> Voliotaki: ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2013

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Κύριοι, την Τετάρτη 12/06/2013 αναρτήθηκε στις 10:15 μ.μ. ένα άρθρο από “φοιτητές” του Τμήματος Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προκειμένου να κατηγορήσουν ανοιχτά με ονοματεπώνυμο Καθηγητή του Τμήματος.

 Στην πρώτη σας σελίδα γράφεται ότι ο καθένας μπορεί να στείλει το μήνυμά του και αν δεν είναι κακόβουλο θα το δούμε αναρτημένο σύντομα....

Εσείς πως αναρτήσατε τέτοιο κακόβουλο άρθρο που κατηγορεί ανοιχτά ένα άτομο, χωρίς να ελέγξετε αν συμβαίνει πραγματικά; Πως προστατεύεται ένας άνθρωπος με κύρος από τέτοια άρθρα; Γιατί αναρτήθηκε το όνομα του Καθηγητή και όχι το όνομα του συγγραφέα του άρθρου;

Ο Καθηγητής κ. Χρήστος Νεοφύτου, με 38ετή θητεία και ακαδημαϊκή καριέρα, έχει αναλάβει να κάνει μαθήματα που άπτονται του αντικειμένου του, προκειμένου οι φοιτητές να μπορέσουν να διδαχθούν τα μαθήματα, που λόγω κρίσης, δεν γίνονται προσλήψεις σύμφωνα με το Π.Δ. 407/80 Αναπληρωτών που τα δίδασκαν ή λόγω Καθηγητών που έχουν συνταξιοδοτηθεί είτε έχουν μετακινηθεί σε άλλα Πανεπιστήμια (και όχι για έκτακτη φυγή λόγω κλίκας), αλλά γιατί πήγαν κοντά στο σπίτι τους (λόγω κρίσης και λόγω οικογένειας). Αλλά όσοι τους χαιδεύουν ως “φοιτητοπατέρες” και γίνονται φιλαράκια είναι και “οι αξιόλογοι”.

Οι εν λόγω φοιτητές που παραπονιούνται είναι εκείνοι που δεν ξέρουν το Τμήμα ούτε πως είναι από κοντά αφού δεν παρουσιάζονται και θέλουν την ημέρα των εξετάσεων να δώσουν το μάθημα, χωρίς να έχουν προσέλθει σε κανένα εργαστήριο. Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα μαθήματα έχουν υποχρεωτικές ώρες εργαστηρίου και με δύο απουσίες, βάση Κανονισμού Λειτουργίας των Ιδρυμάτων, ο φοιτητής δεν έχει δικαίωμα να δώσει εξετάσεις. Φανταστείτε έναν υποψήφιο γιατρό να μην παίρνει μέρος στα εργαστήρια και να δίνει μόνο τη θεωρία; Θα τον εμπιστευτείτε αύριο που θα φιγουράρει την πινακίδα του ως γιατρός; Έτσι είναι και ο Ιχθυολόγος. Αν δεν παρουσιάζεται στα εργαστήρια, είναι τόσο Ιχθυολόγος όσο και εσείς.

Οι φοιτητές επί πτυχίω που αναφέρουν, δίνουν τα μαθήματα ξανά και ξανά μόνο αν δεν τα περάσουν, χωρίς να παρακολουθούν τα μαθήματα ή εργαστήρια, αφού τα έχουν παρακολουθήσει. Αν δεν τα έχουν παρακολουθήσει ποτέ, τότε εύλογο είναι να απαιτείται, γιατί είναι όπως είπαμε υποχρεωτική η παρακολούθηση. Αλλά για δημιουργία εντυπώσεων μπορώ να γράψω και εγώ πολλά.

Όσο για τα ραντεβού, όλοι οι Καθηγητές έχουν αναρτημένες μέρες και ώρες που δέχονται του φοιτητές. Ο Καθηγητής Νεοφύτου τους δέχεται χωρίς ραντεβού όλες τις ώρες. Όμως, μερικές φορές είναι απασχολημένος, γιατί ξέρετε, υπάρχουν πολλές υποχρεώσεις και πολλές άλλες ασχολίες, πέρα από το να “γλείφουμε” τους φοιτητές, όπως αναφέρει το άρθρο.

