> Voliotaki: Υεμένη: Απεργία πείνας από υπουργό

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Υεμένη: Απεργία πείνας από υπουργό

Σε απεργία πείνας προχωρά η υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Υεμένης Χούρια Μασούρ σε μία προσπάθεια να πετύχει την αποφυλάκιση πολλών δεκάδων ακτιβιστών που παραμένουν υπό κράτηση χωρίς απαγγελία κατηγοριών και δίκη την τελευταία διετία.

Η υπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα σταματήσει την διαμαρτυρία της μέχρι να απελευθερωθούν, όπως είπε, κρατούμενοι που τους χαρακτήρισε «νέους της επανάστασης».

Η υπουργός πραγματοποιεί απεργία πείνας, μερικές μέρες μετά την έναρξη παρόμοιας κινητοποίησης στις 24 Μάη από μία ομάδα 20 κρατουμένων που απέχουν από τη σίτιση προβάλλοντας ως βασικό αίτημα την άμεση αποφυλάκισή τους.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, στις φυλακές κρατούνται τουλάχιστον 58 ακτιβιστές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις που οδήγησαν το Φλεβάρη του 2012 στην ανατροπή του προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Στις αρχές τρέχοντος έτους ο νυν πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι είχε αποφασίσει την απελευθέρωση των νέων κρατουμένων, ωστόσο η απόφαση παραμένει ανεκτέλεστη ως σήμερα εξαιτίας κωλυμάτων που προβάλει κυρίως ο Γενικός Εισαγγελέας της χώρας.