Την ώρα που η Γερμανία έχει επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη -μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα- πολιτική σκληρής λιτότητας οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού στην ανέχεια, η Γερμανία καταγράφει δημοσιονομικό πλεόνασμα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013.
Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα...
που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα, η οικονομία της Γερμανίας ανέκαμψε κατά το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου.
Σύμφωνα με τα αριθμητικά δεδομένα...
που δόθηκαν στην δημοσιότητα σήμερα, η οικονομία της Γερμανίας ανέκαμψε κατά το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου.
Αποτελεί ίσως την μοναδική οικονομία της Ευρώπης που την παρούσα χρονική στιγμή παρουσιάζει άνθηση, την ώρα που για χάρη της, οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και κυρίως αυτοί του Νότου, είναι άνεργοι, απένταροι και χωρίς ασφάλεια.
Από όλα αυτά, φυσικά, κερδισμένη βγαίνει η Άγκελα Μέρκελ ενόψει των ομοσπονδιακών εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου στις οποίες διεκδικεί τρίτη θητεία.
Ιδού τα ακριβή στοιχεία: Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,7% το τρίμηνο το οποίο ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουνίου, καθώς η αύξηση της κατανάλωσης (+0,5%) και των επενδύσεων (+0,9%), καθώς και των δημοσίων δαπανών (+0,6%) έδωσαν ώθηση στην ανάπτυξη, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας Destatis.
Επίσης συνέβαλε σημαντικά η ανάκαμψη στον τομέα των κατασκευών και των ακινήτων (+2,6%) που είχε επιβραδυνθεί κυρίως λόγω του παρατεταμένου γερμανικού χειμώνα. Οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 1,9%.
Το γερμανικό ΑΕΠ είχε παραμείνει σχεδόν απόλυτα στάσιμο το πρώτο τρίμηνο του 2013, αφού είχε συρρικνωθεί κατά -0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2012.
«Η γερμανική οικονομία αποκτά ορμή, έπειτα από μια αδύναμη έναρξη του έτους», ανέφερε ανακοίνωση της Destatis.
Η επιτάχυνση της ανάπτυξης της οικονομίας της Γερμανίας καθώς και η χαμηλή ανεργία συνέβαλαν στο να αυξηθούν τα κρατικά έσοδα και η χώρα να καταγράψει πρωτογενές ταμειακό πλεόνασμα 0,6% το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το ομοσπονδιακό κράτος μείωσε το έλλειμμά του στα 2,2 δισεκ. ευρώ, από 6 δισεκ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2012.
Την ίδια ώρα, στην υπόλοιποι Ευρωζώνη, "παλεύουν" με υψηλά ελλείμματα εν μέσω άτονης ή ανύπαρκτης (όπως στην Ελλάδα) ανάπτυξης.