό είχαν έλθει σε επαφή με μεγάλα γραφεία συμβούλων ακινήτων στην Ελλάδα.

Πρόκειται για το συγκρότημα Athens Executive Apartments, επί της οδού Μαραθωνοδρόμων 73 στο Ψυχικό, του ομίλου Δεβερίκου, το οποίο κατασκευάστηκε πρό δεκαετίας, την περίοδο του 2002- 2004. Στα πολυτελή ενοικιαζόμενα διαμερίσματα έμεναν συχνά Αραβες, οι οποίοι επισκέπτονταν την Αθήνα – εξ’ ού και η αγορά τους τώρα για τη δημιουργία της Πρεσβείας των ΗΑΕ.

Η συμφωνία αυτή έρχεται λίγες μόλις εβδομάδες μετά την αγορά, έναντι τιμήματος ύψους 10,3 εκατ. ευρώ, από αργεντίνικο fund του ομίλου Grupo Dolphin / Pampa Energia των πρώην γραφείων του ομίλου BNP Paribas, στο ύψος της Αμερικανικής Πρεσβείας, επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας που είχαν βγεί προς πώληση εδώ και ένα χρόνο.

O εν λόγω όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο της παραγωγής και διανομής ενέργειας στην Αργεντινή, ενώ διαθέτει και μεγάλο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων στον τομέα των ακινήτων. Για την αγορά του συγκεκριμένου κτιρίου κατέθεσαν προσφορές συνολικά πέντε ενδιαφερόμενοι από Ελλάδα και εξωτερικό, ωστόσο οι Αργεντίνοι ήταν αυτοί που επικράτησαν. Την πώλησή του κτιρίου είχε αναλάβει η εταιρεία συμβούλων ακινήτων Δανός & Συνεργάτες η οποία συνεργάζεται για την Ελλάδα με το τμήμα real estate του ομίλου BNP Paribas.

Σημειωτέον ότι το αργεντίνικο fund έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά και άλλων προβεβλημένων ακινήτων στην Ελλάδα κρίνοντας ότι πλέον οι τιμές όσον αφορά τα επαγγελματικά κτίρια στη χώρα μας κινούνται σε ελκυστικά επίπεδα.

Οι δύο αυτές συμφωνίες που ‘’έκλεισαν’’ μέσα στο καλοκαίρι είναι τα δύο πρώτα deals από ξένους επενδυτές για το 2013 στην εγχώρια αγορά επαγγελματικών ακινήτων. Έχει προηγηθεί φυσικά η συμφωνία, ύψους 81 εκατ. ευρώ, μεταξύ του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και της Lamda Development (που αποτελεί ωστόσο εγχώριος επενδυτής), για τμήμα του ακινήτου του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης επί της λεωφόρου Κηφισίας, εκεί όπου λειτουργεί από τη θυγατρική του ομίλου Λάτση και το εμπορικό κέντρο Golden Hall.

Στελέχη της αγοράς χαρακτηρίζουν τις τελευταίες εξελίξεις ενθαρρυντικές, έστω κι αν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις, με το σκεπτικό ότι εδώ και πολλά χρόνια και ειδικά την τελευταία πενταετία της κρίσης, οι ξένοι επενδυτές δηλώνουν απόντες από το εγχώριο real estate.

newmoney