Σκοπός δεν είναι να μην πάρουν οι φοιτητές πτυχίο. Μακάρι να ήταν όλοι επιμελείς και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και να διάβαζαν. Αλλά δεν είναι έτσι, για αυτό και γεμίσαμε αιώνιους φοιτητές. Φοιτητές που θέλουν να πάρουν πτυχίο, χωρίς να κουραστούν. Φοιτητές guest star στο Τμήμα. Δεν φταίνε βέβαια τα παιδιά, αλλά οι γονείς. Γονείς που έχουν κακομάθει τα βλαστάρια τους να τα βρίσκουν όλα έτοιμα και που παίρνουν να κάνουν παράπονα αν κόβονται τα παιδιά τους, χωρίς να ρωτάνε αν τα ξέρουμε τα παιδιά τους από τη στιγμή που δεν έρχονται. Ο συγκεκριμένος Καθηγητής είναι πρωί και απόγευμα στο Τμήμα και είναι 65 ετών. Οι φοιτητές είναι 20 ετών και δεν παρουσιάζονται.

Γράφουν ότι ο Καθηγητής δεν παρίστανται στα μαθήματα και Τεχνικό προσωπικό διδάσκει το μάθημα. Η δουλειά του τεχνικού προσωπικού που αναφέρουν είναι αυτή. Το τεχνικό προσωπικό (Ε.Τ.Ε.Π. Ειδικό Τεχνικό Εργαστηριακό Προσωπικό) διδάσκει τα εργαστήρια του μαθήματος. Βέβαια, που να το ξέρουν οι φοιτητές, αν δεν έρχονται; Ο Καθηγητής διδάσκει τη θεωρία του μαθήματος και διδάσκει στο Εργαστήριο μόνο αν είναι κάτι πιο εξειδικευμένο. Τα περισσότερα μαθήματα πλέον είναι και συνδιδασκαλία με άλλους Καθηγητές, οπότε δεν έχουν τον ίδιο Καθηγητή κάθε φορά.

Αναφέρουν για σκάνδαλο πριν δύο χρόνια για το γιο του εν λόγω Καθηγητή. Ο γιός του έχει πάρει διδακτορικό πριν πολλά πολλά χρόνια και όχι από τον πατέρα του. Και όσον αφορά τη νύφη του, θα ήθελα να μου πείτε αν απαγορεύεται να παντρεύονται δύο άνθρωποι που δουλεύουν μαζί; Γιατί μάλλον θα πρέπει να ρωτάμε τους φοιτητές πρώτα αν θα παντρευτούμε.

Όσον αφορά το νυν Πρόεδρο και τις αλλαγές που γίνονται στο Πρόγραμμα Σπουδών, οι αποφάσεις παίρνονται στη Συνέλευση του Τμήματος που λαμβάνει μέρος και ο φοιτητικός σύλλογος διά τους αντιπροσώπους τους. Οπότε τα παράπονα στους συναδέλφους τους. Αν και δεν έχουν καταλάβει ότι καταργούνται μαθήματα που δεν μπορούν να διδαχθούν γιατί, όπως προανέφερα, λόγω κρίσης δεν γίνονται πλέον προσλήψεις διδακτικού προσωπικού. Εμείς θέλουμε περισσότερο από τους φοιτητές να πάρουν πτυχίο. Είναι πιο δύσκολο για εμάς να γίνονται μαθήματα με πολλούς φοιτητές στην αίθουσα. Αλλά όχι να χαρίσουμε πτυχία για να φύγουν οι φοιτητές. Το μπάχαλο και το χάος θέλουν να το δημιουργήσουν οι ίδιοι. Ευτυχώς, όμως, είναι μια μικρή μερίδα οι “τεμπέληδες” φοιτητές. Οι περισσότεροι είναι επιμελείς και με οικογενειακές αρχές.

Έτσι έχουν τα πράγματα και είναι κρίμα να γράφονται ανακρίβειες και να θίγεται κόσμος, επειδή τα διάφορα blogs έχουν δώσει δικαίωμα σε όποιον “του καρφώσει” να γράφει ότι θέλει.
Υπάρχει και η “προστασία προσωπικών δεδομένων” και θα έπρεπε να είστε πιο προσεκτικοί όταν αναρτείτε κάτι και κατηγορείται κάποιος που γράφεται ανοιχτά το όνομά του, ενώ το όνομα αυτού που το γράφει προστατεύεται.

Τεχνικό Προσωπικό του Τμήματος
Γεωπονίας Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος